Vineri,
28.01.2022
Innorat
Acum
3°C

Nouă din zece sibieni nu pot bea fără pai de plastic. “Adu, tu, un pai normal!“

Nouă din zece sibieni nu pot bea fără pai de plastic. “Adu, tu, un pai normal!“

Inițiativele unor antreprenori locali de a elimina obiectele de unică folosință din plastic se lovesc, în continuare, de o reticență ridicată în rândul sibienilor și al turiștilor care vin în acest oraș. Acesta este contextul în care autoritățile județene au instituit o premieră la nivel național, prin interzicerea obiectelor de plastic de unică folosință.

Zeci de elevi, reprezentanți ai autorităților județene, ai societății civile, dar și ai medului antreprenorial au participat la “Refuză ce nu refolosești!“, un eveniment organizat cu ocazia Zilei mondiale a mediului, celebrată pe 5 iunie. Plasticul și alternativele la ambalajele din poliester au fost printre principalele subiecte de discuție, în cadrul dezbaterii de miercuri.

În afara de discursurile și prezentările oficialităților, la evenimentul organizat de Consiliul Județean Sibiu au fost invitați să împărtășească din experiența lor și antreprenori sibieni, care au implementat programe sau inițiative de reducere a cantității de deșeuri generată de activitatea de bază. Una din cele mai ample experiențe a fost împărtășită de Anda Suciu, cea care alături de soțul său încearcă să elimine tot ceea ce înseamnă plastic de unică folosință din activitatea cafenelei Nod Pub, din Piața Mică a Sibiului. “Noi ne-am săturat de paiele de plastic, de mai bine de un an nu mai folosim astfel de paie. Dar nouă din zece clienți ni-l solicită în continuare, când cer o limonadă, de exemplu. Am căutat să aflu care este motivul, iar explicația celor mai mulți este că nu au cu ce să amestece. Unii cer chiar și două paie“, spune Anda Suciu.

“Schimbarea ține de fiecare din noi“

În încercarea de a găsi o alternativă paielor de plastic de unică folosință, Anda Suciu și colegii săi de la Nod au încercat varianta paielor din paste. “Eșec total. Pentru că se sparg, unii simt gust de făină în limonadă și așa mai departe. Ne-am chinuit vreo lună, dar nimeni nu agrea paiele din paste. Apoi am încercat cu paie din hârtie, care pe interior au ceară de albine. În pahar, un astfel de pai se înmoaie în 15 – 20 de minute. Și, în aceste condiții, am avut persoane care au strigat după ospătăriță «adu, tu, un pai normal!» Căci asta este, se pare, «normalitatea» percepută de unii. Pentru mine, impedimentul cel mai mare este reticența consumatorilor. De aceea cred că schimbarea ține de fiecare dintre noi“, a descris Anda Suciu.

Anda Suciu Anda Suciu

Alternativele la obiectele de plastic de unică folosință sunt mult mai scumpe, în general. “Paiul de hârtie este și de patru ori mai scump decât cel de plastic. În schimb, bețigașele de lemn, pentru amestecat, care să le înlocuiască pe cele din plastic, sunt la același nivel de preț. Zahărul – cuburi este mai scump decât zahărul ambalat în hârtie“, a mai enumerat Anda Suciu. Printre metodele de a reduce cantitatea de deșeuri generată, Anda Suciu a amintit de faptul că la cafeneaua pe care o deține nu au fost puse în vânzare niciodată băuturi în sticle de plastic sau recipientele pentru cafeaua “la pachet“ sunt biodegradabile.

“Noi avem o alternativă. Din 1921“

La discuții au fost prezenți și reprezentanții fabricii Emailul, din Mediaș. “Noi avem o alternativă la obiectele din plastic de prin 1921, de când a fost înființată fabrica. Producem de la recipiente de 50 de ml, la vase de 50 de litri. Practic, vorbim de un metal placat cu un fel de sticlă, recipientele astfel fabricate putând fi folosite și în frigider și pe aragaz și în cuptor“, a descris Iacob Tiberiu, din partea Emailul Mediaș.

Lorand Attila Lorand Attila

Lorand Attila, cel care a deschis pe strada Oituz restaurantul Lor.And, folosește în localul său alternative recipientelor de plastic de unică folosință, atunci când este vorba de livrări. Cele alese sunt din carton. “Am pornit pe ideea de a folosi cât mai puțin plastic. Eu cred că ambalajele de carton sunt mai «fancy» decât cele de plastic. Și sunt și de trei – patru ori mai scumpe decât cele de polistiren“, a spus Lorand Attila.

Premieră la nivel național

Despre efectele ample pe care le are asupra mediului plasticul pe care omenirea a început să îl producă și folosească de prin 1930 a susținut o prezentare Andreea Rosetti, vicepreședinta Asociației Animal Life. Iar Claudia Iordănescu, directorul executiv al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Eco Sibiu, a descris “magia celor 5R“. “Refuză ceea ce nu refolosești și n ai nevoie, Redu ceea ce ai nevoie, Refolosește folosind obiecte reutilizabile, Reciclează ceea ce nu poți refuza sau înlocui, Regenerează prin compostare. La noi, în Sibiu, infrastructura a fost astfel creată încât să poată fi reciclat tot ceea ce este reciclabil“, a spus Claudia Iordănescu.

mediu cj 5 iunie

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, a vorbit și de hotărârea adoptată săptămâna trecută de către consilierii județeni, de a interzice utilizarea în instituția județeană și în cele subordonate obiectele de plastic de unică folosință, inițiativă prezentată drept o premieră națională. “Trăim tot mai bine, dar nu ne gândim care este prețul pe care îl plătim pentru această stare de bine Tocmai de aceea am decis să înlocuim obiectele din plastic cu alte materiale, prietenoase cu mediul. Vrem astfel să transmitem un semnal puternic asupra pericolelor care ne pasc dacă nu dăm atenție și unor astfel de probleme, de mediu. De aceea ne adresăm și vouă, tinerilor, în calitate multiplicatori de mesaje“, a spus Cîmpean. Ea a anunțat și inițierea unui concurs adresat tuturor școlilor din județ: clasa care, la începutul anului școlar viitor, va strânge într-o perioadă determinată cea mai mare cantitate de deșeuri de plastic, va primi o tablă electronică.

La nivelul Uniunii Europene, în primăvara acestui an a fost adoptată o directivă potrivit căreia, până în 2021, vor fi interzise în statele membre numeroase obiecte din plastic de unică folosință pentru care există alternative (tacâmuri, pahare, paie, beţe pentru baloane etc.)

Sursa foto: Facebook / Nod Pub

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

BauBau

Acum 2 ani

De obicei cand ies, cafea, cappuccino...sa-mi puncte puncte daca alea merg cu pai!!! Nu mai faceti ''statistici'' tampite, din burtica. Initiativa laudabila!
Raspunde

Marius

Acum 2 ani

Suntem bolnavi cu capul... Domnitele de pe Cibin sunt invatate cu gustul plasticului si nu se pot dezvata? Nu le place ceva bio intre buze? Felicit initiativa NOD Pub!
Raspunde

O Domnita

Acum 2 ani

Buzele lor suporta doar chestii bio ceva mai consistente decat un pai. De ex, castraveti bio, morcovi de-aia mari, bio, chestii de-astea firesti.
Raspunde

Paiaţa

Acum 2 ani

Foarte bun articol... asa poate mai afla si ultimele orătănii care umbla pe la terase ca, paiul ca si betele de sters prin urechi, din plastic, sunt cele mai periculoase bucatele de plastic folosite masiv si practic distrug planeta, incet incet. Poate se vor inventa si forta spre folosire, paie facute din alte materiale decat plastic. ALtfel, nu e sperantă ca, acesti sugatori din pai sa invete ca paiul e de fapt periculos pentru mediu...dar cine stie, sa nu ne pierdem speranta... ca aia ne tine cu ochii in soare.
Raspunde

Sibian

Acum 2 ani

Bravo NOD ! Sper sa aiba si altii initiativa asta, pana intelegem toti stupiditatea folosirii 30 minute a unui obiect ce se degradeaza in 1000 ani.
Raspunde

EU

Acum 2 ani

De ce nu interzic și peturile? De suc,de apa,de bere,etc. Astea sunt defapt problema! Tot ce consumam vin din peturi și tot felul de plasticuri complet nesanatoase.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus