Cafenelele, barurile și restaurantele oferă apă gratuită în centrul Sibiului în cazul în care un client cere în mod special sau specifică faptul că își dorește un pahar de apă de la robinet, nu o sticlă de apă. În Sibiu apa este potabilă, spun specialiștii Direcției de Sănătate Publică care au făcut analize asupra apei, iar valorile se încadrează în parametri normali. Cu câteva excepții, sibienii pot cere apă de la robinet iar chelnerii vor fi mai mult decât fericiți să le ofere.
Potrivit unei noi legi, restaurantele și cafenele sunt obligate să ofere apă gratuită, de la robinet, clienților. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat și a primit aviz favorabil din partea Guvernului. Votul final aparține deputaților. Prin această prevedere se urmărește reducerea consumului de apă îmbuteliată, cu argumentul că este una din sursele principale pentru deșeuri din plastic, dar și diminuarea consumului de băuturi carbogazoase, care conțin zahăr și sunt apreciate ca fiind dăunătoare pentru sănătate. Cafenelele, barurile și restaurantele oferă apă gratuită în centrul orașului.
Conform analizelor efectuate de Direcția de Sănătate Publică Sibiu, se pare că apa este potabilă. Analiza măsoară parametrii microbiologici și parametrii chimici. Apa este testată pentru verificarea concentrației de clor, plumb, aluminiu, bacterii și viruși.
„Potrivit analizelor efectuate, s-a măsurat concentrația de enterococi, bacterii coliforme, bacterii clostridium perfringens, amoniu, nitriţi, nitraţi, fier, plumb, cadmiu și clor rezidual. Valorile parametrilor analizați se încadrează în limitele prevăzute de Legea 458/2002”, spune un reprezentant al DSP Sibiu.Barurile, cafenele și restauratele din Sibiu respectă această nouă lege. La Casa Weidner, din Piața Mare, reprezentații spun că oferă apă gratuită de la robinet. „Normal că oferim apă, chiar și eu beau de la robinet”, spune un angajat al barului, în timp ce îmi arată paharele pline de apă rece.
Einstein, Atrium, Arcade, Bistro 14, Joben, The Rabbit Hole și multe alte terase spun cu zâmbetul pe buze că oferă mereu apă gratuită dacă este cerută în mod specific. Angajații de la Amber au mărturisit că oamenii care se așază la masă rar cer câte un pahar de apă, barmanul își amintește că s-a întâmplat de maxim cinci ori.
„Da, normal că oferim apă de la robinet. Clienții care se stau la masă nu prea cer dar mai vin oameni însetați și le oferim. Avem apă foarte bună la Sibiu”, explică barmanul.La Faust Cafe und Disko, apa de la robinet este cerută la ordinea zilei. Chelnerițele spun că se bea foarte mult apă de la robinet, iar proporția ar fi cam 50-50%. „Depinde de client, dar cei tineri cer mereu apă de la robinet, restul preferă totuși la sticlă”, detaliază una dintre angajate.
De cealaltă parte a spectrului se află Kulinarium și The Refresh care nu oferă apă de la robinet. Angajații Kulinarium spun că dau pahare de apă în cazul în care clientul cere dar este apă plată îmbuteliată, nu de la robinet. La The Refresh barmanii spun că au fost instruiți să nu ofere apă de la robinet. „Nu oferim apă de la robinet, din câte știu eu nu este potabilă”, spune unul dintre barmani.
Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download
Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube
Tag-uri: Sănătate Publică Sibiu , Piata Mare , În Sibiu , Hlege Fleischer , Sănătate Publică , nuntă gratis , restaurante , cafenele , terase , apa de la robinet , Angajații Kulinarium , La Casa Weidner , La The Refresh , The Refresh , baruri , the rabbit hole , La Faust Cafe
Vizualizari: 8186
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Mircea
Acum 3 ore
Ion de la raion
Acum 3 ore
Teo
Acum 3 ore
Trotineta
Acum 3 ore
Marina