Tot mai mulți părinți sunt nemulțumiți de timpul de așteptare și de triajul de la Secție de Urgență a Spitalului Luther din Sibiu. Aceștia spun că stau prea mult și că nu mai sunt întrebați imediat după ce prezintă actele motivul pentru care stau acolo. Unii aparținători chiar se ceartă cu asistentele, după cum se poate vedea în videoclipul trimis de o familie ce-și aștepta rândul. Pe de altă parte, reprezentanții Spitalului spun că duc o lipsă acută de personal, lucru care duce la îngreunarea actului medical.
La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Luther, părinții așteaptă să intre cu cei mici în cabinet mai bine de două ore. Mai mult, spun aceștia, triajul nu se mai face cum se făcea cândva.
„Am ajuns cu fetița la ”Luther” în jurul orei 21:30. Holul de așteptare pentru triaj era super aglomerat. Am prezentat documentele și am fost invitați sa așteptăm la camera nr 2, locul unde se face triajul. Am întrebat lumea care e regula de intarare și toți au ridicat din umeri. Ne-am gândit că funcționează după regula primul venit, primul servit, nu în funcție de gravitatea urgenței. Am întrebat care este ultima persoana venită, la fel, s-a dat din umeri. După încă vreo oră, suntem chemați înăuntru, iar copilul nostru primește tratamentul cuvenit. Problema majoră este că atunci când intri în Luther și dai actele nu te mai întreabă ce are copilul. Înainte, ne întrebau și acolo făceau un prim triaj. La cum au funcționat aseară lucrurile, copiașii veniți cu mâini și picioare luxate sau rupte au așteptat să le vina rândul la triaj. Și copiii veneau ca pe banda rulantă”, povestește tatăl unui fetițe.
Discuții aprinse
În plus, în weekend, după cum se poate vedea în videoclip, s-au încins un pic spiritele.
„După vreo oră de așteptare, la UPU Luther a intrat o familie cu un bebe de o lună. Bunicul bebelușului a întrebat-o pe doamna asistentă care făcea triajul cum se procedează când asistenta închidea ușa. Bunicul face un pic de scandal, intră peste asistentă în cabinet, iar aceasta speriată îl caută pe paznic și îl roagă sa cheme Poliția Locală. Atunci, mai mulți aparținători îi țin partea bunicului și se formează un mic circ. După un timp a intrat mama cu bebelușul, iar femeia a apostrofat-o pe doamna doctor, întrebând-o cum e posibil să stea cu un copil de o lună atât de mult timp. Doamna doctor i-a spus că nu contează vârsta copilului, ci gravitatea cazului”, mai spune părintele.
Deficit de personal
Reprezentanții spitalului spun că timpii de așteptare sunt mai mari deoarece se luptă cu un deficit serios de personal.
„Acum, avem încadrați opt medici, dar ar trebui să avem 16. Facem tot felul de demersuri. Avem doi rezidenți care se pregătesc la centrul de la Târgu Mureș, însă sunt abia în anul trei, deci mai au doi ani până termină. Am făcut dirigențe să mai putem înscrie încă doi rezidenți, dar lucrurile sunt de durată, din păcate. În pofida aparențelor, nu sunt doritori. Noi facem concurs destul de frecvent, de câte cinci ori pe an, dar degeaba. Pe piață este un deficit de medici de urgență. Ei se școlarizează la un anumit număr, poate și acel număr nu este ancorat în realitate, dar majoritatea pleacă imediat afară. Dacă din start trebui să lucrezi cu jumătate, nu ai cum să te descurci în timp optim. Noi lucrăm de ani buni de zile cu acest deficit. Deși avem posturi și sunt plătite decent, nu vine nimeni să lucreze. Efortul este foarte mare. În principiu, în țările din afară, urgențele sunt organizate cu foarte mulți rezidenți și după o perioadă sunt scoși din ramura asta pentru că urgența este consumatoare” spune Ciprian Șofariu, director medical al Spitalului de Pediatrie Sibiu.
„Foarte mulți oameni nu ar avea ce să caute la urgență”
Timpii de așteptare medii, spun reprezentanții spitalului sunt sub o oră, iar o bună parte dintre cazurile care ajung la urgențe, nu trebuiau de fapt să ajungă acolo.
„Timpul de așteptare mediu pe ultima lună de zile a fost de 48 de minute. Cazurile de urgență sunt puține. Foarte mulți oameni nu ar avea ce să caute la urgență. Dar în weekend-uri și pentru că e perioada concediilor, toată lumea se focusează pe urgență. Sigur, dacă aș avea mai mulți medici care să lucreze, alta ar fi situația”, mai spune directorul medical.
În ceea ce privește procedura de triaj, Ciprian Șofariu spune că pe hol există un ecran pe care rulează non-stop un videoclip cu instrucțiuni. „Aparținătorii se prezintă la fișier, unde lasă actele și spune despre ce e vorba, după care se merge direct la triajul medical. Dacă veniți și vă uitați, este un filmuleț care rulează non-stop și care spune ce trebuie să faci”, explică directorul medical al Spitalului de Pediatrie Sibiu.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Spitalului Luther , Primiri Urgențe , Târgu Mureș , Pediatrie Sibiu , La Unitatea , Poliția Locală , Ciprian Şofariu
Vizualizari: 6045
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Un cititor
Acum 3 ore
Adi Gliga
Acum 4 ore
Canaris
Acum 4 ore
Aci Duțu
Acum 4 ore
Nobody