Joi,
06.10.2022
Ploi Scurte
Acum
9°C

Cele mai frumoase terase din oraș. Proiect AIOS și Turnul Sfatului

Cele mai frumoase terase din oraș. Proiect AIOS și Turnul Sfatului

Lemn sau metal? Prelată sau umbrele? Flori de plastic sau naturale? Cu sau fără branduri de bere? Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu și Turnul Sfatului cheamă comunitatea locală să-și spună punctul de vedere cu privire la modul cum ar trebui să arate orașul.

Asociația pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu propune un proiect prin care sibienii sunt invitați să-și spună opinia cu privire la felul în care ar trebui să arate terasele din oraș. În plus, în baza datelor strânse de la sibieni, dar și consultând specialiști în domeniu, se va realiza un document care va centraliza toate informațiile cu privire la acest domeniu, acesta urmând a fi pus la dispoziția administrației locale, în vederea actualizării Regulamentului de organizare și funcționare al teraselor. ”Devenite parte a peisajului urban din centrul istoric al Sibiului, terasele sezoniere au ocupat rapid mare parte din domeniul public odată ce industria turismului a luat avânt. În ultimii ani, însă, diversitatea formelor, dimensiunilor și culorilor ce caracterizează aceste terase a devenit un aspect îngrijorător pentru cei care se preocupă de imaginea orașului. Totodată, se face simțită nevoia adaptării Regulamentului de organizare și funcționare al teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu actual la noile tendințe şi cereri din partea agenților economici, pe de o parte, și a populației și specialiștilor, pe de altă parte, mai ales atunci când un proprietar dorește să fie îndrumat înainte de amenajarea unei astfel de zone. Scopul proiectului este acela de a încuraja modernizarea și/sau amenajarea spațiilor destinate petrecerii timpului liber, deținute de agenții economici, în concordanță cu specificul și arhitectura orașului Sibiu”, anunță președintele Asociației pentru Înfrumusețarea Orașului Sibiu (AIOS), Tudor Popa.

Concurs pentru cea mai frumoasă terasă

AIOS, alături de Turnul Sfatului, inițiază un concurs  prin intermediul căruia sibienii sunt invitați să desemneze cea mai frumoasă terasă din oraș. Într-o primă etapă, participanții sunt rugați să trimită pe adresa redactia@turnulsfatului.ro sugestii de terase care pot intra în competiție. În baza acestor date, se va întocmi o listă cu terasele care vor intra în concurs. Acestea vor fi incluse în două categorii: terase aflate pe domeniul public și terase amenajate pe domeniul privat.

În a doua etapă a concursului, cetățenii sunt invitați să voteze pe platforma www.turnulsfatului.ro , care este terasa pe care aceștia o apreciază cel mai mult din punct de vedere estetic.

În același timp, chestionare cu acest sondaj pot fi completate în ”Orașul Artiștilor” din Piața Mică, în aceeași perioadă în care se desfășoară și concursul în ”on-line”.

Un juriu format din specialiști în urbanism, arhitecți și reprezentanți ai administrației locale vor evalua la rândul lor terasele propuse pentru concurs, urmând să facă și ei o clasare.

Data limită până când sibienii sunt chemați să trimită numele teraselor care cred că ar trebui să intre în competiție este 29 iulie.

În perioada 1 august – 25 august se va putea vota on-line sau prin chestionare cele mai frumoase terase din oraș.

În 31 august vor fi anunțați câștigătorii și vor fi înmânate plăcuțele cu titlul pe anul 2019, după o evaluare a celor trei suporturi de concurs (on-line, chestionare și votul specialiștilor), fiecare având o pondere de o treime din cuantificarea finală.

Cele două terase câștigătoare (de pe spațiul public și de pe spațiul privat) vor fi premiate de către organizatori, primind titlul de ”Cea mai frumoasă terasă a anului 2019”.

Proiect pentru modificarea Regulamentului de funcționare al teraselor

Scopul proiectului este acela de a încuraja modernizarea și amenajarea teraselor din municipiu în concordanță cu specificul și arhitectura orașului Sibiu. După finalizarea concursului și având o proiecție asupra felului în  care ar trebui să arate terasele, specialiști în urbanism vor realiza un concept general în care vor intra exemple din țară și străinătate, integrate cu elemente locale de arhitectură.

Acest document va fi prezentat mass-mediei locale, consilierilor locali și conducerii Primăriei Sibiu ca punct de pornire pentru   actualizarea Regulamentului de organizare și funcționare al teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al Municipiului Sibiu. ”Acest proiect vine ca o nevoie locală ce nu mai poate fi amânată, în special în contextul programului Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană, acest program fiind un motiv în plus pentru care ne dorim reînsuflețirea teraselor sezoniere, amenajarea acestora într-o manieră care să pună mai mult în evidență frumusețea orașului și crearea unei atmosfere cât mai plăcute de petrecere a timpului liber a comunității sibiene și a turiștilor care vizitează acest oraș”, susține Tudor Popa.

Pentru a participa la sondaj, trebuie să intrați pe secțiunea creată pe site-ul www.turnulsfatului.ro sau să completați un chestionar disponibil în ”Orașul Artiștilor” din Piața Mică.

Proiect cofinanțat de Primăria Municipiului Sibiu prin Agenda Comunității.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Andrei

Acum 3 ani

Daca din juriu nu face parte si Vizante.... nu are nici un farmec!!!!
Raspunde

Miklos miklos

Acum 3 ani

Lasă terasele. Cartierul ipas între străzile otelarilor și Henry Coandă când ne apucam de reparare imediat ninge pe noi și se știe ca asfaltul nu se prinde pe zăpadă sau frig. Hai mai cu talent.!!!! AȘTEPTĂM. Eram în grafic asa apare pe site săptămâna trecută.
Raspunde

Petreuș

Acum 3 ani

Cele mai multe terase nu respectă urbanismul, estetica, materialele, numarul de locuri optime pentru zona centrală...S-au trezit să facă concurs pentru machiajul orasului, in timp ce problemele importante ale Sibiului nu le văd. Chestii de campanie politică pe care sibienii le inghit cu plăcere. Oltenia de nord.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus