Marţi,
24.05.2022
Acum
0°C

Proiectul hipermarketului de pe Calea Cisnădiei: Tribunalul a suspendat documentațiile urbanistice

Proiectul hipermarketului de pe Calea Cisnădiei: Tribunalul a suspendat documentațiile urbanistice

Tribunalul Sibiu a suspendat hotărârea prin care consilierii locali ai Sibiului au încuviințat scoaterea din categoria zonelor verzi și de agrement a 7.500 de mp de teren situat pe Calea Cisnădiei, unde o firmă din Sibiu intenționează ridicarea unui supermarket.

Decizia instanței judecătorești vine ca urmare a demersurilor Uniunii Salvați România – filiala Sibiu, ai cărei reprezentanți au decis să se implice într-una din cele mai discutate hotărâri ale Consiliului Local din ultimii ani. Este vorba de hotărârea cu numărul 224 din 2018, prin care aleșii locali ai aprobat ca o suprafață de 7.500 de mp, aflată chiar la limita administrativă a Sibiului cu Cisnădia, să fie scoasă din categoria zonelor verzi și de agrement și încadrată în categoria zonelor cu funcțiuni comerciale. Documentația urbanistică aprobată de consilierii locali ai Sibiului fost inițiată de Total NSA, firma din Săliște care deține în proprietate terenul respectiv. Pe o suprafață de 4.880 de mp din acel teren, cei de la Total NSA intenționează să ridice un hipermarket.

Cei de la USR Sibiu au deschis, în luna februarie a acestui an, două acțiuni în instanță, în contencios-administrativ: una de anulare a hotărârii 224/2018 și una de suspendare a efectelor acestei hotărâri, până la finalizarea procesului de anulare. Tribunalul Sibiu s-a pronunțat, deocamdată, în cel de-al doilea dosar. ”Admite cererea de suspendare formulată de reclamanta Uniunea Salvați România - Filiala Județeană Sibiu în contradictoriu cu pârâții Consiliul Local Sibiu și SC Total NSA SRL și, în consecinţă: Dispune suspendarea executării Hotărârii nr. 224/2018 adoptată de Consiliu Local Sibiu la data de 28.06.2018, până la soluționarea acțiunii în contencios de anulare a Hotărârii de Consiliu Local. Executorie de drept”, se arată în hotărârea dată de Tribunalul Sibiu încă de la finele lunii aprilie 2019. Hotărârea putea fi atacată în termen de cinci zile de la comunicare, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat.

În ce privește celălalt proces, cel ”principal”, al cărui scop este anularea hotărârii CL Sibiu, astfel încât cei 7.500 de mp de teren să rămână spațiu verde, acesta se află deocamdată doar la început. Până acum a fost încuviințată cererea de abținere a judecătoarei Roxana Popa, care a formulat o astfel de solicitare ca urmare a faptului că tot ea a fost cea care a judecat și procesul de suspendare a efectelor hotărârii.

Hipermarketul ar urma amplasat la câțiva metri de limita administrativă a Sibiului Hipermarketul ar urma amplasat la câțiva metri de limita administrativă a Sibiului

400.000 de euro în joc. Cel puțin

Acțiunea USR Sibiu, prin care reprezentanții unei formațiuni politice locale se implică în chestiuni de urbanism, este o premieră a cel puțin ultimilor 15 ani. Decizia lor de a ataca în contencios administrativ hotărârea consilierilor locali ai Sibiului vine și ca urmare a faptului că terenul în discuție a fost introdus în categoria zonelor verzi și de agrement în urmă cu opt ani, mai precis odată cu adoptarea noului Plan urbanistic general (PUG) al Sibiului.

Conform datelor Oficiului pentru cadastru și publicitate imobiliară, în momentul adoptării noului PUG, în 2011, terenul în suprafață totală de peste 9.900 de mp se afla în proprietatea SC Construcții SA. În primăvara lui 2016, noul administrator al societății de construcții a decis să înstrăineze terenul, cumpărătoare fiind societatea Total NSA, din Săliște, pentru suma de 520.695 de euro, fără TVA (în acest preț intră și un alt teren din zonă, cu o suprafață de peste 1.600 de mp). În contractul de vânzare-cumpărare se arată că pe terenul respectiv funcționează o bază sportivă de aproximativ 1.000 de mp (cea pe care funcționează și acum un teren de minifotbal), bază sportivă a cărei schimbare de destinație se poate face doar prin hotărâre de Guvern. Pentru restul suprafeței contractul de vânzare-cumpărare autentificat notarial prevede că destinația este ”curți construcții”.

În octombrie anul trecut, la patru luni de la adoptarea PUZ-ului pentru scoaterea terenului din categoria spații verzi și de agrement, pentru 4.880 de mp a fost semnat un nou contract de vânzare cumpărare, prin care noul proprietar al suprafeței dezmembrate a devenit Rewe Projecktentwicklung România SRl – compania prin care funcționează pe piața din România lanțul de magazine Penny Market XXL. Potrivit datelor din extrasul CF, societatea Total NSA are încă un drept de ipotecă asupra respectivului teren în valoare de 400.000 de euro, până la predarea viitorului supermarket.

Turnul Sfatului a discutat și cu Ioan Domnariu, proprietarul și administratorul Total NSA. ”Așteptăm să vedem cum se va pronunța Justiția. În mod clar că ni se produc prejudicii prin aceste procese. Însă eu prea văd temeinicia acestor acțiuni. Au fost atâtea ședințe de consultare a populației, ei nu au participat la niciuna. La consultări au fost chiar trei sau patru reprezentanți ai locatarilor din zonă, care și-au exprimat satisfacția că se va construi un magazin aproape și vor fi amenajate în zona aceea parcări”, declară Ioan Domnariu. ”Eu am cumpărat un teren cu curți și construcții”, mai arată Domnariu, răspunzând la întrebarea dacă știa că prevederile PUG-ului orașului încadrau respectivul teren în zona spațiilor verzi și de agrement.

“Mai multe încălcări ale legislației“

În februarie 2019, când USR anunța deschiderea acțiunilor în instanță, Adrian Echert, președintele organizației județene a USR Sibiu, arăta că primul motiv pentru care consideră în afara legii actul normativ adoptat de aleșii locali este legat chiar de planul urbanistic al Sibiului. “Cerem anularea hotărârii Consiliului local și suspendarea efectelor acesteia pe perioada procesului. Considerăm că este ilegal adoptată această hotărâre a CL, deoarece încalcă propria prevedere a PUG-ului, în care terenul respectiv este încadrat la spații verzi și de agrement. Iar legislația națională interzice schimbarea destinației oricărui spațiu verde și de agrement. Deci HCL ar trebui să fie nulă de facto“, declara Adrian Echert.

Reprezentanții USR, prin Adrian Echert, susțin că adoptarea HCL în discuție a încălcat mai multe legi Reprezentanții USR, prin Adrian Echert, susțin că adoptarea HCL în discuție a încălcat mai multe legi

Totodată, membrii USR Sibiu arătau că administrația orașului aplică o dublă măsură în cazul unor astfel de documentații. “Albia pârâului care trece pe acolo e o zonă protejată, iar schimbarea destinației în vederea construirii unui spațiu comercial este interzisă, tot prin legislația națională. Tot în acea zonă, cineva a realizat un PUZ tot pentru schimbarea destinației unui spațiu similar, din albia râului, iar Primăria Sibiu a refuzat acea cerere. Pe aceasta, însă, a aprobat-o“, mai arată Adrian Echert.

În cadrul consultării publice care a precedat adoptarea hotărârii Consiliului local în discuție, mai mulți sibieni au adus în discuție situația traficului de pe Calea Cisnădiei, probabil cea mai aglomerată arteră a Sibiului. „În urma studiului de trafic se propune realizarea unui sens giratoriu cu avizul Poliției rutiere Sibiu, în vederea decongestionării circulației conform planului de reglementări urbanistice. Locurile de parcare necesare obiectivului de investiții propus se vor realiza exclusiv pe terenul proprietate privată”, au răspuns atunci investitorii, potrivit raportului de informare publică elaborat de reprezentanții Primăriei Sibiu.

Reprezentanții USR Sibiu au arătat că nu sunt convinși de corectitudinea studiului de trafic adus în sprijinul aprobării documentației urbanistice. “Prin această acțiune în instanță, vrem să vedem și studiul de trafic care a stat la baza adoptării hotărârii Consiliului local, deoarece din documentație reiese că pe acea stradă, cu două benzi, se face un nou sens giratoriu, un lucru destul de dificil din punctul nostru de vedere. Vorbim de traficul de pe Calea Cisnădiei, care nu poate fi caracterizat drept unul normal“, a mai adăugat Adrian Echert.

De cealaltă parte, reprezentanții Primăriei Sibiu arătau că hotărârea Consiliului local Sibiu atacată acum în instanță a fost adoptată, din punctul lor de vedere, în deplină legalitate. ”Accesul liber la justiție este un drept recunoscut prin Constituția României și, prin urmare, orice cetățean al țării se poate adresa instanțelor dacă se consideră nedreptățit. HCL 224/2018 privind aprobarea PUZ – Schimbarea funcțiunii zonei din UTR Va în zonă cu funcțiuni comerciale a fost adoptată de către Consiliul Local cu respectarea dispozițiilor legale în vigoare, inclusiv cu avizul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și Urbanism Sibiu. Urmează ca instanța de judecată să se pronunțe, iar părțile din proces să respecte deciziile sale“, declarau reprezentanții Primăriei Sibiu, la solicitarea Turnul Sfatului.

PUG versus proprietăți private

Aflat între Aleea Streiu și Valea Săpunului, terenul de 7.500 de mp este ocupat, în prezent, de terenul de mini-fotbal. Pe restul suprafeței – 4.880 de mp – proprietarii terenului vor să ridice un hipermarket, cu un singur nivel și cu parcarea aferentă.

Suprafața respectivă de 7.500 de mp a fost introdusă în categoria spațiilor verzi și de agrement în 2011, prin adoptarea noului Plan urbanistic general al Sibiului. Reprezentanții Total NSA au invocat prevederile Codului civil în demersul lor de a construi pe acel teren un hipermarket. “Instituirea funcțiunii prin PUG Sibiu (…) s-a realizat pe un teren proprietate privată înscris în cartea funciară ca și teren de construcții și zonă verde, parc etc. Prin investiția propusă, beneficiarul dorește să-și exercite drepturile legale asupra terenului deținut în proprietate, conform Noului Cod Civil, a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții actualizată – și a reglementărilor locale în vigoare”, este răspunsul investitorilor, dat în cadrul consultării publice de la începutul verii anului trecut.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

19 comentarii

Usr-itul de serviciu

Acum 2 ani

Sunt curios ce i-a determinat pe consilierii FDGR și PNL să voteze așa o hotărâre când într-o speță asemănătoare nu s-a aprobat. Și unde să mai faci un giratoriu? Proprietarul terenului știa foarte bine ce a cumpărat și se intuiește clar că a avut influența necesară să convingă consiliul local să voteze o ilegalitate. Fără hoție...
Raspunde

EU

Acum 2 ani

Pai nu știți vorba TOT HOTUL STRIGA HOTUL.? Oricum,felicitări USL, voi sunteți viitorul !
Raspunde

laurentiu

Acum 2 ani

"Au fost atâtea ședințe de consultare a populației", cand?... "ei nu au participat la niciuna", ai curaj? ai cunostinte in domeniu (juridice, adminstrativ-tertoriale) sa sustii contra-argumente?... "trei sau patru reprezentanți", la cati de multi erau, trei sau patru mai exact? "și-au exprimat satisfacția", limba de lemn? E un adevar: asociatiile de locatari, bune numai sa stranga bani pentru plata utilitatilor ar fi trebuit sa stanga bani si pentru angajarea unor consultanti in domeniu care sa ii sfatuiasca si sa lucreze in sensul apararii intereselor locatarilor. Dar, "divide et impera"...
Raspunde

Ridichie Iglesias

Acum 2 ani

Ciobanii cu mult Ca$H din zona marginimii conduc orasul, tante e doar o marioneta!
Raspunde

gabriel

Acum 2 ani

si stiti cum se va proceda? ca in arhitectilor: arhitectul sef sa va imbolnavi, exact in perioada aia va semna un oarecare, apoi primarul va spune: "s-a facut o greseala, daca anulam platim despagubiri"... spre exemplu constructia movila de pe strada balea este legala? am vazut-o si pe booking: https://www.booking.com/hotel/ro/a-amp-a-marie.ro.html?aid=376393;label=bookings-name-d2AakcaZh5VCmomr9TOSVAS267754451741%3Apl%3Ata%3Ap1%3Ap22.419.000%3Aac%3Aap1t1%3Aneg%3Afi%3Atiaud-294889297133%3Akwd-65526620%3Alp1011838%3Ali%3Adec%3Adm;sid=a430700a2c6232984a687b10b1721646;dest_id=-1170221;dest_type=city;dist=0;group_adults=2;hapos=1;hpos=1;room1=A%2CA;sb_price_type=total;sr_order=popularity;srepoch=1559544833;srpvid=88ec30809c8200cd;type=total;ucfs=1&#hotelTmpl unde si cum plateste proprietarul impozit?
Raspunde

EU

Acum 2 ani

E vorba de Alesia Maria ? Limita de înălțime e ok,puțin mai jos sunt și 2 blocuri cu aceeași înălțime,lângă strada Noica,ma refer.Nu ia soarele nimănui...care e problema? Mie personal,Alesia îmi place,e foarte frumos,camere mari,spațioase, ai o minune de priveliște de la geam,pana în centru în 5 minute ai ajuns,mi se pare o locație ideala ptr turiști,plus ca e NOU astfel ca nu întâmpini ca turist problemele specifice imobilelor vechi din zona centru-9 mai.Ce ar trebui sa mai facă e sa se extindă și sa ia curtea aceea mare de la vecini,ptr parcare iar în casa cea veche spauri,fitness,ceva agrement ptr copii...ar fi cei mai tari din oraș! (Atentie:nu cunosc proprietarul,nu ii fac reclama,pur și simplu vorbesc din postura de client.)
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Bravo USR Bravo Adrian Echert.
Raspunde

Toma

Acum 2 ani

Va dati seama de profesionalismul si corectitudinea consilierilor locali ai Sibiului?Astia habar n-au despre ce-i vorba dar ridica mana!Ca si in Parlament!Daca ai bani sau pozitie sociala solida,poti obtine orice la Sibiu! Au insa, pretentii la locuri de parcare cu dedicatie!Deh,obraz subtire si sange albastru!
Raspunde

K.Samuel

Acum 2 ani

Nu stiu? Daca inaintam eu sau tu o asemenea documentatie, imediat stiau si era respinsa. Pentru cetatenii fara pile se respecte orice virgula, pana la absurd. Daca esti cine trebuie, iti merg lucrurile ca prin branza.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Ar trebui sa ridicam in discutie si problema mall-ului de la gara! S-au facut toate studiile necesare asupra impactului acestui mamut de cladire? Am inteles ca NU s-a cerut efectuarea unui studiu de trafic!
Raspunde

Luca

Acum 2 ani

Bravo USR !
Raspunde

2cents

Acum 2 ani

Rusine celor din primarie care au facut posibil asa ceva. De ce va mai tinem acolo? Ca sa semnati orbeste orice hartie a baronilor locali? Este inacceptabil ce se intampla. Daca problema se va solutiona in favoarea petentului inseamna ca persoanele din Primarie care si-au dat cu subsemnatul pe acele acte sunt incompetente sau bune de anchetat.
Raspunde

cori

Acum 2 ani

Bravo USR ! Vedeți și de mallul ce se construiește la gara.Va fi nebunie traficul acolo,cand construcțiile vor fi gata. Plus ca pe unde vor intra tirurile de aprovizionare cu marfa?Praf le fac casele la cei din jurul mallului de la atatea trepidații.S-a făcut un studiu în acest sens? Dacă mai pui și finalizarea noilor blocuri care se construiesc acum,cate mașini vor străbate podul peste gara,va rezulta ceva mult mai groaznic decât pe Arhitectilor!
Raspunde

noname

Acum 2 ani

https://romanialibera.ro/investigatii/amenzi-uriase-pentru-nerespectarea-proprietatii-private-718605
Raspunde

Eka

Acum 2 ani

Situatia de la Sibiu e complet diferita. Aici primaria e pres in fata investitorului iar contestatia este facuta printr-o actiune in instanta facuta de un grup politic. Daca nu au dreptate cetatenii , instanta va permite constructia supermarketului. Am senzatia ca totusi USR-ul va avea castig de cauza.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 2 ani

No amu, tre să vină DNA să dea cu nițel tămâie să pocnească un pic draci „dezvoltatorilor” imobiliari că prea eficient ung ei rotițele ineficiente ale birocrației sibiene!
Raspunde

Marian

Acum 2 ani

Sunt impotriva a tuturor tampeniilor ce se intampla in tara asta, dar calea cisnadiei la ora actuala are o problema foarte mare, traficul. Cei care criticati proiectul ar trebui sa face-ti vreo 3-4 ture pe calea cisnadiei incepand de pe al 6:30 (cred ) dimineata si dupamasa dupa care sa sariti in sus. Dezvoltarea are o amploare foarte mare pe zona respectiva cu UN SINGUR DRUM DE ACCES !!! chiar si USL-ul din care am facut parte o vreme ar trebui sa vina cu solutii nu cu bete in roate !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus