Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Probabil cea mai controversată expoziție de fotografie a anului: “povestea este banală, dar complexă, văd“

Probabil cea mai controversată expoziție de fotografie a anului: “povestea este banală, dar complexă, văd“

Food Fashion este expoziția fotografică vernisată la începutul acestei săptămâni, care a stârnit valuri de comentarii încă de la primul afiș. Fotograful Radu Stănese, autorul expoziției, spune că și-a asumat eventualitatea unor critici. “Acolo povestea este puțin mai complexă. Banală, dar complexă, văd“, spune el, de exemplu, despre un colaj cu un trandafir ale cărui petale din salam sunt vizitate de un fluture.

Food Fashion a fost vernisată în cursul după-amiezii de luni, în Turnul Sfatului din centrul Sibiului. Expoziția fotografică este structurată pe două dintre nivelurile Turnului. La primul nivel, fotografiile sunt animate de fotomodele îmbrăcate în diferite preparate din carne. Salamul, șunca și baconul conturează siluetele modelelor, iar mici bucățele de salată ori măsline ajută la decorarea “rochiilor din carne“. Nivelul superior este gazda unor montaje fotografice în care mezeluri precum cârnații și crenvurștii sunt stăpâne, pe lângă clasicul salam.

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

Radu Stănese, cel care și-a pus semnătura pe expoziția proaspăt vernisată, spune că ideea proiectului a pornit de la o discuție cu cei din conducerea Casei de Cultură a Studenților din Sibiu. “Doamna Lili Popescu de la Casa de Cultură a Studenților a venit și mi-a făcut propunerea asta: «Radu, tu oricum ai deja un istoric, ai niște clienți pe care i-ai adus pe piață și sunt încântați de ce au făcut cu imaginile. Haide sub același semn să dezvoltăm un proiect dacă putem intra și în zona asta». Eu mi-am zis că e provocatoare ideea, inițial nu mi-am dat seama exact de valențele pe care le are proiectul pentru că nu vedeam legătura directă cu Sibiu Regiune Gastronomică Europeană, care avea un standard de calitate și o axare pe problematica gastronomică foarte riguroasă“, povestește fotograful sibian care conduce și Fotoclub Orizont. Odată identificate interferențele dintre modă, fotografie și gastronomie au fost create câteva schițe. “Și am început că cred în proiect pentru că ele chiar interferau și se angrenau într-un mod fericit, zic eu”, declară Radu Stănese.

Trei luni de lucru

Imaginile cu fotomodelele îmbrăcate în diferite feluri de preparate din carne sunt rezultatul a trei luni de lucru, spune Radu Stănese. Într-o primă parte au fost fotografiate fotomodelele, după care imaginile au fost prelucrate, fiind adăugate elementele de fashion din carne. “Am lucrat trei luni, cam o lună muncă de studio, câteva săptămâni bune, cu fotomodele, cu poveștile, să înțelegem dialogul, să ajungem la niște forme mai de expresie. După care a început munca de laborator virtual unde a trebuit să lucrăm pe de o parte cu produsele în exact același condiții de lumină și după aceea grafica propriu-zisă. Apoi aducerea împreună și omogenizarea”, detaliază Radu Stănese, totodată lector în cadrul Universității “Lucian Blaga” din Sibiu.

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

În ceea ce privește fotografiile de la etajul superior, acestea au fost realizate pentru o serie de calendare la cerea unui alt client. Imaginile întruchipează personalități mitologice, personaje de basm și din filme. Câteva dintre lucrările care ies în evidență sunt Hercules, E.T., Gandalf, Venus, Chaplin sau Hamsel și Gretel.

“Mi-am asumat asta”

Expoziția fotografică a stârnit ample comentarii în mediul on-line, imediat după publicarea primului afiș al proiectului Food Fashion, cel în care un fluture stă pe un trandafir ale cărui petale sunt din felii de salam. “De prin 2016 eu și Ioan Bebeșelea ne făceam planuri pentru anul ăsta. Dar planuri serioase, cu mâncarea uitată și cea a copilăriei noastre transpusă în lumea asta modernă și fancy. Dar ce să vezi? N-avem noi loc de ce se întâmplă acum și parcă mai bine. Uitați-vă și voi cam cum se promovează cultura noastră gastronomică de oamenii ăștia mai puțin avizați, nu ce încercăm noi ăștia simpli din bucătărie să aducem în fața clienților”, a scris, de exemplu, bucătarul Daniel Joarză, cel care în urmă cu doi ani a devenit primul ambasador al Sibiu Regiune Gastronomică Europeană. “Acest afiș chiar a umplut paharul! Consorțiul Sibiu Regiune Gastronomică Europeană vă rog insistent să remediați urgent aceste gafe de imagine!”, a scris și Sebastian Marcovici, cel care a fost declarat Fotograful anului în România în două rânduri și care a primit și medalia de aur a Federației internaționale de artă fotografică. Reacțiile au continuat în același ton, atât de la oameni implicați în proiecte gastronomice, cât și de la simpli sibieni.

Primul afiș din cadrul proiectului “Food Fashion“ a stârnit ample discuții în mediul on-line Primul afiș din cadrul proiectului “Food Fashion“ a stârnit ample discuții în mediul on-line

“Vreau să dau explicații. Mi-am asumat asta. Aș vrea să le spun studenților, mai «hateri» așa, pe care îi ia adrenalina pe dinainte, că acolo povestea este puțin mai complexă. Banală, dar complexă, văd. Anume, trandafirul nu are rost să fie explicat, ce conotații are, evident că nu sunt conotații politice. Oricine poate interpreta orice în sens politic, dar este un fluturaș care are o ascendență, e pe o direcție de la stânga jos, dreapta sus și e de culoare galbenă. Adică cine se oprește doar la trandafir nu a înțeles că trandafirul este produsul, obiectul, iar subiectul, cel care consumă, este fluturașul. Adică e un trandafir care este halit de un fluturaș”, explică Radu Stănese.

Carte și dans

Expoziția din cadrul proiectului Food Fashion a fost vernisată luni după-amiaza. Evenimentul a început printr-un moment coregrafic oferit trupa Microbis, prin dansatorii Florin Oros și Sabina Bărbulescu, coordonați de Hugo Wolf. Totodată, în cadrul vernisajului a fost lansată și cartea “Abordări multidisciplinare în științele și artele gastronomice”, un volum care reunește o serie de lucrări prezentate ȋn cadrul unei conferinței multidisciplinare cu același subiect. Cartea va putea fi procurată de la Centrul de informații pentru turiști din cadrul Primăriei Sibiu, iar expoziția foto poate fi vizitată în Turnul Sfatului până pe 14 iulie 2019.

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

Expoziția Food Fashion Expoziția Food Fashion

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

8 comentarii

Sufana Ghe

Acum 4 ani

Hipstereli sibiene, bucura oamenii saraci, nostalgici ai comunismului, pentru care parizerul era delicatesa.
Raspunde

IOO

Acum 4 ani

Starneste putin fierea asa... inspre voma...
Raspunde

Kaka

Acum 4 ani

Adica, cu alte cuvinte, e un fel de joc pe calculator? Parca se numea fotografie?...mare-i Gradina Domnului...
Raspunde

radu

Acum 4 ani

Face kitch pe bani publici de 20 de ani si mai are nesimtirea de-a se explica la modul '2 neuroni': "...Oricine poate interpreta orice în sens politic, dar este un fluturaș care are o ascendență, e pe o direcție de la stânga jos, dreapta sus și e de culoare galbenă. Adică cine se oprește doar la trandafir nu a înțeles că trandafirul este produsul, obiectul, iar subiectul, cel care consumă, este fluturașul. Adică e un trandafir care este halit de un fluturaș”, explică Radu Stănese."
Raspunde

Marius

Acum 4 ani

Dezgustator...
Raspunde

Un dac liber

Acum 4 ani

Se iau cateva halci de carne vie, infometate bine de tot; se dezbraca (pentru ca prinde bine la tractoristul cu berea la halba); se pozeaza (ca doar femeia la aia e buna, nu conteaza ce are in cap); se trage rezultatul printr-un sos de Photoshop de la Adobe (marca inregistrata); kitsch-ului rezultat i se atribuie apelativul de "arta", si se serveste tractoristilor si consumatorilor de filme cu 3 X-uri. Sau am putea redenumi vernisajul asta in mai multe feluri: - "Femeia - doar o halca de carne" - "Femeia - e buna, ba, da' buna rau... la corp" - "Mama fotografului - la fel o percepea si tatal sau" - "Femeia - proasta drecului" - "Daca nu mai poti de foame, macar sa te uiti la 'dame'... de companie" - "Pofta buna, Ramona!" Asta se intampla cand "artistii" ajung sa faca "arta", si cand numitilor politic le vin "idei".
Raspunde

Sib

Acum 4 ani

"Arta" care penduleaza cu gratie intre dezgustator, jenant, penibil si infantil. In primul rand nu e fotografie, e photoshop demn de un copil de gradinita. Cred ca domnii de la Adobe i-ar retrage urgent licenta "artistului" (daca o are!) vazand in ce hal isi bate joc de software-ul lor. In al doilea rand, abundenta de carnuri provoaca greata spre crize de bila. In al treilea rand, vorba unui antevorbitor, sa deumim expozitia "femeia, doar o halca de carne". Bun logo, propun sa si-l insuseasca "artistul"! In al patrulea si nu in ultimul rand as insista pentru utilizarea branzei, slaninii, jumerilor si tarhonului in fotografii. De ce nu o doamna acoperita de o ciorba care curge pe ea? Cu afumatura, smantana si tarhon sa fie, va rog. Si doamna sa troneze intr-un blid supradimensionat de ceapa rosie daca se poate. PS: Poza cu salamul Victoria care i se incarliga pe picior e priceless! Pentru nostalgici, asa...
Raspunde

Diana Popa

Acum 4 ani

O porcărie cu iz pseudo-intelectual. Bine că merge cumetria Iordănescu-Stănese, la mai mare! Banii n-au miros și cu un pic de efort, n-au nici urmă ;)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus