Miercuri,
02.12.2020
Ceata
Acum
-5°C

Cu ce au mai venit francezii-n FITS: cu o șaretă culinară și un chef care-a gătit din Piața Cibin

20 Iunie 2019 16:11

Cu ce au mai venit francezii-n FITS: cu o șaretă culinară și un chef care-a gătit din Piața Cibin

O bucătărie amenajată sub forma unei șarete creată de doi designeri, un bucătar celebru din zona Provence a Franței, un bucătar sibian recunoscut pentru redescoperirea tradiției și preparate franțuzești cu ingrediente sibiene au pigmentat “gustul“ FITS-ului din acest an.

După ce a terminat studii de istorie, a lucrat în economie, dar și în ITT, Emmanuel Perrodin și-a descoperit pasiunea pentru bucătărie în jurul vârstei de 30 de ani. A ajuns devenit cunoscut în Franța pentru pasiunea și energia de a-și promova gastronomia zonei în care trăiește (Provence), dar și pentru îndeletnicirea extrem de rară de a crea farfurii pentru evenimente speciale, cum ar fi vernisajele unor cunoscute muzee din Franța. Iar prin “a crea farfurii pentru evenimente“ se înțelege atât designul preparatelor, cât și designul veselei utilizate. Acum, Emmanuel Perrodin și-a reprezentat țara și specificul ei gastronomic, utilizând ingrediente sibiene.

Franța – România. “Francezii au rămas impresionați de fasolea frecată“

Chef Emmanuel Perrodin a ajuns la Sibiu, în cadrul FITS, cu proiectul “șareta culinară“, o continuare a Sezonului româno-francez, inițiat de Franța pentru promovarea reciprocă a culturii și gastronomiei. În prima parte a anului, spre exemplu, la Bordeaux a fost organizat un weeke-end românesc, în care țara noastră (și Sibiul, implicit) a fost reprezentată de cinci bucătari, printre care și Ioan Bebeșelea, co-proprietar al restaurantului Syndicat Gourmet. “E fain să vezi cum reacționează oameni străini la lucruri foarte normale pentru noi. Cum ar fi, de exemplu, fasolea frecată. Francezii au rămas plăcut impresionați de fasolea frecată românească. Și nu doar oamenii de rând, să spun așa, ci chiar și cei din industria gastronomică. Ei îi spunea un fel de «mousse de fasole»“, își amintește Ioan Bebeșelea.

Ioan Bebeșelea și Emmanuel Perrodin Ioan Bebeșelea și Emmanuel Perrodin

În cea de-a doua parte a Sezonului româno-francez, schimbul de experiență între chefi a continuat și la Sibiu. De această dată, Ioan Bebeșelea l-a primit în bucătăria sa din Orașul de Jos pe Emmanuel Perrodin. Care a mai fost în țara noastră în luna martie, iar acum s-a întors pentru o oprire în Delta Dunării, în București și la Sibiu. Perrodin spune că, înainte de acest an, nu știa nimic despre bucătăria românească, deși acum a descoperit că bunicii lui găteau preparate specifice nouă, cum ar fi borșul. “Toate persoanele pe care le-am întâlnit în România sunt deosebite, să știți. Și Ioan Bebeșelea – face imposibilul posibil. E ca un fel de magician. Bucătăria lui este mică, dar de acolo ies niște lucruri speciale“, spune Perrodin.

Știe despre titulatura Regiune Gastronomică Europeană pe care o poartă Sibiul anul acesta. “Ceea ce văd e că voi trăiți într-o perioadă deosebită, în care vă redescoperiți bucătăria, tradițiile culinare. Mi se pare foarte, foarte interesantă o astfel de perioadă. Cel mai bun mod de a-ți promova propria bucătărie este, în primul rând, să fi mândru. Eu muncesc la scrierea unei istorii despre bucătăria din Provence, de unde eu provin. Și mi-am dat seama că un specific culinar nu se formează de la sine: este influențat de relief, de oamenii locului, dar și de cei care, în trecere, își lasă amprenta. Când toate acestea se combină rezultă o bucătărie regională unică și excepțională de cele mai multe ori“.

Franțuzisme din Piața Cibin

La Sibiu, șareta culinară s-a oprit în cadrul FITS în Piața Habermann, unde Emmanuel Perrodin și Ioan Bebeșelea au propus trecătorilor și spectatorilor Festivalului un meniu franțuzesc: o ciorbă bouillabaisse “chioară“ (adică o ciorbă bouillabaisse, dar fără pește și servită cu ochiuri românești), o vită marinată cu piure de vinete cu sfeclă roșie și pepene prăjit și un desert Saint-Honore reinterpretat. “Rețetele nu au fost alese la întâmplare. Ciorba a fost vegetală a fost gătită cu mujdei, carnea de vită a fost gătită fiind ținută foarte puțin la prăjit, dar bine marinată înainte. Iar la desert, căci tot am descoperit pălinca la voi, am vrut să creez ceva în jurul acesteia, cu un fel de budincă de ou, cireșe, afine și urdă. Iubesc această brânză, avem și noi ceva asemănător“, spune Emmanuel Perrodin.

Rețetele franțuzești au fost gătite, în proporție de peste 90%, cu ingrediente cre au fost cumpărate din Piața Cibin. “Am găsit acolo tot ceea ce am avut nevoie, chiar mai mult. A fost foarte interesant și am găsit și produse de foarte calitate. Cireșele au fost fenomenale, precum și multe altele dintre produse“, adaugă cheful francez.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus