Pentru prima dată în cel puțin ultimii 20 de ani, în Consiliul local al Sibiului s-a discutat, mai amplu, despre situația și perspectivele infrastructurii sportive a orașului. Discuția a fost deschisă de Adrian Bibu, sportiv de performanță și proaspăt consilier local, iar primarul Astrid Fodor a propus constituirea unui grup de lucru pe subiectele ridicate: de la o nouă sală polivalentă, la baze sportive noi sau înființarea unui club sportiv al municipiului.
Sportiv de performanță și, totodată, director al Sălii Transilvania, Adrian Bibu a susținut în fața aleșilor locali ai orașului un discurs despre situația infrastructurii sportive a Sibiului și despre cum vedem el pașii care ar mai trebui făcuți în acest domeniu. “Am trei direcții pe care vreau să vi le spun, cu mențiunea că m-am consultat și cu alți oameni de sport înainte. Nu vreau să critic, ceea ce vă prezint vreau să fie constructiv“, a precizat Adrian Bibu, consilier local de la finele lui mai 2019. “Formarea unui club sportiv municipal este un subiect care a apărut și pe lista de priorități a doamnei primar în campania din 2016 și , doamna primar, vreau să vă spun că cei din comunitatea sportivă salută această inițiativă“, a fost prima “direcție a infrastructurii sportive“ pe care Bibu a adus-o în discuție.
Fără un astfel de club sportiv municipal, a mai arătat el, sportivii de performanță din Sibiu sunt nevoiți să evolueze în alte părți ale țării. “Sportivii sibieni nu rămân în Sibiu deoarece nu au posibilități financiare. Pleacă și evoluează la cluburi unde există resurse. Vi-l dau aici drept exemplu pe Daniel Nartea, care este olimpic la judo, și pe Daniela Cârlan, olimpică la atletism. Și mai sunt și alții. De ce ar mai trebui să facem un club sportiv municipal? Vă dau exemplul de la Oradea, al CSM Oradea, care este campioană en-titre la baschet. Clubul sportiv de acolo este susținut de Primăria Oradea. Ca să înțelegeți diferența, alocarea financiară este dublă față de cea de la Sibiu. Asta nu înseamnă că trebuie să alocăm și noi dublu, dar este mult mai ușor. Ar trebui să găsim soluții de finanțare alta decât agenda sportivă, astfel încât și echipa de handbal a Sibiului, dar și FC Hermannstadt să aibă o situație financiară pe parcursul campionatelor. Totodată, după ce m-am consultat cu oamenii din sport, CSM ar putea gestiona bazele sportive ale municipiului și să le pună la dispoziția cetățenilor“, a mai spus Bibu. El a dat și exemplul bazei sportive din cartierul Gheorgheni, administrată de clubul municipal din Cluj-Napoca, de care beneficiază aproximativ 200.000 de cetățeni. Adrian Bibu a amintit și de un memoriu transmis administrației locale în 16 februarie 2018, semnat de 15 cluburi sportive și asociații din Sibiu, prin care se ridică problema lipsei infrastructurii sportive.
Chestiunea sălilor de sport
Adrian Bibu (PNL) a adus în discuție și sălile de sport ale școlilor din oraș, pornind de la exemple concrete, cum ar fi cea a Școlii nr 18. “Sălile există însă, zicem noi, nu sunt amenajate corespunzător. Vă citesc dintr-o adresă a Direcției de Sport, iar în calitate de sportiv și de director al Sălii Transilvania susțin aceste idei: «folosirea acestor spații sportive a dus la uzura suprafețelor de joc și a instalațiilor sportive, fapt care în prezent poate periclita sănătatea beneficiarilor și chiar apariția unor accidentări. Suprafața de joc fiind foarte dură, poate duce în timp la afecțiuni ale sistemului osos și articular. În consecință, vă rugăm să luați act de cele menționate și să analizați oportunitatea efectuării unor investiții în cele două săli de sport, în vederea desfășurării în bune condiții a activităților sportive». Ne referim la parchet, la schimbarea porților și eu vă recomand, din experiență de la Sala Transilvania, inclusiv niște tabele electronice pentru desfășurarea de competiții sportive. Solicitările au primit același răspuns, cum că sălile sunt amenajate îndeajuns“, a detaliat Adrian Bibu.Marea investiție: o nouă sală polivalentă
Dacă înființarea unui club sportiv municipal și amenajarea sălilor de sport ale școlilor ar putea fi proiecte pe termen scurt și mediu, pe termen lung se impune ridicarea unei noi săli polivalente, cu o capacitate cuprinsă între 10.000 și 12.000 de locuri, a spus Bibu în fața aleșilor locali. “Zic eu, aici, putem atrage competiții internaționale sportive majore: Cupa Davis, campionate europene de tenis de masă, gimnastică. Aceste competiții, din păcate, merg azi la Cluj, deoarece Sala Transilvania, pe care eu o conduc, este depășită cu cele 1.600 de locuri ale sale. Putem atrage evenimente culturale și concerte. Fără să mă fi documentat, consider că sala ar rezolva, parțial, și Festivalul internațional de teatru, până avem o sală dedicată. O locație posibilă ar fi Calea Șurii Mici, zic eu, cu următoarele avantaje: construirea unui spital, apropierea de autostradă, nu este nevoie de defrișări sau asanări, există discuții și despre construirea în zonă și a unui stadion, din informațiile pe care le am“.“Tot ceea ce am menționat, repet, este în ideea de a crește, nu de a reproșa că nu ați făcut și așa mai departe“, Adrian BibuTânărul consilier local a adus în discuție și chestiunea preluării de către municipalitate a Palatului Copiilor și a cluburilor sportive școlare din oraș, precum și a bazelor sportive administrate acum de instituții din subordinea Guvernului – precum Bazinul Olimpia sau sala de sport din apropierea Teatrului.
“La Cluj s-a creat o infrastructură sportivă, care a atras o anumită categorie de oameni preocupați de calitatea vieții în oraș. La fel, s-a creat un turism sportiv și cultural care aduce beneficii imense pentru oraș. Stimată doamnă primar, stimați consilieri. Dacă cele expuse mai sus sunt la asentimentul dumneavoastră, îmi doresc ca împreună cu echipa de profesioniști din cadrul Primăriei să găsim soluții financiare și legale pentru a implementa aceste propuneri în cel mai scurt timp“, Adrian Bibu
Astrid Fodor: propun un grup de lucru
Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a apreciat drept “constructivă și benefică pentru comunitate“ abordarea lui Adrian Bibu. Referitor la chestiunea preluării infrastructurii sportive administrată acum de Guvern, Astrid Fodor arată că au fost inițiate discuții, care s-au cam blocat între timp. “Guvernul României, de când a fost instalat, a început niște proceduri în ideea descentralizării. Au avut loc mai multe întâlniri, pentru calcularea costului-standard pentru a descentraliza aceste activități. Se punea și problema ca CSM-urile să fie preluate de municipalități, dar nu era nimic foarte bine stabilit. Intrau în discuție, într-adevăr, bazele sportive, Palatul copiilor și alte obiective. Dintre care unele să fie preluate de către municipiu, altele de Consiliul Județean. Colegii mei, fiecare din sectorul de activitate, au participat la aceste întâlniri organizate de Guvernul României, s-au calculat niște standarde de cost, dar nu s-a mai întâmplat nimic. Este absolut normal ca, atunci când se descentralizează o activitate să se asigure și fondurile necesare funcționării. Adică nu doar transmitem în ograda celorlalți și nu ne asumăm și obligațiile care ne revin pentru susținerea acestor activități. Ca urmare și a imboldului pe care ni-l dați vom face demersuri să vedem unde s-a oprit această activitate la nivelul Guvernului, când va fi continuată“, a declarat Fodor, în ședința consiliului local de joi după-amiaza.Referitor la noile proiecte de infrastructură sportivă, Fodor a anunțat că la nivelul Primăriei Sibiu s-a discutat din nou chiar în cursul acestei săptămâni despre identificarea zonelor în care să fie amenajate astfel de facilități. “Avem îm vedere câteva locații unde pot fi amenajate baze sportive și nu vrem să luăm această decizie singuri. Pentru că este nevoie de investiții mari, este o problemă care interesează întreaga comunitate, deci este de discutat. Suntem pe aceeași lungime de undă. Propun să constituim un grup de lucru, din Consiliul local cine dorește, cu specialiști și din aparatul administrativ al Primăriei“, a anunțat Astrid Fodor. Potrivit ei, acest grup va fi constituit de săptămâna viitoare.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Primăria Oradea , Calea Şurii Mici , Sala Transilvania , Astrid Fodor , Adrian Bibu , Sala Polivalentă , Guvernul României , Palatului Copiilor , La Cluj , Sălii Transilvania , Consiliul Județean , Daniela Cârlan , Primăriei Sibiu , Agenda Sportivă , Infrastructură Mare , Cupa Davis , Primarul Sibiului , Bazinul Olimpia , Pentru Sibiu , grup de lucru , Astrid Fodro , Daniel Nartea
Vizualizari: 5500
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Aaa
Acum 2 ore
Panamera
Acum 2 ore
Feketecica
Acum 2 ore
Pol-Pot
Acum 2 ore
Asdfasdf