Vineri,
01.12.2023
Cer Senin
Acum
13°C

Ce nu face statul, face Biserica. Cum preoții din Sibiu oferă servicii medicale în satele fără medici

Ce nu face statul, face Biserica. Cum preoții din Sibiu oferă servicii medicale în satele fără medici

„Sănătate pentru sate” este denumirea unui program al Arhiepiscopiei Ortodoxe a Sibiului care se desfășoară cu succes de mai mulți ani, scopul căruia este să ajungă în satele unde nu ajung medicii.

Sute de persoane care locuiesc în localitățile din județele Sibiu și Brașov - care se află sub umbrela Arhiepiscopiei Sibiului (AS) - primesc servicii medicale gratuite, de la consultații oftalmologice la profilaxii dentare, prin programul ce se desfășoară la nivelul Departamentului Social-Filantropic al Arhiepiscopiei Sibiului și al Asociației Filantropia Ortodoxă Sibiu (AFOS). Această activitate este susținută de Direcția de Sănătate Publică Sibiu, Facultatea de Medicină Sibiu, Centrul Mobil „Legend Optic” Sibiu, Policlinica „Polisano”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu, Spitalul Militar Sibiu, Organizația Studenților Dentiști Sibiu și Societatea de Cruce Roșie Sibiu, dar și o farmacie, care, potrivit preotului Adrian Roman, consilier în Departamentul social-filantropic al AS, „oferă discret cazurilor sociale înaintate de noi medicamente la costuri minime sau gratuite”.

În cadrul acestui program se asigură asistență medicală gratuită persoanelor care locuiesc în zone defavorizate de pe raza Eparhiei. Persoanele beneficiare ale acestui program provin din localități în care nu sunt furnizate servicii medicale, adică nu există medic de familie, sau nu sunt asigurate de stat.

sanatate pentru sate 2

Pentru a înțelege mai bine ideea AS de a oferi servicii medicale în satele uitate de autoritățile statului, părintele Adrian Roman ne oferă câteva cifre. Astfel, în anul 2018 s-au realizat cinci activități:

  • În 20 martie au fost susținute 2 sesiuni de profilaxie dentară adresate unui număr de 70 de copii din cadrul localităților Pelișor și Apoș;
  • În 21 aprilie, 70 de persoane au beneficiat de consultații gratuite în localitate Bunești, Jud. Brașov;
  • În 16 iunie, 60 de persoane au beneficiat de consultații gratuite în localitățile Mihăileni, Răvășel și Metiș, Jud. Sibiu;
  • În 2 iulie, 70 de copii din localitățile Porumbacu de Jos și Scoreiu au beneficiat de profilaxie dentară;
  • În 23 iulie, 140 de persoane au beneficiat de consultații gratuite în localitățile Boarta, Buia și Șura Mare, Jud. Sibiu etc.
Numărul total de beneficiari, de la începutul derulării acestui Program Socio-medical (Programul este implementat de Patriarhia Română din octombrie 2015 și preluat la Sibiu din 2016) a fost de 2.025 persoane, dintre care 410 în anul 2018.

Tipurile de servicii prestate furnizate în acest program au variat în funcție de activitatea desfășurată, precum și de disponibilitatea cadrelor medicale voluntare. S-au oferit consultații gratuite pe următoarele specializări: cardiologie, oftalmologie, optometrie, pediatrie, medicină generală, stomatologie, radiologie, chirurgie, hematologie, dermatologie și pneumologie; s-au verificat parametrii tensiunii arteriale, al colesterolului, al glicemiei și al hemoglobinei, dar s-au făcut și profilaxii dentare.

sanatate pentru sate 4

sanatate pentru sate 3

Cum sunt aleși beneficiarii

Adrian Roman explică: Inspectorii departamentului social-filantropic al Arhiepiscopiei Sibiului identifică cu ajutorul preoților protopopi sau a preoților din parohii, din județele Sibiu și Brașov, localitățile unde nu există medic de familie sau unde un procent mare din populație nu este asigurată sau nu are posibilitatea să ajungă la o clinică pentru un control de specialitate.

La începutul acestui an, reprezentanții Casei Județene de Asigurări de Sănătate Sibiu au anunțat că în județul Sibiu ar exista o singură localitate în care nu funcționează un cabinet de medicină primară – comuna Brădeni. De fapt, oamenii din satele din această comună, Retiș și Țeline, au fost unii dintre cei la care au specialiștii prin intermediul programului „Sănătate pentru sate”. Liviu Modoi, primarul localității, este mulțumit de faptul că ÎPS Laurențiu Streza „binecuvântează astfel de acțiuni”.

„Nu este prima dată când reprezentanții Departamentului social vin la noi. Am colaborat și în alte împrejurări. Și in ceea ce privește prevenția, informarea și educația oferită în domeniul sănătății, cât și în ceea ce privește sprijinul material constând în alimente sau haine. Pot spune că populația nu este doar recunoscătoare, ci că a dobândit o perspectivă diferită asupra vieții lor - au primit încredere și curaj prin dragostea și atenția care le-a fost arătată și dăruită”, a spus primarul.
De ce fel de specialiști au nevoie sibienii din satele din județ

Cei care derulează programul ne-au spus că în satele din județele Sibiu și Brașov e nevoie cel mai mult de medici de familie care să fie permanent în legătură cu locuitorii. „Uneori suntem obligați să ne întoarcem în aceeași zonă sau localitate, dar nu putem să oferim continuitate asistenței medicale. După încheierea unei astfel de acțiuni a programului „Sănătate pentru sate”, prin Asociația Filantropia Ortodoxă Sibiu și sprijinul unui sponsor cu profil farmaceutic, se oferă celor consultați sau altor beneficiari, în raport cu rețeta medicului, medicamente sau tratament gratuit sau la un preț foarte redus”, explică preotul Roman.

Biserica vrea să deschidă un cabinet medical dentar

Acesta spune că prevenția este însă foarte importantă. „Ne dorim ca până la finele anului, prin AFOS și implicarea directă a unui medic, să deschidem și un cabinet medical dentar cu un birou sau centru de profilaxie, ambele cu profil social-medical și destinat cu prioritate copiilor. Arhiepiscopia Sibiului a amenajat acest spațiu și se lucrează la montarea aparaturii medicale și a documentelor pentru autorizare. Un proiect inedit al AFOS este Serviciul ambulanțier. Ambulanța asociației, deja omologată, așteaptă autorizarea spațiului bazei dispeceratului care este în curs de amenajare”, ne-a mai spus consilierul Departamentului social-filantropic al AS.

Consultații și asistență medicală sau de specialitate se oferă și în alte cabine medicale din spațiile Arhiepiscopiei Sibiului, cu specific de medicină generală, dentară sau de recuperare. Este vorba despre proiectul medico-social „Alinare pentru suflet și trup” – spre exemplu, Cabinetul medical de medicină de familie „Christiana” se derulează încă din anul 2007. Numai în ultima perioadă aproximativ 1500 de bolnavi au beneficiat de consultații gratuite de specialitate, tratamente gratuite, medicamente și materiale sanitare; 1.200 perfuzii cu supravegherea medicală; săptămânal, s-au efectuat 5-7 consultații/ tratamente la domiciliul bolnavilor imobilizați la pat/nedeplasabili ori cazuri de urgență.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

10 comentarii

Mare si alb

Acum 4 ani

Felicitari!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

dan

Acum 4 ani

Ce povesti ...Ce fericiti am fi daca toate bisericile si-ar lua in serios menirea de a calca pe urmele Domnului Hristos de a ocroti pe orfani, pe vaduve , de a vindeca pe bolnavi nu numai trupeste ci si duhovniceste
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Inspectorul Javert

Acum 4 ani

Patriarhul Daniel are rang de ministru, cu un salar de peste 20 000 de lei pe lună ,călugăritele şi calugării din România sunt plătiți de statul Român .De fapt toți cei care fac parte din BOR sunt angajați la stat .Diferența dintre BOR si un minister este că Biserica Ortodoxă are autonomie chiar dacă este platită cu bani de la buget.
Raspunde

atentie

Acum 4 ani

Toate firmele datornice cu datorii către stat,ti-au furat direct din buzunarul tau,prin faptul ca deoarece ei nu_și plătesc datoriile,statul îți mărește tie taxele și impozitele. Tie și la noi toți. Știi ca un insolvent dinasta ce nu își achita datoriile fura mai mult de 20000ron pe luna? Și nu e ditamai Patriarhul. Ia dacă tot ai tu atâta energie,foloseste-o în scop benefic și militează pentru a se simplifica metodele de recuperare a datoriilor de la insolvenței ăștia, de a se schimba legea și de a le executa inclusiv rudele invederea recuperării prejudiciului! E mai corect și mai înălțător acest scop.
Raspunde

ogs

Acum 4 ani

Meritorie inițiativa Mitropoliei Ardealului! Din pacate, in mod indirect, asemenea inițiative semnalizează dezastrul in care se zbate sistemul medical românesc. Faptul ca a fost nevoie de intervenția bisericii ne demonstrează ca sistemul nostru sanitar ese de nivelul lumii a 3-a!
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Ioan

Acum 4 ani

Serios? Preotii ofera consultatii medicale? Inseamna atunci ca si un medic poate sa ma spovedeasca si sa ma cunune?
Raspunde

preoții sunt doctori:de suflete!

Acum 4 ani

Când boala e în suflet și omul e înrăit, toții medicii din lume cu toate medicamantele și tehnologia,nu îl pot însănătoșii. În acest caz,unicul doctor util,este doctorul de suflete,adică preotul !
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Balena rosie

Acum 4 ani

Lipsa de clienți sub patrafir obligă BOR SRL să coboare printre oamenii de rand.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Șf. Antz

Acum 4 ani

Sa-ti speli imaginea murdara mai trebuie sa recurgi si la chestii pozitive pentru societate.
Raspunde

!!!

Acum 4 ani

Bine ar fi sa se implice mai mult religia și preoții în școlile de stat,și avandinvedere realul abandon pe care îl fac părinții de azi cu copiii lor, sa ceara suplimentarea orelor de religie la cel puțin 2 pe saptamana. Copiii pur și simplu nu mai au cei 7 ani de acasă. De ce ? Ca sunt făcuți și repede instituționalizați cate 8 ore,gradi/scoala+afterschool,iar acasă când ajung,mamele mari carieriste, pur și simplu nu mai au energie sa mai petreacă timp de calitate cu ei.Copii sunt cei mai importanți, nu banii,funcțiile, etc. Este intr-adevărat necesar ca cineva sa ia frâiele educatiei,învățării bunului simt,compasiunii și bunelor moravuri,disciplinei si nu în ultimul rand,a credinței în Dumnezeu.Un individ fără credință e pierdut.Prada ușoară tuturor relelor posibile.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus