Luni,
03.08.2020
Cer Senin
Acum
27°C

Turismul românesc în scădere. Mai puțini turiști, inclusiv în Sibiu

04 August 2019 16:51

Turismul românesc în scădere. Mai puțini turiști, inclusiv în Sibiu

Sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au scăzut cu 4,4% în primele şase luni ale acestui an, comparativ cu perioada similară a anului trecut, până la 5,035 milioane, potrivit datelor publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică, citat de Agerpres. În luna iunie, sosirile au crescut însă cu 8,3%. Din numărul total de sosiri înregistrat în primul semestru, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 78,7%, în timp ce turiştii străini au reprezentat 21,3%.

În rândul turiştilor străini, cea mai mare pondere au deţinut-o cei din Europa (74% din total turişti străini), iar din aceştia 84,7% au fost din ţările aparţinând Uniunii Europene. Durata medie a şederii a fost de 2,1 zile la turiştii români şi de 2 zile la turiştii străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 28,2% pe total structuri de cazare turistică, în creştere cu 2,5 puncte procentuale faţă de perioada ianuarie - iunie 2018. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la hoteluri (35,5%), spaţii de cazare pe nave (24,2%), hosteluri (20,9%), vile turistice (20,7%), bungalouri (19,5%), şi pensiuni turistice (19,2%).

Turismul scade și în Sibiu

Conform datelor prezentate de INS, în Județul Sibiu ponderea turiștilor înregistrați în unități de profil este în scădere. Dacă în 2018, în total în primele șase luni ale anului se cazau în județ 284.025 de turiști, în acest an, în aceeași perioadă, numărul lor este de 231.317. Și pe categorii, turiști străini sau români, cifrele sunt în scădere. În acest an au fost înregistrați 172.570 de turiști români și 58.747 de turiști străini. Anul trecut, cifrele erau mult mai bune: 200.816 de turiști români și 83.209 turiști străini.

Pe judeţe, numărul de sosiri ale turiştilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare turistică a înregistrat valori mari în Municipiul Bucureşti (867.900), Braşov (560.600) şi Constanţa (314.200). Numărul de înnoptări ale turiştilor a înregistrat valori mari în Municipiul Bucureşti (1,491 milioane), Braşov (1,107 milioane) şi Constanţa (927.300).

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini cazaţi în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare în prima jumătate a anului au provenit din Germania ( 114.200), Italia şi Israel (fiecare cu câte 92.100).

Mai mulți turiști la frontieră

Pe de altă parte, peste 5,5 milioane de sosiri ale vizitatorilor străini au fost înregistrate la punctele de frontieră, în creştere cu 8,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru sosirile vizitatorilor străini în România, reprezentând 73,1%, respectiv 24,4% din numărul total al sosirilor.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost de 10,152 milioane, în creştere cu 6% comparativ cu perioada corespunzătoare din 2018. Mijloacele de transport rutier şi aerian au fost cele mai utilizate pentru plecările în străinătate, reprezentând 66,4%, respectiv 33% din numărul total de plecări.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

kokos

Acum 12 luni

Unde-i acum "marele ministru" bogdanel trif , nu se mai bate cu pumnul in piept ca ce bine conduce el ministerul , cum a crescut ca in povesti numarul de turisti in Romania? Iata, se dovedeste inca o data ca debiteaza numai minciuni.
Raspunde

Ciuma Interlopă

Acum 12 luni

Pai cum... in epoca de aur a PSD-ului nu trebuia sa curga lapte si miere si sa fie turismul in floare ?... nu nu, nu ma refer la turismul ala in care romanii isi fac bagajele si emigreaza cu zecile de mii, ci la ala in care stau acasa, ca e bine si se viziteaza intre ei ! E normal sa scada, din moment ce numarul de oameni din tara, a scazut si el. Doar eu cunosc doua cupluri care s-au mutat din Romania anul asta, amandoua cu copii. Multumim PSD pentru interlopizarea tarii, pentru distrugerea sperantei, pentru zero km autostrazi, zero spitale, zero scoli, crime odioasse si incompetenta, pentru eliberarea criminalilor din puscarii etc etc.... PSD e doar o extensie a PCR, partid format de KGB cu scopul de a distruge Romania. Asta fac si acum, doar ca nu o distrug spre a o rusifica, ci o demoleaza economic pana la disparitie.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Voltaire

Acum 12 luni

Eu zic ca gresesti, PCR a fost format de serviciul chinez de informatii cu scopul de a-l lichida pe Kennedy care era un extraterestru tinut in Area 51. Astept replica la rubrica de horoscop.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Porfir Radauteanu

Acum 12 luni

Pai logic, daca pleaca toata lumea din tara din cauza lui Iohanis, de ce s-ar mai duce cineva in vilegiaturism?
Raspunde

Rex

Acum 12 luni

E de mirare? Preturi nesimtite, calitate zero, oameni frustrati si neprietenosi. Pentru turism exista alte tari, vezi Grecia. Turismul romanesc la ora asta nu exista. Exista unele (foarte putine) initiative frumoase si o majoritate paralela cu turismul pusa pe capatuit.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus