Miercuri,
16.06.2021
Cer Senin
Acum
16°C

Grădina mea de la oraș. Pașii necesari pentru o grădină ecologică: rotația culturilor, stropitul și igiena culturilor

Grădina mea de la oraș. Pașii necesari pentru o grădină ecologică: rotația culturilor, stropitul și igiena culturilor

Continuăm să explicăm sibienilor care locuiesc în municipiu principalii pași de care trebuie să țină cont atunci când își doresc să înființeze o grădină ecologică - fie una de mărime medie sau mare pe terenul adiacent locuinței, în cazul celor care locuiesc în cartierele Sibiului dominate de case, fie una mică, la balcon, în cazul celor care locuiesc la bloc.

Dr. biolog Iuliana Antonie, de la Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului, ULBS, ne-a împărtășit în articolul anterior câțiva pași în care vorbește despre uneltele, îngrășămintele sau compostul utilizat în grădină. Reamintim că sfaturile pe care le oferă dr. biolog Iuliana Antonie sunt bazate pe experimentul pe care l-a condus pentru dezvoltarea unei grădini ecologice în Gușterița, în cadrul „Grădinei Preotesei”, pe care le considerăm a fi prețioase pentru cei curioși (...)

Utilizarea decoctului de urzică. Acest îngrășământ lichid stimulează creșterea plantelor, fiind bogat în substanțe nutritive, mai ales în azot (cum preparați decoctul sau maceratul de urzică puteți afla de aici).

Semințele. În grădina de legume sunt utilizate pe lângă semințele din producția proprie și semințe achiziționate de la asociații ce le produc în sistem ecologic. Noi vom mai preciza că la începutul lunii, când a fost lansată a doua ediție a proiectului „Grădina mea de la oraș“, sibienii au avut ocazia să participe la caravana care a ajuns în cinci zone din oraș, în cadrul cărora au fost împărțite semințe de legume și plante care pot fi crescute inclusiv pe balcon. În total, au fost împărțite aproximativ 1.000 de kituri de grădinărit: plicuri cu semințe de fasole fideluță galbenă oloagă, mazăre, rozmarin, leuștean, stir roșu, salată, castraveți cornison, cicoare, varză de Buzău, ceapă de Buzău, ridichi, spanac urcător, bame și isop etc.

presarare seminte

Rotația culturilor. Pe înțelesul tuturor, acest lucru înseamnă că locul de plantare al fiecărei specii trebuie să se schimbe cel puțin la 2 ani. Sunt două motive: solul trebuie să se regenereze și se evită atacul dăunătorilor prin scăderea rezervei biologice în sol a acestuia.

Utilizarea culturilor mixte. În natură, în mod firesc, fiecare specie de plante se învecinează cu altele, după preferință. Pe baza experienței acumulate de-a lungul timpului, omul și-a dat seama că unele specii de plante au acțiune inhibitoare asupra speciilor vecine prin intermediul unor substanțe chimice. În agricultura ecologică fermierii folosesc ghiduri alopatice ce reprezintă asocieri potrivite între plantele de cultură.

Culturile mixte au fost asociate cu flori precum: condurul doamnei, plantă comestibilă cu proprietăți medicinale, utilă în îndepărtarea afidelor, omizilor; crăițele și gălbenelele benefice în fitoterapie, a căror rădăcini emană substanțe ce intervin în controlul populațiilor de nematozi. Aceste specii trebuie să ocupe un loc de cinste în grădina de legume. Despre cum pot fi mixate culturile vom relata într-un alt articol, în care vom include și observații relevante pentru o recoltă bună.

Stropitul. Acesta se realizează folosind apa de ploaie stătută, colectată în cuve ce sunt plasate sub streașină. Se știe că apa stătută este bogată în bacterii. Această apă este administrată la sol, operațiune care se desfășoară dimineața.

Igiena culturilor. Este o măsură importantă în prevenirea sau reducerea atacului dăunătorilor. Resturile vegetale din grădină sunt tocate și utilizate apoi în pre-compostare.

Acesta este un material publicat în cadrul proiectului “Grădina mea de la oraș“, inițiat de Turnul Sfatului cu susținerea administrației locale. Scopul proiectului este acela de a determina cât mai mulți sibieni să își amenajeze o grădină de legume în balcon sau în jurul casei. 

sigla PMS redimensionata

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo-CJ-Patrat-Color

“Grădina mea de la oraș“ este o acțiune cofinanţată de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității.

Logo - Oasis

Sponsor principal: Oasis

Print

Sponsor: Soma Sibiu

gradina verde

Partener: Grădina Verde Sibiu

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus