Duminică,
14.07.2024
Cer Senin
Acum
23°C

FITS, a treia zi. În distribuție, Silviu Purcărete, Ofelia Popii sau Tudor Chirilă

FITS, a treia zi. În distribuție, Silviu Purcărete, Ofelia Popii sau Tudor Chirilă

Muzică, dans și teatru - cele trei componente ale Festivalului Internațional de Teatru din Sibiu (FITS) continuă să cheme lumea pe străzile și în instituțiile culturale din oraș pentru a treia zi consecutiv. Silviu Purcărete, Ofelia Popii sau Tudor Chirilă sunt printre numele cunoscute care apar astăzi în distribuție.

Ziua a început cu diverse expoziții și ateliere și va continua cu ritmuri de fanfară și samba. De la ora 12:00, pe strada pietonală Nicolae Bălcescu, patru muzicieni italieni care au format Sybilla Saxophone Quartet vor oferi un spectacol cu titlul „O călătorie muzicală”; iar formația germană March Mellows Street Band, compusă din 45 de muzicieni amatori, va putea fi ascultată 45 de minute mai târziu. Membrii formației interpretează muzica anilor 1920 din New Orleans, Blues Brothers, de la Santana până la Stevie Wonder, într-un stil propriu de jazz, blues, swing și soul.

De la 13:30, tot pe pietonala Bălcescu, vor trece artiștii de la London School of Samba. Aceștia  oferă lecții de dans și de tobe, participând în fiecare an la Carnavalul din Notting Hill cu o paradă.

Pasionații de lectură trebuie să știe că Bookfest-ul mai e deschis în Piața Mică și astăzi, iar începând cu ora 13:00, la Librăria Habitus, vor avea loc „Conversații culturale”, după care vor fi lansate Jurnalul Artelor Spectacolului, nr. 1/2019 și Jurnalul Român de Management Cultural 2019.

Iubitorii de teatru trebuie să știe că de la ora 16:00 pot alege una dintre locațiile în care vor fi puse în scenă mai multe piese. Spre exemplu, la Teatrul Gong va fi „Hamlet”, iar la Redal Expo cei care ascultă Vama îl vor putea vedea pe liderul trupei, Tudor Chirilă, în calitate de actor. „In a forest dark and deep” este o piesă scrisă de Neil LaBute și regizată de Iarina Demian. Actrița Mihaela Sîrbu este partenera de scenă a lui Chirilă. „Doi frați ce au o relație disfuncțională se reîntâlnesc după multă vreme. Au de golit rapid o casă pentru a o da spre închiriere, dar totul se transformă într-un adevărat război, un rechizitoriu de eșecuri. Iar acesta este doar fundalul adevăratei povești: niciunul dintre cei doi nu este ceea ce pare și, cu trecerea timpului, aflăm că miza revederii lor nici nu poate fi rostită, cu atât mai puțin acceptată”, este descrierea piesei.

Pasionații literaturii ruse pot vedea punerea în scenă a spectacolului „Fugarii” după A. P. Cehov, în regia lui Alexandru Dabija. „În casa lui Orlov musafirii sunt așteptați în fiecare joi, joacă șuba, beau absint, citesc din Turgheniev, discută despre iubire și despre femeia fin de siècle”. Spectacolul va avea loc la ora 18:00 la Teatrul Radu Stanca. Tot la 18:00, la CAVAS, regizoarea Anca Maria Băcanu pune în scenă spectacolul „Spălăm copilul sau facem altul” după un text de Christopher Durang, iar la Academia Forțelor Terestre debutează „Viața între frontiere” - un spectacol american, care are ca elemente de decor doar un scaun, o masă și câteva lumini.

Artiștii japonezi urmează în scenă cu două spectacole mari. Primul e „Dragoste în vremea revoluției”, de Ren Saito, regizat de Hajime Mori, care va avea loc la Teatrul Gong la 19:30. Este vorba despre o dramă puternică, dinamică, erotică, cu gelozie și iubire din abundență. Piesa include toate elementele ce imprimă forță unui spectacol de teatru, având la bază o poveste reală. Al doilea spectacol japonez este „Ofrandă zeilor”, de Akihiro Yamamoto. În tradiția japoneză, zeităților li se oferă valoroase ofrande sub forma unor suluri de mătase. Spectacolul va fi pus în scena din Piața Habermann, de la ora 21:45.

Seara se va încheia la Fabrica de Cultură UniCredit la Construcții S.A. (Sala Eugenio Barba), acolo unde regizorul Silviu Purcărete aduce piesa „Povestea prințesei deocheate”, care îi are în distribuție pe Ofelia Popii, Iustinian Turcu, Dana Taloș, Adrian Matioc, Diana Văcaru Lazăr etc. Piesa e programată să înceapă la ora 22:00.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus