Duminică,
20.06.2021
Ploi Scurte
Acum
17°C

Micii grădinari sunt așteptați să vină din vacanță. ”Grădina din grădiniță”

Micii grădinari sunt așteptați să vină din vacanță. ”Grădina din grădiniță”

Toate cele cinci grădini de legume realizate în cadrul proiectului ”Grădina din Grădiniță” sunt îngrijite pe perioada vacanței de vară, astfel încât odată cu sosirea micilor grădinari, acestea să fie pregătite de cules.

Roșiile sunt aproape de recoltare, salata s-a cules și urmează să fie puse în pământ alte răsaduri, păstăile sunt și ele în pragul recoltării, iar castraveții sunt gata de cules. Plantele aromatice sunt tăiate periodic, pentru a putea asezona mesele micilor grădinari pe toată perioada anului. Chiar dacă felul în care au fost îngrijite a fost diferit de la o locație la alta, echipa de la Grădina Verde va fi pregătită să repare acolo unde pământul nu a fost udat la timp sau unde grădinile nu au fost curățate de buruieni.

ec7e4f59-ed15-4869-8c2f-af621c3f5d18

Proiectul ”Grădina din Grădiniță”, implementat de Asociația de Bun Gust în cinci din grădinițele din municipiul Sibiu a debutat în luna iunie. Proiectul se află la a doua ediție în acest an și își propune să-i învețe pe cei mici cum să îngrijească legumele și plantele aromatice, dar și cum să mănânce sănătos.

Cinci grădinițe implicate în proiect

În fiecare unitate de învățământ din cadrul proiectului, specialiștii de la Grădina Verde au pregătit un substrat de pământ compus dintr-un amestec de turbă, nisip fin, compost de râme (biohumussol solid), dolomită și alte ingrediente în diverse proporții.  Apoi, cu ajutorul copiilor au sădit răsadurile și au plantat semințele în grădinițele proaspăt realizate.

d8e94864-4e7d-4bff-914a-d58d1784699b

Grădinițele implicate în proiect, în acest an sunt Grădinița nr. 22, de pe Calea Poplăcii nr. 11, Grădinița Frații Grimm, de pe strada Oituz nr. 7, Grădinița nr. 29, de pe strada Negoveanu nr.2, Grădinița nr. 36, de pe str. Constructorilor nr. 17 și Grădinița nr. 43 de pe Aleea Streiu nr. 8.

a848317e-9160-4059-ae2b-7c6260d7aa7d

Proiectul și-a propus în primul rând educarea copiilor care merg la grădinițele din Sibiu în privința cultivării legumelor și fructelor. În al doilea rând, s-a dorit educarea părinților de către copiii, care prin intermediul acestui program, vor învăța să-și cultive într-un spațiu restrâns câteva răsaduri care le vor împrospăta aroma meselor pregătite în familie. În al treilea rând, și-a propus ca prin puterea exemplului să le arate tuturor copiilor din grădinițele sibiene ce s-a realizat într-un anotimp de către alți copii la fel ca ei.

În septembrie urmează demonstrațiile culinare

Copiii din toate cele cinci grădinițe primesc seturi de grădinărit, șorțulețe și stropitori, dar și creioane colorate și câte o carte de colorat în care li se explica într-un limbaj apropiat lor cum să întrețină o grădină de legume și pot pune în practică două rețete culinare ușor de realizat.

cdb6074c-ec1a-411c-a136-44a361ee2a2e

La finalul proiectului, în luna septembrie, toți copiii din grădinițele din municipiul Sibiu primesc cărți de colorat în care vor vedea ce au reușit să realizeze colegii lor din cele cinci grădinițe din cadrul proiectului. Tot atunci, participanții la proiect vor fi vizitați de un bucătar profesionist care îi va învăța pe copiii cum să pregătească preparate ușoare, cu ingrediente culese chiar din grădinile lor.

c74323d4-b087-49c5-969e-2b7d6461929c

Proiectul este organizat de Asociația de Bun Gust și cofinanțat de Primăria Sibiu prin Agenda Comunității și de Consiliul Județean Sibiu prin Agenda Comunității. Proiectul este susținut de Romgaz, Soma și Turnul Sfatului și este realizat cu ajutorul producătorilor locali de la Grădina Verde Sibiu și restaurantul She’s Green din Sibiu.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus