Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Premieră în Sibiu, studenții Facultății de Medicină au avut ocazia să opereze pe creier

Premieră în Sibiu, studenții Facultății de Medicină au avut ocazia să opereze pe creier

Școala de Vară organizată în cadrul Facultății de Medicină a adus în Sibiu prototipuri de craniu, reproduse după radiografii adevărate. Mario Monzon este inginerul care a pregătit aceste prototipuri cu ajutorul unei imprimante 3D, pe care studenții au putut opera după îndrumările chirurgilor.

Școala de Vară interdisciplinară de neurochirurgie și bioinginerie s-a încheiat în 26 iulie. Evenimentul „Brain Revealed: innovative technologies in Neurosurgery Study – Brain IT” a fost organizat de Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu în partenerial cu mai multe universități, printre care Universitatea „Las Palmas de Gran Canaria” din Spania. Aceasta din urmă l-a adus în Sibiu pe Mario Monzon, doctor în inginerie industrială și profesor. Domeniul său principal de cercetare se referă la prelucrarea polimerului, fabricarea aditivului, prelucrarea rapidă, compozite naturale și textile tehnice.

BrainIT (6)

Mario Monzon a adus în Sibiu prototipuri ale craniului uman pe care studenții au putut opera, din dorința de a le oferi acestora o experiență mai aproape de realitate. Creierul unui fost pacient care a fost tratat chiar la Sibiu a servit drept model pentru aceste prototipuri. Practic, au fost imprimate modele 3D după o radiografie făcută la capul pacientului, care prezenta mai multe hematoame survenite în urma unor lovituri la cap. Studenții au avut așadar oportunitatea de a desface efectiv craniul și a elimina aceste cheaguri de sânge.

„Cel mai important obiectiv pe care dorim să îl atingem în cadrul acestui proiect este de a prezenta și a introduce noi tehnologii avansate pentru a îmbunătăți capacitatea neurochirurgilor”, spune Mario despre proiect.
BrainIT (12)

Unul dintre aceste proiecte este imprimatul 3D de prototipuri pe care studentul poate lucra.

„E greu să exersezi o operație pe creier în lumea reală, fără a pune în pericol viața oamenilor. De aceea noi încercăm să reproducem un model real pe care se poate lucra eliminând riscurile. Pornind de la radiografii, noi procesăm imaginile până când obținem un model 3D, de aici transmitem informația la o imprimantă 3D. Cea mai grea parte a fost să ne dăm seama ce fel de materiale ar trebui să folosim pentru a reproduce cât mai fidel texturile și consistența unui craniu uman. Este foarte important pentru studenți ca în momentul în care taie să simtă că este real. Am încercat foarte multe materiale până am ajuns la cele finale, care încă nu sunt perfecte dar ne îndreptăm spre acest punct. În Sibiu am avut primul seminar cu prototipurile noastre, iar ieri (n.r. – 25 iulie) studenții au lucrat pe ele. Cred că e o experiență foarte importantă pentru ei, pentru că nu mereu ai ocazia să operezi pe un prototip”, explică doctorul în inginerie industrială.
BrainIT (10)

Aceste prototipuri pot fi folosite și pentru operații în spitale, nu numai pentru exercițiu. Un medic ar putea folosi tehnologia de imprimare 3D pentru a verifica anumite detalii înainte de o operație, astfel că operația pe creier ar putea deveni mai simplă pentru doctori dar și pentru pacienți. „Nouă ne-a luat mai puțin de zece ore să imprimăm acest model. În lume deja există spitale care folosesc tehnologia, unde imprimarea este mult mai rapidă, dar și procesul. Înainte de a avea modelul 3D, radiografia trebuie procesată”, spune specialistul.

Pentru studenți experiența a fost interesantă, iar chirurgii au stat lângă grupurile de lucru și au oferit instrucțiuni despre modul în care se operează corect.

„Studenții au spus că a fost o experiență foarte interesantă și au învățat multe. În momentul de față este destul de scumpă această tehnologie, dar în timp sunt sigur că toți elevii din facultățile de medicină vor beneficia de imprimante 3D”, detaliază Mario Monzon.
BrainIT (7)

Profesorii au fost încântați de prototipuri, au avut ocazia să explice mai multor elevi în același timp cum se operează pe un model real, cu instrumentele în mână. Mario estimează că în următorii cinci ani imprimatul 3D și practica de predare la clasă vor deveni o normalitate în Europa, iar imprimatul 3D va fi din ce în ce mai prezent în spital. Anul viitor studenții vor avea ocazia să lucreze cu prototipuri de creier, iar anul acesta au avut doar structura osoasă și hematoame.

BrainIT (5)

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus