Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
10°C

FOTO Sibiul are șase stele noi. Maia Morgenstern: „Faptul că e o stea pe pământ este bine”

FOTO Sibiul are șase stele noi. Maia Morgenstern: „Faptul că e o stea pe pământ este bine”

Șase noi stele au fost inaugurate în această seară, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, pe Aleea Celebrităților. Numele noi introduse sunt: Michael Thalheimer, Stain Lai, Sidi Larbi Cherkaoui, Pippo Delbono, Emmanuel Demarcy-Mota și Maia Morgenstern. 

Aleea Celebrităților se află la cea de-a șasea ediție, stelele fiind amplasate în Parcul Cetății, în vecinătatea Sălii Thalia. Din 2013 până în 2019 au fost inaugurate 44 de stele aparținând regizorilor, criticilor și actorilor ce și-au pus amprenta în cultură și artă.

aleea celeb 2019

Maia Morgenstern

Îndrăgita artistă a fost omagiată cu o stea pe Aleea Celebrităților și călduroasele aplauze ale tuturor celor prezenți la eveniment.

„Faptul că sunt la Sibiu, că se joacă în festival două spectacole în care joc, înseamnă foarte mult, alături de mari personalități ale lumii. Este emoționant, este absolut înduioșător. Și recunoașterea oamenilor, faptul că vin aici mulți și privesc, aplaudă și întâmpină acest eveniment înseamnă foarte mult pentru mine. E un moment. E o clipă. Este sau nu vorba despre orgoliu… Celebritatea vine, pleacă…Poate să fie și periculoasă dacă nu știi să o gestionezi cu înțelepciune, cu picioarele înfipte pe pământ. Faptul că e o stea pe pământ este bine. Rămâi cu picioarele pe pământ”, a spus Maia Morgenstern.

Întrebată dacă va mai juca la Sibiu în viitor, actrița a răspuns afirmativ, cu multă încântare. „Îmi doresc să mai vin la Sibiu, venim oricum, dar dacă trebuie să venim mai des, o vom face. Venim mereu cu bucurie aici”, a transmis artista, la finalul ceremoniei.

Maia Morgenstern este una dintre cele mai cunoscute și apreciate actrițe de teatru și de film lucru pentru care a și fost onorată cu Ordinul Artelor și Literelor în grad de Cavaler, în Franța și Ordinul Național „Pentru Merit” în grad de Mare Ofițer, în România. Printre rolurile notabile pe scenă se numără Lola Lola din „Îngerul albastru” sau Kathleen Hogan în „Park Your Car in Harvard Yard”. Ea este cunoscută publicului român mai ales pentru rolurile din filmele „Balanța”, „Cel mai iubit dintre pământeni”, „Patul lui Procust”, „Orient Express” ori „Patimile lui Hristos”.

maia si chiriac

Alți cinci artiști au fost omagiați astăzi de Constantin Chiriac, directorul FITS și al TNRS, cu stele pe Aleea Celebrităților:

Pippo Delbono

„Copilul rebel al teatrului”, potrivit lui Constantin Chiriac, este actor și regizor de provenienţă italiană. În 2009, a fost distins cu premiul european "New Reality Theatrical" iar în 2011 "After the Battle" a câștigat premiul Ubu ca cel mai bun spectacol al anului.

Emmanuel Demarcy-Mota

Emmanuel Demarcy-Mota este un regizor, dramaturg și actor francez. În 1999 , Demarcy-Mota a primit premiul pentru revelația teatrală de la Uniunea Națională de Critică Dramatică și Muzicală pentru producția de Peine d'amour perdu. Este directorul Théâtre de la Ville și directorul general al Festivalului de Toamnă de la Paris. Printre numeroasele spectacole puse în scenă de Demarcy-Mota se numără „Casimir și Caroline”, de Horváth (Théâtre de la Ville, 2010); „Victor or Power to the Children”, de Roger Vitrac (Théâtre de la Ville, 2012); „Alice et autres merveilles”, de Melquiot (2015); „Starea de asediu”, de Albert Camus (2017).

Sidi Larbi Cherkaoui

Dansator și coregraf, este de origine belgiană. A realizat peste 50 de piese coregrafice și a primit două premii Laurence Olivier pentru cea mai bună producție de dans, trei premii Ballet Tanz pentru cel mai bun coregraf (2008, 2011, 2017) și premiul KAIROS (2009).

Stain Lai

Este un dramaturg și regizor de teatru născut în America, care trăieşte în Taiwan. Una dintre cele mai cunoscute opere ale este “Dragostea secretă în pământul de flori de piersic”. În 2016 a regizat producția de la Opera din San Francisco „Visul Camerei Roșii”.

Michael Thalheimer

Michael Thalheimer s-a născut la Frankfurt, Germania și și-a început cariera de teatru ca actor. A debutat în 1997 la teatrul Chemnitz, urmat de producții la teatrele din Basel (Elveția), Leipzig și Freiburg (Germania).A câștigat numeroase premii, de exemplu Premiul pentru inovație de la postul de televiziune public 3Sat pentru Liliom, Premiul Friedrich Luft (premiat pentru cea mai remarcabilă producție a anului Berlin), Nestroy (cel mai prestigios premiu de teatru din Viena) Mască (pentru cea mai bună producție internațională) din Rusia în 2005 pentru Emilia Galotti.

aleea 2019

Istoria Aleii Celebrităților

Primii care au primit stele pe Sibiu - Walk of fame au fost în 2013 regizorii Ariane Mnouchkine, Eugenio Barba, Silviu Purcărete, Declan Donnellan, criticul de teatru George Banu şi Nakamura Kanzaburo XVII (post mortem), actor Kabuki.

În 2014, alte șapte stele au fost acordate: Martin Hochmeister (post mortem), Radu Stanca (post mortem), Peter Brook, Lev Dodin, Peter Stein, Krystian Lupa și Gigi Căciuleanu.

În 2015 au fost acordate 5 stele: actorul și regizorul de film Klaus Maria Brandauer, regizorul Eimuntas Nekrosius, dramaturgul și regizorul Joel Pommerat, regizorul, scenaristul și dramaturgul Neil LaBute și dramaturgul, regizorul și actorul Kazuyoshi Kushida.

În 2016 au fost acordate 7 stele: Alvis Hermanis, Christoph Marthaler, Evgeny Mironov, Luk Perceval, Thomas Ostermeier, Tim Robbins, Victor Rebengiuc.

În 2017 au fost acordate 6 stele: Marcel Iureș, Ohad Naharin, Philppe Genty, Rimas Tuminas, Robert Wilson, Vasile Șirli;

În 2018 au fost acordate 6 stele: Mikhail Baryshnikov, Isabelle Huppert, Peter Sellars, Hideki Noda, Ioan Holender și Wajdi Mouawad.

stea stain stea sidi stea pippo stea emmanuel stea maia stea michael stain si chiriac pippo si chiriac michael si chiriac emmanuel si chiriac aleea celebritaților aleea celebritatilor aleea celebritatilor 2019 aleea cele 2019 aleaa celebritatilor aleea celebritatilor

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus