Vineri,
05.06.2020
Innorat
Acum
22°C

Un sfert de veac de cooperare cu francezii. Prelungit cu alți trei ani

13 Iulie 2019 14:05

Un sfert de veac de cooperare cu francezii. Prelungit cu alți trei ani

La 25 de ani de la semnarea primelor acte de colaborare între Sibiu și regiunea franceză Ille-et-Vilaine, administrațiile celor două zone au semnat un nou acord pe trei ani, care va acoperi noi domenii, precum egalitatea de gen.

Președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean și președintele departamentului Ille-et-Vilaine, Jean-Luc Chenut, au semnat în a doua parte a acestei săptămâni prelungirea acordului de cooperare, pe perioada 2019 – 2021, a regiunilor pe care le reprezintă. Acordul a fost prelungit la 25 de ani de la demararea colaborărilor între cele două administrații locale din Franța și România.

Potrivit autorităților județene, colaborarea din cei 25 de ani s-a produs în domenii precum serviciile sociale, protecţia copilului, agricultură, mediu, cultură, educaţie, sănătate și dezvoltarea societăţii civile. ”În toate aceste domenii, județul Sibiu a beneficiat de formare profesională pentru specialiști din sectorul public, dar și privat, de exemple de bune practici și metode noi de lucru. Au fost realizate proiecte ca «Dezvoltare rurală durabilă», «Centre de documentare şi informare», centrele de vacanţă pentru copiii din mediul rural, demarate în 2009, care continuă și azi și implică voluntari din Franța alături de voluntari români care au învățat conceptul de animație pentru copii. În domeniul agricol au existat de asemenea schimburi importante, Consiliul General din Ille-et-Vilaine facilitând participarea unor delegații sibiene la Salonul internațional al crescătorilor de animale –SPACE”, se mai arată într-un comunicat emis de Consiliul Județean Sibiu.

Noul acord semnat pe trei ani propune continuarea colaborărilor pe aceleași zone, la care se adaugă egalitatea de gen, ”un domeniu de interes pentru ambele administrații care își propun ameliorarea calității serviciilor publice în spiritul șanselor egale și al democrației participative”. Ceremonia de semnare a noului acord a avut loc în prezența mai multor invitați români și francezi. “Mulțumesc autorităților locale și asociațiilor din Ille-et-Vilaine și din județul Sibiu care au colaborat de-a lungul timpului și au dau naștere unor inițiative în domenii diverse precum: servicii sociale, protecţia copilului, agricultură, mediu, turism, cultură și educaţie. Azi mai mult ca oricând ne dorim ca astfel de parteneriate între comunități dintre diferite zone ale Europei să continue, pentru că este responsabilitatea fiecăruia dintre noi să nu lăsăm să se formeze alte cortine sau ziduri care să ne despartă din punct de vedere politic, economic, sau social” a declarat la semnarea acordului Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu.

Delegația franceză prezentă la Sibiu a fost condusă de Jean-Luc Chenut, președintele departamentului Ille-et-Vilaine. „Acesta este inima parteneriatului care ne unește: o cooperare voluntară care creează condițiile favorabile pentru dezvoltarea de acțiuni și schimburi care sunt în beneficiul celor două teritorii, în care fiecare învață de la cealaltă, respectând în același timp competențele și responsabilitățile noastre”.

Colaborarea dintre cele două zone va fi marcată și de un concert programat duminică, 14 iunie, în muzeul Astra. În cadrul acestui concert, pe scenă vor urca t o orchestră de tineri din Ille et Vilaine și una formată din elevii Liceului de Artă din Sibiu, implicate într-un schimb cultural.

Foto: CJ Sibiu

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Jon

Acum 10 luni

Cand va veni vremea ca francezii sa emigreze din propria tara, invadata de africani musulmani, sper ca Romania sa-i accepte doar pe francezi nu si pe invadatori cu pasapoarte de Franta.
Raspunde

Iuli

Acum 10 luni

Campean, vezi ca seful tau suprem a refuzat invitatia ambasadei la Ziua Frantei. Tu, ii faci in ciuda? Hahahaha, vai viata voastra de mascarici
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus