Joi,
20.01.2022
Cer Senin
Acum
-10°C

ACTUALIZARE 41 de morți în UPU Sibiu, de la începutul anului. Drept la replică

ACTUALIZARE 41 de morți în UPU Sibiu, de la începutul anului. Drept la replică

Actualizare 17:50.

În urma apariţiei în cadrul publicaţiei online „Turnul Sfatului", (www.turnulsfatului.ro) în data de 12 iulie 2019, a articolului „41 de morți în UPU Sibiu, de la începutul anului. 2 ore timp mediu de așteptare. „De aici fie îți pierzi răbdarea și pleci, fie nu mai pleci deloc reprezentanții SCJU Sibiu solicită publicarea integrală și în aceleași condiții grafice a prezentului drept la replică, din dorința informării corecte și complete a opiniei publice.

               

În cadrul UPU Sibiu se salvează zilnic vieți

Unitatea de Primiri Urgențe este o componentă esențială a activității Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu și unul dintre cele mai „fierbinți” servicii medicale, unde sunt consultați circa 200 de pacienți în fiecare zi. Zilnic, în UPU Sibiu sunt tratate cazuri grave și foarte grave iar numeroși oameni primesc o nouă șansă la viață! De aceea, dorim să-i asigurăm pe toți cei în suferință, care au nevoie de consultații medicale în regim de urgență, că personalul UPU Sibiu, de la medici și asistente la registratori și brancardieri, face tot ceea ce este omenește posibil pentru ca oamenii să fie mulțumiți.

Sigur, nu este totul perfect. Uneori apar scurt - circuite în comunicare. Uneori sunt nervi de ambele părți. Uneori timpul de așteptare, mai ales pentru non-urgențe, poate depăși limitele stabilite în teorie, în condițiile în care fluxul de pacienți este extrem de ridicat iar medicii au obligația de a tria pacienții în funcție de gravitatea afecțiunii. Dar nu este refuzat nici un pacient, deși actuala UPU a fost proiectată pentru 20.000 de pacienți/an iar anul trecut au fost investigați aproape 70.000 de pacienți, în timp ce de de la începutul anului curent au fost investigați peste 35.000 de pacienți în doar șase luni! Practic, UPU Sibiu preia majoritatea urgențelor din întregul județ și unele urgențe chiar din județe învecinate. Mai mult, trebuie precizat că UPU Sibiu se confruntă și cu o importantă criză de personal, în momentul de față existând 11 posturi de medic neocupate. SCJU Sibiu a organizat în repetate rânduri concursuri pentru posturile de medici dar, din păcate, la acestea nu s-a prezentat nimeni, specialitatea de medicină de urgență fiind una deosebit de solicitantă iar problema lipsei medicilor una generală în toată țara. În condițiile date, este aproape un miracol faptul că UPU Sibiu asigură continuitatea serviciilor medicale, cu cei 17 medici specialiști/primari și 3 medici rezidenți care își desfășoară activitatea.

Ținând cont de aspectele menționate, considerăm că articolul la care facem referire, prezintă o situație  scoasă din context și pune într-o lumină falsă activitatea din Unitatea de Primiri Urgențe,  atât prin titlu cât și prin conținut. Afirmația „de aici fie îți pierzi răbdarea și pleci, fie nu mai pleci deloc” este una tendențioasă, mărturie stând zecile de mii de cazuri investigate și rezolvate cu succes.

Da, sunt pacienți care își pierd răbdarea și părăsesc UPU fără a fi consultați. Am răspuns punctual la această întrebare. 64 de persoane care, din păcate, au plecat din UPU pe proprie răspundere. Da, au fost 41 de decese în UPU de la începutul anului. Asta însemnând doar 0,11% din totalul pacienților UPU în primele șase luni din 2019. 41 de cazuri pentru care, din nefericire, medicina a fost neputincioasă iar eforturile medicilor zadarnice. Am răspuns punctual și la această întrebare, așa cum am făcut-o, pe baza datelor statistice, la toate întrebările primite din partea Turnul Sfatului, cu bună-credință și fideli principiului că dreptul la viață și la informare corectă sunt esențiale pentru orice comunitate. Din aceleași rațiuni, considerăm că articolul dvs. a transmis informații de natură a prejudicia imaginea UPU Sibiu și aduce atingere prestigiului personal si profesional al celor implicați în activitatea zilnică din cadrul UPU Sibiu. Dovadă stau peste 35.000 de cazuri rezolvate în primele șase luni din an, dintre care unele s-au aflat la granița dintre viață și moarte.

Vă asigurăm că încercăm să facem tot ceea ce posibil pentru a remedia ceea ce nu funcționează în parametri optimi, astfel încât pacienții să fie mulțumiți. Totodată, ne bazam pe o informare corectă și echidistantă din partea mass-media, căreia îi furnizam toate informațiile care fac obiectul interesului public.

 

                  Ec. Cornel Benchea                                                                           Decebal Todăriţă

                               Manager                                                                                      Purtător de cuvânt

 

Știre inițială.

Experiența în urgențe nu are cum să fie una plăcută, niciodată, indiferent de problema pe care o întâmpini. Stresul e întotdeauna prezent, că doar nu de bine ce te simți ai ajuns acolo. Dar atunci când vizita medicală se transformă într-o luptă pentru supraviețuire, în care nimeni nu îți spune nimic, iar așteptarea pare interminabilă, datele problemei se schimbă. 64 de oameni au plecat din UPU Sibiu împotriva indicațiilor medicului urgentist, de la începutul anului până în prezent. Alți 41 au murit. Statisticile, comparate la numărul total de pacienți ajunși în urgențe în aceeași perioadă de timp (35.466 pacienți), poate nu spun nimic. Dar cei care au trecut măcar o dată prin urgențe știu de fapt cât de tristă este situația.

„Venim la UPU Sibiu, în urma unei lovituri la cap, cu amețeli și stare de rău. După primul consult aflăm că tensiunea este prea mare și necesităm un control CT (computer-tomograf - n.n.) și de amu distracția: Nu avem brancardier, trebuie să așteptați. Trece o oră…”, așa își începe un sibian povestea. Bărbatul se afla în urgențe alături de soția sa, în urmă cu doar câteva zile.

Florian ne-a povestit cum a trecut prin momente stresante în UPU Sibiu, nu doar din cauza loviturii pe care Corina, soția sa, a suferit-o ci și din cauza condițiilor întâlnite în spital. Nu există brancardier, astfel că sunt obligați, după o oră de așteptare, să meargă pe picioare, prin curtea spitalului, până la CT… și înapoi.

„Întrebăm: <Soțul meu este afară. Poate să mă ducă el?> Răspuns: <Nu merg lucrurile așa!> Mai trece o jumătate de oră, apare o doamnă care ne conduce către CT, fără targă, fără scaun cu rotile, parcurgem toată curtea spitalului, afară cald și soare. La întrebarea unde este brancardierul mult așteptat, doamna oftează greu fără răspuns. Ne întoarcem de la CT la fel cum ne-am dus”, își continuă Florian relatarea.
În ceea ce privește comunicarea cu aparținătorii, aceasta aproape că nu există. Chiar și pentru cele câteva vorbe de la doctor e nevoie de insistențe. „Așteptăm, iese doamna doctor și îmi comunică pe un ton de dictator: aparținătorii să aștepte în sala de așteptare. Întreb: dacă se întâmplă ceva aveți numărul meu de contact? Răspuns: Nu se întâmplă nimic, mergeți în sala de așteptare. Sper chiar să nu se întâmple, doamna doctor”, povestește sibianul.

Situația nu este singulară. Zi de zi oameni cu probleme de sănătate ajung în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, speriați, bolnavi, răniți. După câteva ore de așteptat nu doar că starea lor nu se îmbunătățește, dar devin și mai disperați, se simt și mai rău și sunt cu atât mai deznădăjduiți.

„Din urgențe fie îți pierzi răbdarea și pleci, fie nu mai pleci deloc”

Statisticile SCJU Sibiu arată că de la începutul anului și până în data de 2 iulie, în cadrul UPU au fost investigați 35.466 pacienți. Dintre aceștia, 41 au decedat. Alți 64 de pacienți au plecat acasă fără acordul medicilor. Chiar și noi am fost martorii unor astfel cazuri cu câteva săptămâni în urmă.

„Nu mai rezist. Aștept de ore bune. M-a adus ambulanța, că îmi era rău, am ajuns aici și nimeni nu mă bagă în seamă. Am 90 de ani, puteam să mor și nimănui nu îi păsa. Eu plec acasă, fie că mă lasă ei, fie că nu. Mai bine plec pe picioarele mele, decât să nu mai plec deloc”, ne povestea o bătrână, care pe 22 iunie a ajuns la urgențe în jurul orei 15:00 și la ora 19:00 a plecat acasă pe propria răspundere.

„Faceți risipă de resurse dacă plecați acasă, doamnă!”, a fost răspunsul pe care femeia l-a primit de la un medic atunci când a solicitat să fie eliberată, după ore întregi de așteptare fără sens.

Astfel de cazuri nu se opresc aici. O tânără, pe care am întâlnit-o tot în aceeași perioadă pe holurile spitalului, venise în urgențe cu o banală problemă la picior; era agitată ca la o intervenție chirurgicală periculoasă. „Bunica a murit acolo, în colțul acela al holului, pentru că nimeni nu a văzut de ea. Mi-e frică să mai vin și pentru o gleznă scrântită”, ne-a spus ea.

Bunica ei a fost una din acele 41 de persoane care au murit de la începutul anului și până în prezent în UPU Sibiu.

Poți aștepta și 8 ore. Poate chiar mai mult

„Durata medie de preluare a cazurilor este, pe primele șase luni din acest an, de 0,29 ore (29 minute). Durata medie de rezolvare a cazurilor este de 2 ore și 9 minute”, arată rapoartele SCJU Sibiu.
În realitate, un pacient poate aștepta și o jumătate de zi. După opt ore de așteptare, atunci când a anunțat că pleacă acasă, unei paciente i s-a spus că va mai dura cel puțin două ore până va fi preluată, dar să rămână totuși.
„Unde plecați, doamnă? Stați aici să vă vadă medicul. Acum ce să vă fac? Nu vedeți ce e aici? E plin!”, a fost reacția asistentei de la triaj, atunci când femeia și-a luat geanta pe umăr și a anunțat că preferă să meargă acasă, deși se simțea în continuare destul de rău.
0002

Aceleași rapoarte arată faptul că pe timpul zilei, în UPU, sunt disponibili trei sau patru medici, iar pe timpul nopții - doi sau trei medici. Numărul asistentelor disponibile pe timpul zilei estre de 12, iar în timpul nopții - de nouă. Cu toate acestea, replica pe care pacienții au auzit-o adesea când au solicitat informații sau au întrebat cât mai durează până vor fi preluați a fost „Aveți răbdare! Nu vedeți că suntem numai câțiva?”.

Reporterul Turnul Sfatului a încercat să obțină o poziție oficială din partea reprezentanților spitalului pentru a afla care este motivul pentru care apar aceste situații, însă fără succes. Ulterior, am transmis o serie de întrebări pe cale oficială, unele răspunsuri fiind însă în neconcordanță cu situația relatată de pacienți.

0001 0003

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

18 comentarii

Irina

Acum 2 ani

Fără supărare! Dacă optezi să pleci acasă înseamnă că "nu ți-e rău destul!". Știu e "cârcotașă" exprimarea, dar așa e și articolul dumneavoastră! Serios acum, dacă mergi acolo, presupunem că mergi că îți e rău. Dacă aștepți "n" ore și te hotărăști să pleci acasă, ți-e mai bine? Dacă tot ai așteptat, rămâi acolo!!! Sunt trecută și eu prin urgențe...nu vorbesc în necunoștință de cauză...dar în loc să facem ceva constructiv, mai bine blamăm că asta-i "caracteristica" principală a mass-media "made in RO". Gânduri bune, constructive!
Raspunde

Costica

Acum 2 ani

Si daca acasa mai ai si copii? Intreb si eu. Ca sot mergi cu sotia la spital, lasi copii acasa sau ii iei cu tine, depinde de varsta, si apoi stai cu orele pe holurile spitalului, in galagie, microbi, indiferenta, scarba si frica. Ai de ales intre a mai sta vreo cateva ore (poate chiar vesnic - nu se stie la UPU) sau sa mergi acasa si sa incerci sa te tratezi singur si sa nu expui copii la traumele de la UPU.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Am fost acum câțiva anii la urgență cu o durere groaznică la cap. După 4 ore de așteptat si dupa ce cazuri am vazut acolo, m-am făcut bine si am plecat acasă.
Raspunde

K

Acum 2 ani

Dupa 7 ore in care nu au reusit sa mi puna un diagnostic m am hotarat sa plec la Polisano unde am fost operata de urgenta de apendicita cangrenoasa cu fistule pelviene. Mentionez ca eram la doar doua saptamani dupa cezariana. Durerile au inceput in a trezia zi de la nastere...
Raspunde

Pericol max. la Urgenta

Acum 2 ani

Ce sa mai vorbim de curatenie si bacteriile intra-spitalicesti. Zici ca mergi cu o problema fie ea si urgenta, dar pleci cu alte 3 care vor fi urgente sau fatale in viitor. Si bunicul meu a murit dupa ce a luat bacterii intra-spitalicesti rezistente la toate antibioticele date! Asa ca, spitalul ala ar trebui demolat si refacut altul nou in alt amplasament. Dar oare cati mai trebuie sa moara sa faca ceva doamnele din conducerea judetului? :((..Intrebare probabil fara raspuns.
Raspunde

Dr. Serbu Gheorghe Ovidiu

Acum 2 ani

Am lucrat acolo in anii ‘ 80 , in calitate de medic stagiar . Situația era total diferită deoarece nu aveam mai mult de 4-5 urgente pe noapte . Acum , dun cauza “reformării “ sistemului sanitar, sunt 4–5 urgente pe ora, poate mai mult. Ultima data am fost acolo in calitate de pacient, văzând aglomerația de la intrare și starea de tensiune in care se lucra, nu pot spune decât un singur lucru : De la UPU, scapă cine poate !
Raspunde

jonyjon

Acum 2 ani

Credeam ca, in calitate de fost medic care a lucrat acolo, veti spune un (alt) singur lucru: felicitari celor care reusesc sa isi faca meseria in conditiile date!
Raspunde

Pop

Acum 2 ani

Trebuie sa numarati si numarul de tigari fumate de cadrele medicale UPU in 24 ore ! Locul de fumat , dotat cu scrumiere este la intrarea din spate . O sa va minunati cat timp este rezervat fumatului .
Raspunde

un sibian

Acum 2 ani

Lipsa totala de interes din partea medicilor.... la 12 asistente si 4 medici? din nou dau vina pe lipsa de personal dar medicii si asistentele se misca cu încetinitorul ... se vede " interesului "lor fata de pacienti de pe holurile spitalului.... chiar am fost anul acesta la urgență.... mori acolo cu zile...
Raspunde

Andriu

Acum 2 ani

Am avut nevoie acum doi ani si anul acesta iar am ajuns la ei. Am vazut imbunatatiri si la modul de abordare, am asteptat mai putin,insa in prealabil am purtat o discutie lamuritoare cu o asistenta, ceea ce a contat foarte mult, ca am fost bagat in seama. Sa ne straduim cu totii sa facem mai bine, sa fim rabdatori si noi si profesionisti si medicii. Realitatea este ca ne pleaca medicii, si nu doar ei, plecam cu totii... si asta pentru modul in care guventantii isi bat joc, sforile sunt trase mai de sus, o tara atat de bogata si frumoasa sa ajunga unde e.. trist. Dar va fi mai bine.
Raspunde

Un cititor

Acum 2 ani

Numai cine a trecut pe acolo știe ce-nseamnă plătești asigurarea aia medicală de pomană. Doamnele asistente în general îți vorbesc pe tonul ăla de parcă scopul tău în viață e să le strici lor ziua. Nu are rost să enumăr toate umilințele la care am fost supusă. Concluzia e că să ne țină Domnul sănătoși!
Raspunde

George

Acum 2 ani

Nici nu vreau să aud de UPU - Sibiu, de buni ce sunt și de faptul că își dau interesul am ajuns cu soția la Cluj-Napoca?! Vă comportați ca animalele cu oamenii, nu sunteți comunicativi cu pacienții, îi ignorați total și vă mai țineți mari specialiști și șefi de secții? Sunteți precum varza călită, LUAȚI EXEMPLUL COLEGILOR VOȘTRII DE LA CLUJ, și ei lucrează tot la stat dar este diferența enorm de mare față de Sibiu! Tot respectul pentru medicii din Cluj-Napoca!
Raspunde

MILITARU GHEORGHE

Acum 2 ani

Stiti cum cred eu ca este: DREPTATE are toata lumea!.Numai trebuie vazut totul ca ANSAMBLU si nu ca pe ceva PERSONAL asa cum au inceput romanii sa priveasca lucrurile.Am fost si eu la urgente intr-o seara de sambata si am stat cu o criza de fiere pentru ca au venit salvari de la accidente. Eu cred totusi ca este NORMAL asa. Insa tot acolo femei cu fusta lunga si doua fete dupa ea strigau ca nu sunt luate in seama.O asistenta le-a intrebat daca nu au fost si ieri. Raspunsul a fost DA dar cu alta boala.Sunt si oameni care le mananca timpul celor care lucreaza acolo. Oamenii aia de acolo trebuie sa afle cat mai multe de la pacient si in timp cat mai scurt pentru a lua decizii. Din partea mea TOT RESPECTUL pentru bunele si relele pe care le fac oamenii aia de acolo.
Raspunde

vasile

Acum 2 ani

Nu sunt medic nici angajat in in sistem. Am fost la urgente de cateva ori, parerea mea e urmatoarea: La spitalul de copii daca vrei sa sari coada, musai sa mergi cu salvarea. La adulti, oameni fenomenali bine pregatiti, la triere e o mica problema - adica daca te vede tanar, desi ai o mana rupta, un picior, sau o taietura te lasa sa astepti mai mult,.Sunt cazuri mai grave.Oricum trebuie sa fii pregatit 2-3 ore sa ai rabdare, in rest toata stima pentru oamenii care lucreaza acolo.Trebuie sa vorbesti frumos si sa ai rabdare. Cam asta a fost experienta mea
Raspunde

Badescu Constantin

Acum 2 ani

"Cine este fara de pacat, sa arunce primul piatra"! Din cei ce aveti numai pretentii, pe unde lucrati sunteti asa cum aveti pretentii de la cei de la urgenta? E clar ca lucrurile se pot face si mai bine, dar daca la urgenta se merge pentru orice fleac, sigur ca se aglomereaza! Cei ce nu platesc asigurari de sanatate la stat, merg la urgenta pentru orice problema! Eu am fost in Italia, orasul Luca, la urgenta- m-a intepat ceva in mare si s-a umflat piciorul, dupa 4 ore de stat degeaba- nu m-a bagat nimeni in seama, am plecat la hotel ca s-a desumflat piciorul! Responsabilitatea e uriasa la medicii de la urgenta, in timp scurt si sub presiune trebuie sa puna diagnosticul si sa intervina!
Raspunde

Labus

Acum 2 ani

Eu sunt șofer taxi.Clientul suna pe cineva și spune că are pe cineva la urgenta care nu poate aștepta că e fotbalist și are meci...după aproximativ 2 minute ii suna telefonul,sa rezolvat va ieși cineva să îl preia.
Raspunde

Simion Robert

Acum 2 ani

Turnul Sfatului a ajuns o publicatie de toata mizeria . Provoaca subiecte si le inflameaza ca tortionarii de odinioară. Pe mine UPU Sibiu m-a salvat de doua ori de la moarte . Am avut un infarct la servici si a doua oara am avut hemoragie interna, am pierdut mult sange. Sunt profesionisti , pur si simplu isi fac treaba si inca bine de tot. Ii felicit pe cei fe la UPU SIBIU pentru efortul fabulos prestat zi de zi in folosul bolnavilor !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus