Duminică,
27.11.2022
Innorat
Acum
3°C

Dualitatea de putere la Chișinău s-a încheiat. Curtea Constituțională și-a anulat propriile decizii: Guvernul Sandu este legal

Dualitatea de putere la Chișinău s-a încheiat. Curtea Constituțională și-a anulat propriile decizii: Guvernul Sandu este legal

Criza politică din Republica Moldova s-a apropiat de sfârșit odată cu anunțarea, sâmbătă, la ora 14:00, a hotărârii Curții Constituționale de revizuire și anulare a propriilor decizii din 7-9 iunie 2019. Atunci, judecătorii au emis mai multe decizii și avize prin care Parlamentul ales la 24 februarie a fost dizolvat, iar noul Guvern condus de Maia Sandu - declarat ilegal împreună cu hotărârile acestuia.

Amintim că timp de 3 luni de la validarea mandatelor noilor deputați moldoveni, pe 9 martie (aleși la scrutinul din 24 februarie), partidele politice nu reușeau să formeze o coaliție pentru a putea învesti guvernul. Pe data de 7 iunie, Curtea Constituțională de la Chișinău a emis o decizie prin care anunța că 3 luni înseamnă 90 de zile și că dacă până la sfârșitul zilei Parlamentul nu învestește un nou guvern, atunci acesta urmează să fie dizolvat.

Negocierile între partide au durat până în ultima clipă: Partidul Socialiștilor cu Partidul Democrat, pe de o parte, și Partidul Socialiștilor cu Blocul ACUM (constituit între formațiunile proeuropene Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate), pe de altă parte. Pe 7 iunie seara, președintele țării, Igor Dodon, care e liderul neformal al socialiștilor a anunțat că cel mai probabil vor avea loc alegeri anticipate. Până seara însă, viziunea s-a schimbat: PSRM și ACUM au anunțat încheierea unui parteneriat politic de scurtă durată cu două scopuri principale: „eliberarea țării de oligarhul Vladimir Plahotniuc (liderul PD, partid aflat la guvernare din 2016 - n.n.)” și votarea unui guvern condus de Maia Sandu, președinta PAS, pentru deblocarea situației politice.

Sâmbătă, 8 iunie, cele două formațiuni s-au întâlnit în Parlament, unde au votat conducerea instituției (socialista Zinaida Grecianîi a fost aleasă spicher) și noua componență a Guvernului Sandu. Tot evenimentul a avut loc cu lumina stinsă, secretariatul Legislativului nefiind prezent în instituție. Între timp, democrații au anunțat că nu recunosc nici parlamentul, nici  guvernul, declarând că Executivul condus de Pavel Filip va continua să-și îndeplinească atribuțiile: singura cale de ieșire din criză este declararea alegerilor antcipate, spuneau ei. Astfel, Chișinăul s-a pomenit cu două puteri executive. PD a contestat tot ce decidea noua putere, care în paralel primea pe rând mesaje de recunoaștere din exterior, trimițând sesizările la Curtea Constituțională, acolo unde judecătorii decideau în câteva minute și unanim să anuleze actele noii majorități parlamentare.

La Chișinău au urmat proteste organizate de PD, iar în fața mai multor instituții ale statului - Guvern, MAI, Curtea Constituțională - au fost aduși sute de oameni pentru „a apăra țara de trădători”. Când spuneau „trădători”, aceștia se refereau la președintele socialist Igor Dodon, care apărea în mai multe înregistrări video, pe care le-a publicat presa apropiată democraților în care acesta vorbea despre federalizarea țării și despre faptul că primește bani de la Moscova pentru finanțarea PSRM.

Dualitatea de putere de la Chișinău a durat exact o săptămână - până vineri, 14 iunie, când la sediul Partidului Democrat a venit ambasadorul SUA. La scurt timp, unul dintre vicepreședinții formațiunii a anunțat că „PD se retrage de la guvernare prin demisia Guvernului Filip”. Acesta a precizat însă că nu va recunoaște noul guvern. Tot ieri, vechii miniștri și-au depus mandatele, iar protestatarii se retrăgeau din fața instituțiilor.

Presa de la Chișinău a scris că pe parcursul zilei de ieri și în această noapte mai multe avioane private și-au luat zborul de pe aeroportul din Capitala Moldovei, cu referire la faptul că foști reprezentanți ai puterii ar fugi din țară. Acest lucru a fost confirmat de noul ministru de Interne. Din Moldova a plecat inclusiv Vladimir Plahotniuc, liderul PD, lucru recunoscut de formațiune într-un comunicat de presă: „În legătura cu speculațiile apărute în presă despre așa-zisa dispariție a liderului PDM, precizăm că domnul Vlad Plahotniuc a plecat pentru câteva zile din țară, la familia sa (...)”.

Astăzi, 15 iunie, judecătorii Curții Constituționale de la Chișinău au decis, din oficiu, să-și revizuiască actele pronunțate în perioada 7-9 iunie 2019. „La baza anulării a stat situația de fapt din Republica Moldova, în special anunțul transferului de putere către Guvernul Prim-ministrului Maia Sandu și a coaliției formate în Parlamentul Republicii Moldova”, au argumentat aceștia.

„Hotărârea Curții din 15 iunie 2019 se dorește a fi o sursă a păcii sociale, a menținerii statului de drept, a democrației, precum și a garantării unui cadru adecvat de protecție a drepturilor omului prin combaterea unei instabilități politice de anvergură. Prin anularea actelor Curții din perioada 7-9 iunie, Parlamentul condus de dna Zinaida Greceanîi dobândește, ope constitutionis, calitatea de Parlament constituțional, fiind revigorate actele normative adoptate de acesta până acum, precum și actele adoptate de Guvernul Republicii Moldova condus de dna Maia Sandu”, se menționează în comunicatul de presă al instituției.
Pentru duminică, 16 iunie, era anunțat un „Marș al Poporului”, organizat de Blocul ACUM și PSRM. Liderii celor două părți - Maia Sandu, Andrei Năstase și Igor Dodon - au anunțat că protestul se amână pentru o dată ulterioară. „Să le dăm un răgaz polițiștilor. Capii acestui clan mafiot care au uzurpat puterea au plecat din țară. Vrem să vă asigurăm că în momentul în care justiția va fi funcțională toți cei care se fac responsabili, inclusiv Plahotniuc, vor fi readuși în țară și vor răspunde pentru toate abuzurile pe care le-au comis. Haideți să ne luăm răgaz, să ne bucurăm în liniște de această victorie. Este victoria voastră, a tuturor, a celor care ați luptat, care nu v-ați lăsat înfrânși, iar de luni să revenim la muncă și să începem să construim o țară, o societate în care să ne placă tuturor să trăim”, a declarat prem-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu.

FOTO: Maia Sandu, prim-ministru al Republicii Moldova, și Andrei Năstase, vicepremier și ministru al Afacerilor Interne; gov.md

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus