Joi,
01.06.2023
Ploi Scurte
Acum
20°C

Bilanţul FITS 2019: 72.000 spectatori pe zi, 575 de spectacole, 1.000 de reflectoare

Bilanţul FITS 2019: 72.000 spectatori pe zi, 575 de spectacole, 1.000 de reflectoare

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu s-a încheiat cu un număr record de spectatori, 123.000. În fiecare zi au fost prezenți 72.000 de participanți la cele 575 de evenimente în cele 75 de spații. Aleea Celebrităților are șase nume noi atașate și peste 1.000 de reflectoare au fost aprinse în săli.

A 26-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu s-a reunit sub sloganul „Arta de a dărui”. Sezonul România-Franța 2019 a adus în prim-plan o prezență franceză importantă: 17 companii de teatru de renume și peste 70 de momente cheie francofone dedicate artelor spectacolului. Spectacole de teatru, dans, circ contemporan sau operă, din țări precum Japonia, China, SUA, Canada, Sultanatul Oman, Kuweit, Suedia, Grecia, Italia, Spania sau Germania, toate au făcut parte din programul FITS 2019 și au contribuit la diversitatea și multiculturalitatea evenimentului.

Artiști și invitați au fost în număr 3.300 din 73 de țări, care au prezentat în 75 de spații de joc nu mai puțin de 575 de evenimente. Numărul spectatorilor a bătut recordul de până acum, ajungând la 72.000 de participanţi zilnic, iar în ultima zi de festival au fost înregistrați 123.000 de spectatori.

„Facem o reverență locuitorilor acestui oraș, care și-au asumat că au unul din cele mai mari festivaluri din lume, că sunt demni de el și că știu să îl apere și să îl ducă mai departe cu mândrie. Este cea mai mare împlinire pe care organizatorii FITS au putut să o aibă în 26 de ani, să creeze un public extraordinar care știe să primească. Faptul că sălile au fost arhipline și că vremea ne-a permis să jucăm toate spectacolele Outdoor așa cum au fost programate este un semn de normalitate, într-o localitate mică, dar care reușește să adune într-o singură zi 123.000 de spectatori. Este recordul absolut pe care l-am bătut de-a lungul timpului. Vreau să mulțumesc tuturor celor care au sprijinit acest festival, dar și tuturor celor care nu l-au sprijinit, dar care nu au pus bețe în roate. Vreau să mulțumesc tuturor partenerilor locali, naționali și internaționali. Este atât de important să fim întotdeauna pe picior de egalitate. Este, dacă vreți, o mare demonstrație că atunci când există viziune, dorință și putință există și miracol,” a declarat Constantin Chiriac, președintele FITS.
Sidi Larbi Cherkaoui,coregraf și dansator, Pippo Delbono, actor și regizor, Stan Lai, dramaturg și regizor, Maia Morgenstern, actriță de film și teatru, Emmanuel Demarcy-Mota, actor și regizor, Michael Thalheimer, regizor sunt cei șase artiști care completează Aleea Celebrităților în acest an. Premiul „Virgil Flonda” i-a fost acordat lui Florin Piersic Jr., iar premiul „Iulian Vișa” a ajuns la Andrei și Andreea Grosu. Alte două premii speciale au fost oferite profesorului Noel Witts și E.S. ambasadorului Emil Hurezeanu.

În total, pentru cea de-a 26-a ediție FITS s-au folosit 1600 m³ de heliu, 26 de tone de contragreutăți, 350 de garduri metalice, 14 video proiectoare, 124 de microfoane și lavaliere sau 260 de reflectoare utilizate zilnic pentru spectacolele de stradă în timp ce pentru spectacolele Indoor s-au aprins zilnic peste 1000 de reflectoare și lumini inteligente.

Festivalul Lanternelor și muzeele digitale din Franța

În continuare, pe lângă spectacolele programate în timpul verii de TNRS, sibieni sunt așteptați și la muzeul digital care oferă acces la lucrările din 12 muzee celebre din Franța, la un spațiu de realitate virtuală unde se pot viziona cu ajutorul ochelarilor de VR. Expoziția este deschisă la Casa Artelor din Piața Mică, nr 21.

Un alt eveniment important din programul FITS este expoziția chineză Lantern Festival – China în 20 de legende, care are ca subiecte elemente din cultura chineză, iar superbele lampioane vor ilumina Muzeul ASTRA din Dumbrava Sibiului de miercuri până duminică, până în 4 august, zilnic, între orele 20:00 și 00:00.

Mai sunt puțin peste 49 de săptămâni până la ediția cu numărul 27, care va avea loc între 12 și 21 iunie 2020.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

8 comentarii

IOO

Acum 3 ani

OMG ! in titlu si text scrie: "...spectacole, 1.000 de refectoare..." Voi sunteti adevarati sau dintr-un cosmar al limbii romane? "REFECTÓR, refectoare, s. n. (Rar) Sală de mîncare într-un internat, într-o mănăstire etc." REFLECTOARE !!!!!
Raspunde

Norica Cunţan

Acum 3 ani

Modestia sta bine sibianului. Adevarul este ca au fost, conform datelor INSTAT, peste 6 milioane de spectatori pe zi. Felicitari organizatorilor si Sibiului!
Raspunde

IOO

Acum 3 ani

"...în ultima zi de festival au fost înregistrați 123.000 de spectatori." Oare cum i-au inregistrat? Oricum cifra asta inseamna ca din fiecare casa din Sibiu a fost cel putin o persoana la teatru in ultima zi. Ce abureli fantastice...
Raspunde

Marius

Acum 3 ani

Chiriac isi face bilantul...Penibil, ca de fiecare data. Intr-un oras care duce lipsa spatiilor de joc indoor ca Sahara de apa, sa spui ca ai avut zeci de mii de spectatori in fiecare zi este frapant de jenant. Acest festival (balci) plin de bubuituri, petarde, clovni, saltimbanci, picioroange, flacari si maimutareli incepe sa-si piarda identitatea de promotor serios al actului cultural. Pare ca totul se face de dragul multimii (gloatei) care trebuie doar sa nu se calce in picioare cat timp sta cu gatul incordat in sus sa mai vada o artificie pe cerul burgului nostru. Milioane de euro cheltuiti din buzunarele noastre pentru un circ scump si elogii nefundamentate. Citez dintr-un "clasic" in viata: "...Este atât de important să fim întotdeauna pe picior de egalitate. Este, dacă vreți, o mare demonstrație că atunci când există viziune, dorință și putință există și miracol". Cu siguranta intr-o oarecare masura Chiriac are dreptate cand vorbeste de un miracol. Doar asa va avea si Sibiul un teatru nou. Si la un teatru nou este nevoie de oameni noi...
Raspunde

John

Acum 3 ani

Ce minciuni gogonate mai debiteaza sifonarul chiriac si gasca de hotomani din primarie...bleahh...
Raspunde

pe bune?

Acum 3 ani

Au fost, au fost, i-am vazut si eu. Numai ca nu erau 75 000, erau 175 000. Plus o gramada de martieni, da pe aia nu i-am numarat ca n-am avut timp.
Raspunde

Observator popular

Acum 3 ani

FITS = Țicneala lui C-tin Chiriac!!! Banii tocați în fiecare an de acest ”eveniment cultural” se pot investi în alte lucrări mai folositoare.
Raspunde

Alex

Acum 3 ani

Câți bani primește de la ministerul inculturii acest circ??
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus