Muzeul ASTRA organizează în perioada 17-21 iulie, cea de-a VII-a ediție a a „Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară și decorativă din zona Sibiului”, în muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului. Pe parcursul celor patru zile, 30 de olari se vor întrece în olărit și vor găti pe vatră deschisă rețete tradiționale. Un juriu va desemna cei mai buni olari și bucătari – olari.
Muzeul ASTRA, organizează în perioada 17-21 iulie 2019, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, cea de-a VII-a ediție a „Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară și decorativă din zona Sibiului”. Pe parcursul a patru zile, 30 de olari din România, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova se vor întrece la roata olarului și vor găti pe vatră deschisă, în vase de lut, rețete tradiționale. Un juriu alcătuit din specialiști în olărit și gastronomie, va desemna cei mai buni olari și bucătari - olari.
,,La acest târg fiecare olar trebuie să lucreze la roată și să reproducă în fața juriului un vas din colecția Muzeului ASTRA care se încadrează în tema stabilită la ediția anterioară (ceramica din zona Sibiului). Să decoreze vasul cu motive și ornamente specifice, în fața comisiei de jurizare, să prezinte juriului două piese (farfurie, cană, oală sau cănceu decorative sau utilitare) realizate în atelierul propriu și să gătească în vasele proprii pe vatră deschisă sau în cuptor rețete tradiționale zonei din care provin. Partea aplicată va avea loc pe durata desfășurării târgului, la Sibiu, în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și la Mediaș, Hanul Greweln, în 19 iulie 2019, și va combina latura expozițională și cea comercială cu un grad mare de animație culturală, demonstrații practice de olărit și de gătit în vasele realizate. În contextul desemnării Sibiului, Regiune Gastronomică Europeană 2019 considerăm deosebit de important ca publicul să cunoască și să deguste rețete tradiționale și mai ales să învețe să le prepare chiar de la olari, în vase de lut ce pot fi folosite pe vatra deschisă.”, a declarat Karla Roșca, muzeograf Muzeul ASTRA.Evenimentul va începe miercuri, 17 iulie 2019, ora 9:00, în Muzeul în aer liber, Sala Auditorium din Pavilionul Muzeal Multicultural, cu o Conferinţă internaţională deschisă publicului: Ceramica utilitară. Ateliere experimentale de ardere a ceramicii în tehnica Raku, vor fi organizate pentru public în zilele de joi (18 iulie) şi sâmbătă (20 iulie), începând cu orele 19:00.
În zilele de 18, 20 şi 21 iulie 2019 în Târgul de ţară se vor organiza ateliere interactive de olărit pentru copii şi adulţi susţinute de Centrul Scout Nocrich, Sibiu, Fundaţia ADEPT Transilvania din Saschiz, Mureş şi Teracota Mediaş, judeţul Sibiu.
Demonstraţiile culinare se vor desfăşura la Târgul de ţară din Muzeul în aer liber sâmbătă, 20 iulie 2019, începând cu ora 10:00. Olarii-bucătari vor găti, la Sibiu, în vase de lut pe vatră deschisă reţete tradiţionale bulgăreşti, maghiare şi româneşti, precum: Ciorbă săsească de fasole verde, Slambuc, Gulaş cu fasole boabe, Întinsoare bistriţeană, Gulaş cu găluşte, Supă de ceapă, Coaste de porc cu rădăcinoase, iar la Mediaş, în 19 iulie 2019, începând cu ora 13.00: Supă de varză, Gulaş unguresc, Tocană ungurească din spată de porc cu vin roşu, Supă de prins flăcăii, Gulaş cu carne de porc.
Duminică, 21 iulie 2019, publicul poate să deguste Ciorbă tradiţională de fasole boabe, gătită după o reţetă specifică zonei Sibiului.
Programul complet al „Târgului Frumos. Ceramic. Folositor. Ceramica utilitară și decorativă din zona Sibiului”
Miercuri, 17 iulie 2019, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului-9.00, deschiderea oficială
-9.30-13.00, Pavilionul Muzeal Multicultural, Sala Auditorium; Conferinţa internațională Ceramica utilitară
-16.00 –Pavilionul din Jina
Vernisajul expoziţiei Frumos. Ceramic. Folositor.
Joi, 18 iulie 2019, Muzeul în aer liber, Târgul de țară
-9.30-18.00, demonstraţii practice de olărit; jurizare; ateliere de olărit interactive pentru copii şi adulţi
-16.00- 19.00, Ceramica utilitară din zona Sibiului: workshop susţinut de specialişti şi meşteri olari
-orele 19.00- 22.00, atelier experimental: Ceramica Raku
Vineri, 19 iulie 2019, Mediaș, Hanul Greweln
-9.00- 12.00, vizită de documentare Fabrica Teracota Mediaş
-orele 14.00- 20.00, târg de ceramică; demonstraţii practice de olărit şi de gătit
Sâmbătă, 20 iulie 2018, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară
-9.30-19.00, demonstraţii de gătit; jurizare
-19.00-23.00, atelier experimental: Ceramica Raku
-19.00-22.00, proiecţie de film documentar
Duminică, 21 iulie 2018, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Târgul de țară
-9.30-18.00, târg şi expoziţie cu produsele realizate în timpul demonstraţiilor
-9.30-12.00, demonstraţii de gătit pentru public în vase de lut pe vatră deschisă: reţetă tradiţională din zona Sibiului
-12.00-16.00, ateliere de olărit interactive pentru copii şi adulţi
-11.00-12.00, decernarea premiilor
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Dumbrava Sibiului , Târgu Mureș , Karla Roşca , Republica Moldova , Centrul Scout Nocrich , Regiune Gastronomică Europeană , Sărbătoarea Gastronomiei , Hanul Greweln , Sala Auditorium , Târgului Frumos , Revolutionary Road , Ceramica Raku , Fabrica Teracota Mediaş , Teracotă Mediaş , Simion Olariu , Tord Gustvasen Ensemble
Vizualizari: 2416
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Sibian
Acum 5 ore
Muresan
Acum 6 ore
Rob
Acum 6 ore
Asdfasdf
Acum 6 ore
Pixelul albastru