Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
14°C

Școala din Sadu, cumpărată de primărie cu jumătate de milion de lei: „Acum putem face proiecte de extindere și dotare”

Școala din Sadu, cumpărată de primărie cu jumătate de milion de lei: „Acum putem face proiecte de extindere și dotare”

Clădirea Școlii Gimnaziale „Samuil Micu” a devenit proprietatea publică a Primăriei comunei Sadu. Autoritățile din Sadu au anunțat că au reușit să achiziționeze edificiul de la Parohia Ortodoxă Română Sadu I „după o lungă perioadă de negocieri”.

„De acum Primăria și Consiliul Local Sadu au posibilitatea de a pune în aplicare proiecte de extindere, modernizare și dotare a acesteia”, au anunțat reprezentanții primăriei Sadu.

Valentin Ivan, primarul comunei, ne-a spus că școala activează dintotdeauna în această clădire, însă în anul 2001 Comisia națională de retrocedare a bunurilor a decis că aceasta este proprietatea Bisericii Ortodoxe. De fapt, din punct de vedere al termenului de proprietate funciară, clădirea a fost permanent a bisericii.

„Nu a fost nicio formă de expropriere. Încă de pe timpul șagunian, ca și toate celelalte școli din Mărginime, și clădirea școlii noastre a fost în regimul proprietății bisericii. Noi am încercat în decursul anilor să dobândim forma de proprietate publică, dar n-am reușit. În acest timp, am avut un contract de administrare cu biserica prin care ne-am angajat că noi o să o întreținem și o să facem toate condițiile de funcționalitate și biserica nu ne solicită eliberarea. Oricum, pe forma de retrocedare, conform legii, nu avea voie să-i schimbe obiectul de activitate timp de 5 ani”, ne-a explicat primarul.

Valentin Ivan ne-a mai spus că recenta achiziție a avut loc datorită unei înțelegeri la care s-a ajuns cu Mitropolia Ardealului. Prețul de cumpărare a imobilului a fost de 550.000 lei.

scoala sadu cumparata

În Școala Gimnazială „Samuil Micu” din Sadu învață în prezent aproximativ 200 de copii în claseleI- VIII, dar primarul spune că localitatea trece printr-o perioadă demografică pozitivă, de aceea este necesară extinderea instituției.

„Această achiziție ne ajută foarte mult pentru accesarea fondurilor de extindere și dotare, că de asta avem nevoie mare, pentru că dacă vrei să crești calitativ ai nevoie de foarte multe dotări. Din acest aspect, noi n-am putut face dotări, decât reparații pentru a asigura funcționalitatea școlii.

Și noi o să începem un proiect foarte integrat pentru dezvoltare și modernizare, ca să o ridicăm la standarde de calitate superioară. Vom începe cu extinderea, pentru că avem toate posibiltățile să o facem, după care vom face dotarea necesară. Chiar dacă e în mediul rural, nu trebuie să facem diferența dintre o școală rurală și una din oraș”, crede edilul.

Primarul comunei Sadu crede că până la sfârșitul anului va fi scris proiectul, astfel încât la anul să poată fi accesate fondurile necesare.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus