Sibienii care trăiesc în satele și comunele de pe marginea Oltului au început să adune și să ducă acasă cantități uriașe de pești morți.
Totul a început de două zile, când pescarii au început să observe pe Olt numeroși pești morți sau bolnavi, înotând la suprafața apei. Situația de luat amploare în cursul zilei de ieri, când exemplare tot mai mari au început să apară la mal. Localnicii din vecinătatea barajelor de acumulare de la Arpașu și Scoreiu au ieșit din case cu furci și au început să prindă peștii pe care îi duc acasă la copii.
Unii dintre ei au dimensiuni impresionante.
Reprezentanții Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Sibiu atrag atenția că cei care vor să mănânce peștele se expun la riscuri de îmbolnăvire.
”Instituțiile statului nu tratează cu suficientă atenție subiectul. Ce se întâmplă este un adevărat dezastru ecologic și poate deveni un dezastru pentru populație. Asociațiile nu au autoritate, iar autoritățile sunt dezinteresate”, spune Romeo Stoicescu, directorul AJVPS Sibiu.Printre instituțiile care au luat măsuri se numără Inspectoratul Județean de Jandarmi, care a trimis încă de ieri un echipaj, aceștia încercând să le explice oamenilor că există riscuri.
”Un echipaj de jandarmerie a fost direcționat în baza protocolului existent la nivel național cu Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură”, a declarat Floriana Picioiu, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei sibiene.Probele de apă analizate de specialiștii Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu nu au arătat prezența unor substanțe chimice periculoase.
”Am fost în amonte de Cârța și pe lacul de acumulare de la Arpaș unde am luat mai multe probe. Într-adevăr, se puteau vedea peștișori pe la mal, dar nu aș putea spune că erau cantități uriașe. Rezultatele analizelor arată doar o lipsă a oxigenului în apă, fenomen care explică starea de sănătate a peștilor. De altfel, întâmplarea face că noi și luni am făcut o analiză a calității apei în zona Arpașu și Scoreiu, datele indicând același lucru, valori foarte mici de oxigen”, a explicat ing. Liviu Tudor din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sibiu.
Cu toate acestea, pescarii rămân sceptici, mulți fiind de părere că decesul peștilor a survenit în urma unei forme de poluare. Ei spun că în ultimele zile a plouat, deci apa ar fi oxigenată, temperaturile au fost scăzute, iar unii pești morți au fost filmați în aval de baraje, deci în locuri unde apa curge și este oxigen suficient.
Foto: Ramona Ursu/Facebook
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Floriana Picioiu , Agenția Națională , Apa Sâmbetei , baraj promovare , Liviu Tudoran Ciungan , Apelor Sibiu , jandarmi , Pescarilor Sportivi Sibiu , 50 de morți , deces , Inspectoratul Judeţean , stiri sibiu , Romeo Stoicescu , specii de pesti , Ramona Ursu
Vizualizari: 42555
Ultimele comentarii
Acum 37 minute
Emil
Acum 45 minute
Florin
Acum 50 minute
Pop
Acum 50 minute
Dobrin ionut
Acum 1 oră
Carcotel