Miercuri,
11.09.2024
Ploi Scurte
Acum
15°C

E-an-na ne trece prin Nesfârșite: „Este un fel de produs al nefericirilor”

E-an-na ne trece prin Nesfârșite: „Este un fel de produs al nefericirilor”

E-an-na lansează astăzi un nou album, Nesfârșite, material discografic la care trupa din Sibiu a lucrat mai bine de șase luni. Albumul include 13 piese care trec ascultătorul printr-o poveste nesfârșită.

E-an-na (5)

În urmă cu doi ani E-an-na a reprezentat România la Wacken, unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa care promovează muzica rock și se organizează în Germania. Deși acest moment putea fi rampa de lansare la nivel internațional, din păcate, E-an-na a trecut printr-o perioadă mai grea imediat după eveniment.

„După Wacken am avut o perioadă urâtă în trupă, am început să ne certăm, a fost o chimie proastă între noi. Eram obosiți după o vară de festivaluri mari, care au însemnat foarte mult stres. Ne-am dorit foarte mult să lansăm și piesa Epitaf și, din nefericire, nu am avut multe concerte în perioada ce a urmat. Imediat după a trebuit să încheiem colaborarea cu fostul chitarist, Alex. Pentru că noi investim foarte mult în această trupă și ne dedicăm, poate deveni foarte stresant. În acel moment am simțit să se rupe puntea de sub noi, după un an jumătate de turnee și călătorit, acolo a fost cel mai mare punct de depresiune din care ne-am revenit foarte greu. Nu prea am știut să călărim valul post Wacken”, explică Andrei Oltean, vocalistul trupei și unul dintre membrii fondatori.
Membrii actuali ai formației sibiene, după o perioadă în care au intervenit schimbări sunt: Andrei Oltean, vocal și omul instrumentelor tradiționale, fluiere, acordeon și cimpoi. El a înființat trupa în 2014 împreună cu Ovidiu Ban, chitaristul trupei, apoi s-au alăturat Andrei Piper la chitară, Dragoș Geombolean la bas, Paul Cristian la tobe, Ioana Popescu la clape și Roxana Amarandi la vioară și voce secundară.
„Prima schimbare majoră a fost adiția lui Andrei Piper la începutul lui 2018, un copil extraordinar. Apoi a fost audiția lui Dragoș Geombolean, noul basist”, spune Andrei.

Pe parcursul anilor, începând din 2015, trupa E-an-na a lansat single-urile Jiana, Tinca Popii, Sârbă Ciobănească, Cei Căzuți, Epitaf și Viu. În 2016 au lansat primul EP, Jiana iar în 2019 lansează primul album, Nesfârșite, care conține 13 piese.

„Lansăm acum album nou, am început să lucrăm la el în 2017 dar mai mult lucram eu la el. Erau foarte mari divergențele artistice și de management și aici au fost multe probleme. Cu toate acestea, eu mereu am considerat că vremurile grele te călesc și te ajută să faci ceva mai bun, valoros. Iar albumul este un fel de produs al nefericirilor. E-an-na este o cale de scăpare, un univers în care te poți retrage, la care se adaugă muzica. Ascultând piesele de pe album, probabil se poate observa că muzica este mult mai experimentală. Noi nu ne dorim să facem doar folk metal clasic, încercăm să facem ceva nou, cum de fapt cred că încearcă toată lumea. În concluzie, din calea aceea de scăpare, din defensivă, albumul acesta a devenit un atac, acum mai mult împunge muzica”, explică fondatorul trupei.
Andrei Oltean obișnuiește să scrie în alfabetul runelor, semne grafice de origine germană, scrie în limba română dar folosește simbolurile aferente. În ultima perioadă a scris pe calculator dar când are ocazia folosește acest limbaj, în care scrie mai fluent și mai frumos. Pe coperta albumului sunt prezente 13 simboluri care reprezintă cele 13 piese, dar acestea nu sunt rune, ci sunt simboluri provenite în principal din alchimie, la care se adaugă simboluri inventate de ei. Pe lângă acest alfabet familiar lui Andrei, el a reușit să dezvolte o scriere și un limbaj nou care poartă numele trupei. „Am creat alfabetul nostru, care e mai complicat puțin pentru că eu nu am atât de multă experiență grafică. Câteva simboluri sunt preluate din alchimie și ocultism, iar pentru mine fiecare simbol reprezintă o piesă. De exemplu la <<Frica>> , în piesă este vorba despre acest instinct primordial care te împinge în căutarea de putere și din acest motiv am ales simbolul aurului din alchimie”, detaliază vocalistul trupei E-an-na.

e-an-na-album-nesfarsite

Albumul a fost înregistrat de două ori, fiind perfecționiști - au înregistrat o dată pentru pre-producție iar apoi în varianta finală. Aproape toate instrumentele au fost înregistrate de fiecare membru al trupei, la sala de repetiție, iar vocile au fost înregistrate la un studio din Deva. Pe lângă asta albumul are mai muți invitați, unul dintre ei fiind Robert Cotoros, de la The Bipolar Disorder Project, care a și masterizat o parte din melodii. Un alt invitat este Daniel Neagoe, vocalistul trupei Clouds, precum și o prietenă a trupei, din India, care cântă la cimpoi dar are și o voce extraordinară. „Am lansat o provocare, deși ea cântă la cimpoi, am rugat-o să cânte cu vocea. Vreau să fur de la fiecare muzician cu care lucrez o bucățică din sufletul lui și să o pun în muzica noastră. Și am avut o colaborare mai specială cu Michalina Malisz de la Eluvetie, această trupă m-a influențat din punct de vedere muzical. În 2006 când i-am descoperit mi-au spart universul și sunt mare fan. După ce mi-a confirmat participarea și am sărit puțin prin casă am început să îi explic ce vreau și eu sunt foarte mulțumit de rezultat. Pentru mine e o realizare gigantică să colaborez cu oameni atât de talentați”, spune entuziasmat Andrei Oltean.

Numele albumului, Nesfârșite, are o tentă ironică pentru că a durat foarte mult înregistrarea lui, timp de șase luni s-a lucrat intens la acest material. Povestea albumului distruge anumite granițe, din punct de vedere muzical dar și al mesajelor transmise. „Albumul este cel mai greu de botezat”, se amuză vocalistul.

E-an-na (17)

Concertul de lansare al albumului va fi la Celtic Transilvania, vineri, 19 iulie. În Sibiu albumul va fi lansat în 28 septembrie la R&B, primul concert dintr-un turneu ce va colinda barurile din toată țara. Albumul poate fi procurat de pe site-ul oficial al trupei sau prin mesaj direct pe pagina de Facebook. Digital se pot cumpăra piesele de pe mai multe platforme de on-line. Cei care își doresc să susțină trupa o pot face pe Pateron unde în schimbul unei sume de bani modică pot primi diverse pachete cadou.

Membrii trupei sunt șapte și locuiesc în cinci orașe diferite, iar repetiții în formula completă sunt de aproximativ patru ori pe an. Cu toate aceste probleme, E-an-na reușește să mențină un standard ridicat datorită studiului individual complex.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus