Mușcat de un pui de viperă în cursul dimineții, un băiat de zece ani din Sibiu a fost tratat cu ser antiviperin abia la opt ore după incident. Motivul: pe stoc nu exista un astfel de vaccin, fiind vorba de o criză la nivel național, prin urmare s-a apelat și la un vaccin cu termenul de utilizare depășit.
Băiatul de zece ani era într-o drumeție cu familia sa, în cursul dimineții de luni, în zona Râul Sadului, când a observat în mijlocul drumului un șarpe care nu avea mai mult de 10 – 15 cm lungime. “Tatăl copilului l-a văzut în mijlocul drumului, s-a uitat la el, după care l-a lăsat din nou în drum. Copilul a zis să nu lase puiul de șarpe în mijloc de drum, unde putea fi călcat de o mașină și a pus mâna pe coadă pentru a-l arunca în iarbă. Atunci șarpele l-a mușcat de mână“, povestește mama băiatului pentru Turnul Sfatului.
Potrivit ei, băiatul s-a plâns de usturime imediat după mușcătură, iar în următoarele zece minute palma și degetele copilului au început să se umfle drept pentru care oamenii s-au îndreptat degrabă înspre Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean Sibiu, unde au ajuns după aproximativ o oră și jumătate.
“Au sunat peste tot!“
“A început să i se umfle mâna, palma și degetele, mai ales degetul mare de care a fost mușcat. Alte reacții sau simptome nu a avea, cu excepția faptului că simțea o durere sub braț“, descrie mama simptomele cu care fiul său a ajuns la Spital.Aici a fost preluat de urgență de specialiștii din cadrul UPU, cărora li s-au alăturat medici și din alte secții. Primele două chestiuni de rezolvat în regim de urgență au fost să se stabilească șarpele care a produs mușcătura, după care “să se facă rost de un vaccin“, deoarece Spitalul Județean Sibiu nu avea așa ceva în depozite.
Fotografiile realizate de părinți au ajutat la identificarea speciei de șarpe
Identificarea speciei căreia îi aparținea șarpele s-a făcut cu ajutorul fotografiilor pe care părinții copilului l-au realizat. Pe baza acestor fotografii, medicii din cadrul Spitalului Județean Sibiu au stabilit – după ce s-au consultat cu specialiști – că este vorba de viperă. Între timp, la nivelul secției UPU s-a declanșat o adevărată “vânătoare“ de vaccin. “Ne-au preluat cei de la Urgență foarte rapid, foarte profesionist s-au comportat cu noi. Toată lumea de aici s-a implicat într-un mod exemplar, zic eu. Doar că nu aveau vaccin împotriva veninului de viperă, i-am auzit eu cum au sunat peste tot. Inclusiv Arafat a fost sunat. Problema e cu vaccinul acesta, care nu se găsește la nivel național, din ceea ce mi-am dat seama, căci am nimerit exact între comanda de loturi și... asta e. Noroc că toată lumea de aici lucrează pentru noi, simțim asta“, povestește mama copilului.
În cele din urmă, s-a decis aducerea unui astfel de ser de la Spitalul județean Alba. Doar că acest ser era unul expirat. “Până la urmă a fost adus, cu mașina, un vaccin de la Alba Iulia. Am înțeles că era singurul vaccin de acest gen din această regiune și, mai mult, că este și expirat de la finele lunii mai. Dar, după mai multe consultări între medici, inclusiv cu oameni din Ministerul Sănătății, s-a stabilit că acel termen de garanție depășit nu era un impediment. Noi am zis că mergem pe mâna lor“, au acceptat părinții situația.
Vaccinul a fost administrat în jurul orei 17:00. după investigații ample asupra copilului, pentru a evita efecte secundare.
“Asta este procedura“
Constantin Roșca, medicul care conduce Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean Sibiu spune că nu este ceva anormal lipsa unui astfel de vaccin din depozitele celei mai mari unități medicale din județ. “Eu nu știu de această situație, nu am fost în ultimele cinci zile pe la Spital. Este posibil ca vaccinul să fi fost adus de la Alba Iulia, căci asta este procedura. Când nu este într-o parte, îl aducem din altă parte, de la Alba sau Brașov, unde este mai aproape. Este un vaccin care nu se folosește des, deci cine îl are pe stoc îl dă la ceilalți. Sunt rare astfel de cazuri, nu sunt mușcături frecvente cred că în ultimul an acesta este primul pe care îl avem la Sibiu. Deci dacă avem pe stoc folosim de la noi, dacă nu avem sau sunt expirate, aducem din județele învecinate“, explică medicul Constantin Rusu cutumele din Spitalul Județean Sibiu.La începutul lunii mai, autoritățile locale (cei de la Salvamont, dar și Jandarmeria) au transmis public mai multe atenționări către sibieni, referitor la pericolul pe care îl reprezintă viperele. Acestea trăiesc în județ în special în zona Păltinișului, dar și în cea a Transfăgărășanului. Sfatul autorităților este ca, atunci când mergem pe munte, să avem grijă unde călcăm și să folosim bocanci și pantaloni lungi.
Criză la nivel național
Presa locală din mai multe județe ale țării a semnalat în ultimele zile faptul că serul antiviperin lipsește din stocul majorității spitalelor mari. Spre exemplu, la Hunedoara, cu munți în care trăiesc vipere cu corn (mult mai periculoase decât cele de la Sibiu), serul antiviperin a expirtat de la finele lunii trecute. Iar de la Spitalul județean din Argeș, o turistă din Ungaria mușcată de vipere a fost transportată cu elicopterul SMURD la București, tocmai din cauza lipsei dozelor de ser antiviperin.Autoritățile centrale au arătat că procedura de achiziție de noi vaccinuri este în curs de derulare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Râul Sadului , eclipsa de luna , Primiri Urgențe , Spitalul Județean Sibiu , Alba Iulia , Turnul Sfatului , vaccin antigripal , Serviciului Public , Protecția Copilului Sibiu , „Fotografii din lagăre” , Constantin Roşca , mușcați de câine , Ministerul Sănătății , Pentru Sibiu , criză la nivel național , Spitalului Județean Sibiu , viperă , Constantin Rusu , Inclusiv Arafat
Vizualizari: 24591
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Joe Doe
Acum 2 ore
MergeTreaba
Acum 2 ore
Asdfasdf
Acum 2 ore
Georje
Acum 2 ore
Uncas