”În sfârșit un restaurant pe gustul și nivelul vostru!”. Prima glumă am făcut-o eu ca să vă scutesc de-un efort. În urmă cu șapte ani, când am mâncat prima oară la ”Restaurantul Rapid”, câteva luni la rând s-a tot râs de mine, inclusiv în redacție.
Mulți ați fi tentați să spuneți că n-are nicio relevanță o bodegă ordinară într-o gară mizerabilă, precum cea a noastră. Sunt o mulțime navetiști, de turiști care trec zilnic pe aici, mai ales de când gara e în reparații. Și la cât de punctuale sunt trenurile noastre, e imposibil să nu cauți un loc unde să aștepți, ori să bei o apă.
Dacă ați avut alcoolici în familie, cu siguranță știți privirea fixă în gol și obrajii roșii. Așa arată majoritatea clienților din restaurantul gării. Nu știu care sunt mai mulți, bețivii cu tăria-n față, ori muncitorii transpirați care urlă unii la alții și râgâie grosolan de se aude ecoul. Pe la fiecare masă e câte unul care vorbește atât de apăsat încât zici că se ceartă cu cineva. Cât timp așteptam mâncarea mă gândeam că scursurile Sibiului s-au adunat aici. Mi s-a făcut și milă de doamna la vreo 50 de ani, chelneriță, care strâmba din nas a greață când clienții ei se scărpinau la prohab. Angajații chiar par cu bun simț, dau ”Bună ziua!” și se adresează cu ”Spuneți!”, însă li se răspunde cu ”Adă-mi doi mici!” sau ”Dă și mie 50 de...”.
”În acest local nu se mănâncă semințe”, scrie pe un afiș mare în centrul restaurantului. Aici se bea, mai puțin se mănâncă, aș adăuga eu. Meniul e compus dintr-un fel de burger și combinații de cartofi prăjiți cu: mici, ceafă, cârnați... Eu am ales maximul posibil: ceafa de porc la grătar cu cartofi prăjiți și murături. 16 lei, cu pâine inclusă!”A ba la va cana du-te bă nașpa luba avelo tare te sparg! Ce faci mă?! Pă să moară că te...”, numai d-astea auzeam în jur, însoțite de largi gesturi teatrale din mâini. O combinație în româno-romă din care distingeam rar cuvintele.
”Vă rugăm nu ieșiți cu sticle afară”, scrie pe alt afiș mare. Cine să iasă cu sticla, că aici e raiul bețivilor?!
Între timp a venit mâncarea, într-o tavă. O farfurie cu cartofi prăjiți în ulei, o colecție de zgârciuri înecate într-un lichid apos-sângeriu și un castronel cu murături. Mai uitați-vă o dată la poza mare de sus și gândiți-vă că gustul este exact cum arată. Cuvintele sunt de prisos.
”Îți dau una de...!”, zice o femeie ceva mai bine îmbrăcată, care după ce intră pe ușa năclăită se duce după bar. Pesemne patroana!
N-am stat mai mult de 45 de minute în Rapid, dar sunt sigur că dacă mai rezistam un pic mă apucam de băut.
Dacă se umflă vreodată orgoliul în voi, și vă credeți cetățeni ai unei Regiuni Gastronomice, Capitale Culturale ori gazdă de Summit UE, vă rog eu frumos să faceți o plimbare prin Gara Sibiu și să luați o gustărică la Restaurantul Rapid. Vă veți lecui de orice îngâmfare falsă.
P.S.: Restaurantul e legat de camera cu păcănele, unde se petrec adevăratele drame, nu ce v-am povestit eu până acum. Să vedeți că înjurături ies de acolo și ce oameni își fac veacul în beznă.
Iaca ce scriam acum 7 ani:
http://www.turnulsfatului.ro/2012/03/11/alarma-cu-bomba-in-gara-sibiu/
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: restaurant sibiu , Restaurantul Rapid , gara sibiu , Munții Făgăraș , cronica de restaurant , App Image , Pentru Sibiu , Regiuni Gastronomice , Rapid București , Capitale Culturale , stiri sibiu
Vizualizari: 11709
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Q
Acum 11 ore
Newman
Acum 12 ore
Ron
Acum 13 ore
Eu
Acum 13 ore
Emil