Sâmbătă,
17.04.2021
Cer Senin
Acum
10°C

ACTUALIZARE Adevărul relativ al ministrului Trif și al opoziției. Cât de vizitată mai e România?

ACTUALIZARE Adevărul relativ al ministrului Trif și al opoziției. Cât de vizitată mai e România?

Numărul turiștilor străini care au venit în România a crescut în aprilie, comunică ministrul Turismului, Bogdan Trif. Numărul turiștilor străini este în scădere, susține Siegfrid Mureșan, proaspăt ales europarlamentar din partea PNL. Două afirmații care la prima vedere se bat cap în cap sunt reale. Dar omit adevărul în ansamblu.

O statistică emisă de Institutul Național De statistică prezintă o radiografie a turismului în România pe luna aprilie, dar și o comparație între primele patru luni ale anului cu perioada similară a anului trecut.

Actualizare 19:30 Ulterior publicării acestui articol, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a transmis un punct de vedere, în care arată că statisticile Institutului Național de Statistică nu acoperă toate structurile de cazare din România. Vezi la finalul articolului replica lui Trif.

Ce spune Bogdan Trif

Ministrul Turismului susține că numărul vizitatorilor străini care au ajuns în țara noastră în luna aprilie a cunoscut o creștere importantă, de 9,3 procente, față de aprilie 2018. Toate acestea, în timp ce numărul românilor care au plecat în afara țării a scăzut cu 1,3%, în aceeași perioadă.Măsurile guvernamentale de stimulare a turismului au fost confirmate de creșterea numărului de turiști în România. Și în această lună, INS a comunicat noi majorări atât ale numărului de persoane care au intrat în țara noastră, cât și ale celor care s-au cazat în unitățile autorizate.  Sunt date care dovedesc faptul că reducerea semnificativă a fiscalității în sectorul turistic, acordarea voucherelor de vacanță, relaxarea condițiilor de acordare a finanțărilor pentru investițiile din turism și măsurile de susținere a sectorului balneo au fost decizii menite să dezvolte turismul românesc”, a declarat ministrul Turismului, Bogdan Trif.

Aceleași creșteri impresionante au fost înregistrate și per total, de la începutul anului până la finalul lunii aprilie, când numărul înnoptărilor a crescut cu 9,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, mai anunță social-democratul.

Trif PSD (39)

Ce spune Siegfrid Mureșan

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a scris, pe Facebook, că datele Institutul Naţional de Statistică arată o scădere cu 7% a numărului turiştilor străini înregistraţi în unităţile de cazare din România, în primele patru luni ale lui 2019, comparativ cu perioada similară din 2018. „Bulgaria a atras în primele 4 luni ale anului peste 2,3 milioane de turişti străini, adică de peste 3,5 ori mai mult decât România“, susţine Mureşan.

Conform spuselor liberalului, numărul turiştilor străini înregistraţi în structurile de cazare din România în primele 4 luni ale anului a scăzut cu 7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. ”Vorbim de o scădere de aproape 46.000 de turişti, de la circa 693.000 de turişti la aproximativ 647.000 de turişti. Este pentru prima dată în ultimii 9 ani când asistăm la o scădere a numărului turiştilor străini care se cazează în România în primele 4 luni ale anului faţă de perioada similară a anului trecut. Iar scăderea din 2010 a fost cauzată în special de criza economică din Europa”, a scris Siegfried Mureşan pe Facebook. ”România pierde din ce în ce mai mult teren în faţa Bulgariei şi a celorlalte state vecine, în ceea ce priveşte atragerea turiştilor străini. Spre exemplu, Bulgaria a atras în primele 4 luni ale anului peste 2,3 milioane de turişti străini, adică de peste 3,5 ori mai mult decât România.  Asta cu toate că avem o ţară de două ori mai mare decât Bulgaria şi cu un potenţial turistic mai ridicat”, concluzionează Mureșan.

europarlamentar-siegfried-muresan-3

Turism bugetat

Siegfried Mureșaan susține că afluxul de turiști români se datorează voucherelor de vacanță, însă această creștere este artificială, susține europarlamentarul. „Ministrul Turismului, Bogdan Trif, se laudă în presă că a crescut numărul turiştilor din România datorită voucherelor de vacanţă date de Guvern. A crescut, însă, doar numărul turiştilor români care, într-adevăr, au folosit aceste pomeni electorale date de guvern. Dar creşterea aceasta nu ajută cu nimic economia ţării de vreme ce ea a fost finanţată de la bugetul de stat. Din momentul în care voucherele vor dispărea, va scădea şi numărul turiştilor. Guvernul se laudă, totodată, că a crescut în primele 4 luni numărul turiştilor străini înregistraţi la punctele de frontieră. Or pentru turismul românesc nu este un mare câştig dacă un turist străin a tranzitat ţara sau a petrecut câteva ore pe aeroport în aşteptarea unui alt zbor atât timp cât el nu s-a cazat”, a mai scris Mureșan.

Datele Institutului Național de Statistică

Durata medie a şederii în luna aprilie 2019 a fost de 2,0 zile la turiştii români şi de 1,9 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în luna aprilie 2019 a fost de 27,8% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 3,0 puncte procentuale faţă de luna aprilie 2018. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în luna aprilie 2019 s-au înregistrat la hoteluri (35,4%), hosteluri (22,0%), vile turistice (20,2%), pensiuni turistice (19,4%) şi pensiuni agroturistice (16,3%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna aprilie 2019 de 943,6 mii, în creștere cu 9,3% faţă de luna aprilie 2018. Mijloacele de transport rutier și aerian au fost cele mai utilizate pentru sosirile în străinătate, reprezentând 70,6%, respectiv 26,9% din numărul total de sosiri.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna aprilie 2019 de 1693,9 mii, în scădere cu 1,3% comparativ cu luna aprilie 2018. Mijloacele de transport rutier și aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 68,0%, respectiv 31,3% din numărul total de plecări.

Numărul turiștilor străini care au vizitat România în primele patru luni ale anului a scăzut de la 293,5 mii în 2018, la 647,9 mii în 2019.

Sibiu, pe locul 7

În primele patru luni ale anului, în județul Sibiu au ajuns 128.800 de turiști, dintre care peste 100 de mii au fost români și 24.962 au fost străini. Raportat la numărul de turiști sosiți în județ până în luna aprilie, Sibiul se află pe a șaptea poziție la nivel național, după București, Brașov, Cluj, Mureș, Prahova și Bihor.

Trif: INS nu acoperă tot spectrul cazărilor legale

Ulterior publicării acestui articol, ministrul Turismului, Bogdan Trif, a transmis punctul său de vedere asupra datelor prezentate în statisticile INS. Redăm mai jos, integral, declarația lui Bogdan Trif.

“Referitor la datele statistice legate de turism de la începutul anului și până la sfârșitul lunii aprilie, fac precizarea că sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au înregistrat o creștere cu 5,6% față de aceeași perioadă a anului 2018. Mai mult decât atât, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică de la începutul anului au însumat o creștere cu 9,1% față de perioada similară a anului 2018.

Dacă este să ne raportăm la ultima lună pentru care avem date furnizate de INS, doar înnoptările au înregistrat o creștere de 9,9%, iar intrările în țara noastră de la punctele de frontieră au crescut cu 9,3%. De cealaltă parte, plecările în străinătate ale vizitatorilor români au scăzut cu 1,3%, ceea ce arată un lucru pozitiv, cu alte cuvinte, avem mai mulți vizitatori străini care intră în România și mai mulți români care aleg să nu mai plece în afară.

Pot apărea diferențe între numărul persoanelor care intră în țară, și unde avem raportate creșteri evidente, și numărul celor care se cazează în unitățile ale căror date sunt folosite de către INS.

Aici trebuie să facem o precizare clară, INS folosește date doar din unități clasificate, evident, dar nu acoperă tot spectrul cazărilor legale, subliniez legale, din România. Astfel, în aria de analiză a INS-ului intră doar hotelurile, hostelurile, pensiunile, bungalourile și vilele turistice.

Dar este de notorietate faptul că în România funcționează legal multe alte unități de cazare mici și care nu intră în sfera de date raportate către INS. În 2019, nu mai putem ignora industria colaborativă, nu putem ignora funcționarea site-urilor precum Airbnb, unde sunt înregistrate apartamente, case sau doar camere și care funcționează absolut legal, cu declararea veniturilor la ANAF, dar care nu raportează numărul turiștilor cazați. În plus, dintre cei care intră în țară, mulți folosesc soluții alternative de cazare, precum camparea. România are munți și păduri care atrag un număr mare de turiști din Occident tocmai datorită cadrului natural nealterat. Chiar și cei care vin în țara noastră pentru o zi contribuie la turism în timpul șederii, prin cheltuieli în restaurante, în zone de agrement, cu alte cuvinte cheltuie bani în țara noastră!

Turismul este un domeniu în plină schimbare. Dinamica acestui sector este dictată de inovațiile tehnologice. Turiștii își pot planifica online călătoria de la cap la coadă, pot alege soluții de cazare care să le ofere experiențe autentice, de la campare, la simpla ședere în casele românilor ospitalieri.

La finele anului 2018, am înregistrat o creștere a numărului de turiști, inclusiv în unitățile de cazare, cu 5,7%.

Guvernarea PSD a implementat măsuri fiscale fără precedent pentru dezvoltarea industriei turistice. În acest moment, turismul are cea mai redusă fiscalitate din ultimii 25 de ani, fapt confirmat inclusiv de reprezentanții industriei. Spre exemplu, TVA-ul pentru servicii turistice este acum de doar 5%, în condițiile în care în timpul guvernării PNL, cota era de 24%, de aproape 5 ori mai mare.

Acordarea voucherelor de vacanță nu a fost deloc o măsură populistă, ci una de stimulare a sectorului turistic din România, care este într-o proporție covârșitoare privat, în contextul în care fiecare voucher în valoare de 1450 de lei a putut fi cheltuit doar pe teritoriul României. Mai mult decât atât, voucherele de vacanță au scos la lumină o parte importantă a industriei care funcționa la negru pentru că voucherele pot fi decontate doar prin unități clasificate de Ministerul Turismului.

În plus, voucherele au avut ca scop motivarea românilor de a-și petrece vacanțele în țară, astfel că toate celelalte cheltuieli, precum combustibilul, mâncarea, s-au făcut tot în România, iar de multe ori voucherele au fost suplimentate cu bani din veniturile proprii pentru o ședere prelungită. Astfel, voucherele nu reprezintă ajutoare sociale, cum insinuează unii membri ai opoziției. Am auzit fel de fel de voci din rândul adversarilor politici că ar trebui să renunțăm la aceste vouchere. O să îi dezamăgesc, românii merită să fie sprijiniți să își cunoască țara și să își cheltuiască banii în România, nu în afara țării“, a transmis Trif.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

Wadim Korneliu

Acum 1 an

Trfutz, vezi ma ca daca ti-a intrat la puscarie stapanul si nu mai ai ce sa pupi ti-ai adus aminte ca esti ministru? Al turismului ba.
Raspunde

Vivi Dragan

Acum 1 an

Domnul 9,75 % pe numele lui de cocalar Trif mai are curajul sa vorbeasca dupa ce a demonstrat ca nu are nici macar onoare. Un om de onoare demisiona impreuna cu Stanciu in secunda doi dupa ce a aflat rezultatelor alegerilor europarlamentare. La fel si anonimul de la Psd Medias.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

@vivi dragan

Acum 1 an

Dna sau dle, puteti fi orice dupa nume. Dupa cum scrieti sunteti un nimeni, ma rog, fiecare dupa posibilitati. Sunteti unul din multitudinea de sibieni snobi, impertinenti, mincinosi si fara caracter. Astfel de oameni, nu ne intereseaza.
Raspunde

Și eu

Acum 1 an

ȘI EU sunt de acord,trebuia sa demisioneze tot PSD ul după alegeri. Vreți la guvernare?Luați ba guvernare,hai sa vedem capabililor,faceți voi mai bine!Dar nici o secunda nu as mai fi stat.Și surprize surprize,tata pnl ului impozita it-istii.O adevărată placere sa ii vezi apoi cum se sfârtecau intre ei,de pana la alegeri nu mai rămânea unul întreg.Aici a greșit PSD-ul.Trebuia sa se dea la opărite sa ii lase pe capa ilegal la guvernare.
Raspunde

Bogdan

Acum 1 an

Din cauza voucherelor date ca pomana... si de care se bucura bugetarii... au crescut foarte mult preturile cazarilor in Romania. Asa ca cei care nu lucreaza la stat prefera sa plece in strainatate unde e mai ieftin si conditii mai bune. Facand deci un calclul simplu: ce ar fi dat bugetarul in Romania pe cazare acum da statul, ce ar fi dat angajatul din mediul privat se duce acum catre straini. Si cu ce s -a ales Romania? Un mare minus. P.S. au venit asa multi 'straini'pentru ca s-au intors de sarbatori romanii cu alte cetatenii acasa. Si au stat la familie. De aceea nu se regasesc la cazari.
Raspunde

Republica Teleormăneană România

Acum 1 an

Și de ce ai impresia că tu, privatule imperialist, ai fi de interes pentru clasa conducătoare?!
Raspunde

Doar lacrimi

Acum 1 an

intreb si eu, daca datele INS nu reflecta realitatea, de ce nu il desfiinteaza ?
Raspunde

Bebe G

Acum 1 an

Cei ce au ajuns sa-l cunoască pe Trif știu ca la el totul e relativ inclusiv coloana. ..
Raspunde

De ce

Acum 1 an

Oare dacă tot nu suportati atâta PSD-ul, de ce mai scrie articole despre ei ? Știe cineva?
Raspunde

Ciuciu

Acum 1 an

ca sa stie lumea ce trombonisti sunt comunistii. Daca merge unul din voi in vacanta la bulgari, cunoasteti ministru de turism al bulgariei ? Sau va permiteti un hotel scump daca aveti acolo cunostinte ? Trif e bun la un colectiv sa numere bovinele............
Raspunde

Gabi

Acum 1 an

Mai recititi articolul!numarul romanilor care au iesit din tara a SCAZUT!deci nu este adevarat ce spuneti!
Raspunde

Dominik

Acum 1 an

Venim la Ocna de 3 ani si vedem imbunatatirile de la an la an. Ceva negativ ar fi din partea restaurantelor ca a disparut meniul zilei (ce era anul trecut 17 lei). A'la carte iesi mai scump. In rest ne place. Si cine nu este multumit de oferta de acolo poate sa caute cu https://ro.foodlocator.menu alte locatii unde sa manance.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus