Luni,
29.11.2021
Cer Senin
Acum
12°C

Una zic și alta fac. Instituțiile publice din Sibiu se fac de râs la colectarea selectivă

Una zic și alta fac. Instituțiile publice din Sibiu se fac de râs la colectarea selectivă

Sunt mai bine de doi ani de când autoritățile sibiene au implementat sistemul de colectare selectivă în zona I a județului, insistând ca populația să se conformeze noilor reguli. Conform legii, în cadrul instituțiilor publice colectarea selectivă ar trebui să se facă încă din anul 2002, însă realitatea din teren ne arată că suntem departe de ceea ce vedem în Europa de Vest. Deși, în răspunsurile oficiale, autoritățile locale susțin că aplică regulile colectării selective la cele mai mari standardem clasicul coș de gunoi cu sac negru este prezent în aproape toate instituțiile din oraș. Una zic și alta fac.

Potrivit legii privind colectarea selectivă a deșeurilor in instituțiile publice, acestea sunt obligate să colecteze selectiv hârtie și carton, metal și plastic și sticlă, fiecare separat. Legea spune că obiectul prezentei legi îl constituie instituirea obligativității colectării selective a deșeurilor în instituțiile publice, astfel cum sunt definite in legea privind finanțele publice, cu modificările și completările ulterioare, precum și în instituțiile în care statul este acționar majoritar, denumite in continuare instituții publice. Legea se aplică pentru cele trei categorii de deșeuri. Operaționalizarea colectării selective în instituțiile publice se realizează prin organizarea colectării selective a deșeurilor în interiorul instituției publice și prin încheierea unui contract de predare a deșeurilor. Pentru nerespectarea acestor reglementări, amenzile pot varia între 500 și 10.000 de lei depinzând de gravitatea problemei. Constatarea contravențiilor si aplicarea sancțiunilor se fac de către comisarii si persoanele împuternicite din cadrul Gărzii Naționale de Mediu.

Reciclare pe hârtie

Cu toate că Sibiu este pionier la nivel național în ceea ce privește colectarea selectivă la nivelul populației, în instituțiile publice situația este tristă. Cu câteva excepții, majoritatea instituțiilor preferă coșurile de gunoi comun, cu sac negru. La Serviciul Public Comunitar Regim de Permise de Conduce și Înmatricularea Vehiculelor situația este un fel de râsul-plânsul. În spatele unor mase, într-un colț, sunt îngrămădite trei coșuri de gunoi colorate, inscripționate. Sunt așezate mândru, unul peste celălalt, iar unicul coș de gunoi care poate fi folosit este plin cu hârtie, doze de suc și multe alte ambalaje reciclabile. Serviciul de Pașapoarte a împrumutat de la vecinii din aceeași clădire: coșurile de gunoi sunt identic depozitate, dar de data acesta sunt amplasate în holul de așteptare cu clasicul sac negru lângă. Iar acesta este plin.

gunoi-institutiile-publice-sibiu (10)

gunoi-institutiile-publice-sibiu (9)

În Primăria din Piața Mare nu am descoperit nimic, adică nici un coș de gunoi. Orice sibian care ajunge pleacă în buzunar cu gunoiul. Primăria Veche se mândrește cu un gunoi care părea să fi fost dedicat plasticului, fără capac, dotat cu trainicul sac negru. Este singurul coș de gunoi pe care l-am găsit, plin cu de toate.

gunoi-institutiile-publice-sibiu (6)

La noul sediul al Direcției Fiscale și al Poliției Locale, nu sunt coșuri de gunoi pe coridoare, tot ce am putut găsi a fost o cutie de carton în care erau aruncate pahare de plastic de la un dozator. În fața clădirii este un coș de gunoi cu scrumieră, tot intră acolo, de la plastic la hârtie. La Administrația Județeană a Finanțelor Publice situația este identică, trei coșuri de gunoi sunt aranjate prin instituție, dar nu sunt cele potrivite, toate au sac negru și nu sunt etichetate. Unul are și scrumieră, dar nu se mai poate fuma în instituțiile publice de multă vreme. Aceste instituții publice nu au răspuns solicitărilor trimise de redacția Turnul Sfatului cu privire la colectarea selectivă.

gunoi-institutiile-publice-sibiu (12) gunoi-institutiile-publice-sibiu (1)

Inspectoratul Teritorial de Muncă a învățat de la cei mai buni, același sistem ca la Primăria veche se aplică și la ei. La intrare ești întâmpinat de un coș de gunoi mic, alb peste care s-a aruncat un sac negru. Ca răspuns al solicitării trimise de la redacție, ei au prezentat un plan perfect de colectare pe hârtie, dar realitatea este alta.

„La fiecare etaj al l.T.M. Sibiu sunt amplasate toate cele trei tipuri de recipiente de colectare selectivă, într-un loc ușor accesibil, marcat și indicat corespunzător. Respectivele recipiente aflate în interiorul clădirii sunt golite în funcție de intensitatea activității sau a ritmului de umplere. Personalul însărcinat cu efectuarea curățeniei a fost informat și instruit în acest sens și se îngrijește ca golirea recipientelor să se facă ori de câte ori este necesar. Instituția noastră a încheiat un contract de predare a deșeurilor colectate selectiv cu un operator economic autorizat, care garantează predarea acestora în vederea reciclării și tratării corespunzătoare , conform legislației specifice în domeniu”, declară reprezentații I.T.M. Sibiu.

gunoi-institutiile-publice-sibiu (2) gunoi-institutiile-publice-sibiu (3)

„Nu e foarte greu să reciclăm”

Consiliul Județean Sibiu nu are un spațiu dedicat informării publice, astfel coșurile de gunoi sunt amplasate în birouri și în sala de conferințe. Birourile nu sunt dotate cu coșuri de culori diferite, dar sunt semnalate prin etichete deasupra fiecăruia. Practic, Consiliul Județean a reciclat vechile coșuri de gunoi, prezente încă în alte instituții.

„Concret, în cadrul instituției publice s-au organizat mai multe puncte de colectare selectivă a deșeurilor pentru cele trei fracții menționate în Legea 132/2010 (hârtie-carton, plastic-metal, sticlă) și suplimentar pentru fracția de biodegradabil, colectarea separată a acestora de la punctul de generare și transportul fiind asigurat de operatorul regional de salubritate în scopul reciclării. Consiliul Județean Sibiu a organizat acțiuni repetate, cea mai recentă fiind <<Refuză ce nu refolosești>> fiind organizată cu ocazia Zilei Mediului. Consiliul Județean Sibiu a adoptat în ședința din luna mai o hotărâre prin care se interzice achiziționarea materialelor confecționate din plastic de unică folosință pentru evenimentele proprii și cele organizate de instituțiile din subordine. Hotărârea se referă atât la vesela folosită – farfurii, pahare, bețigașe de amestecat în cafea – dar și la recipiente și ambalaje”, declară Ioana Căpățînă, purtătorul de cuvânt.

cj-deseuri- instituții-publice (2) cj-deseuri- instituții-publice (1)

Agenția pentru Protecția Mediului colectează în hol, unde sunt amplasate cele trei coșuri de gunoi aferente. Cel de plastic și metal și cel de sticlă erau deja goale și pregătite pentru următoarea zi. În cel de hârtie mai erau vreo două-trei foi, dar nimic altceva pe lângă.

„Colectarea selectivă a deșeurilor se referă la separarea la sursa de generare a următoarelor categorii: deșeuri de hârtie și carton, deșeuri de metal și plastic, deșeuri de sticlă. Organizarea colectării selective urmărește ca deșeurile generate să fie colectate la sursă pe cele trei fluxuri în pubele, astfel în pubela galbenă: deșeuri de plastic și metal, în pubela albastră: deșeuri de hârtie și carton și în pubela verde: deșeuri de sticlă. În acest sens, prin decizia conducerii instituției, a fost desemnată o persoană responsabilă cu organizarea și implementarea colectării selective a deșeurilor în cadrul APM Sibiu. Au fost identificate sursele de generare deșeuri, respectiv: zona de birouri, laboratorul, zona de lucru cu publicul, garajul și arhiva. Au fost amplasate pubele și recipiente care să deservească atât angajații agenției, cât și publicul”, declară reprezentații Agenției pentru Protecția Mediului.

gunoi-institutiile-publice-sibiu (5) gunoi-institutiile-publice-sibiu (8)

Din întâmplare am ajuns și la Primăria din Șura Mare, care față de cele două instituții de acest fel din Sibiu, colectează. Pe lângă clasicele coșuri de gunoi, semnalate corespunzător au fost amplasate și recipiente pentru becuri. Primarul Cornel Marin spune că reciclarea este foarte importantă și nu e greu de implementat.

„Nu e foarte greu să reciclăm. Toți au coșuri de gunoi în birou iar în instituie ele sunt semnalate conform. Angajații au fost educați în acest sens și nu avem probleme. Adunăm și becuri, când se strâng mai multe anunțăm firma care se ocupă de reciclarea lor și ele sunt colectate imediat. Avem un om responsabil care anunță și nici pe partea asta nu sunt probleme”, explică primarul.

sura-mare-deseuri-selectare (2) sura-mare-deseuri-selectare (1)

În urmă cu un an Ana a decis că nu vrea să mai arunce becuri, le-a strâns într-o pungă de carton și s-a dus la Primăria din Piața Mare unde ar fi trebuit să fie un recipient de colectare. „Cu punga în mână am for trimisă de la o intrare la alta și de la un birou la altul, la punctul de informare nimeni nu știa că se pot recicla becuri. M-am învârtit o jumătate de oră prin Primărie fără succes, eram pe punctul de a renunța. O femeie ce lucra în instituție știa că ar trebui să existe, cândva le văzuse. Am căutat împreună și le-am găsit la subsol. Era un recipient pentru becuri plin și unul pentru baterii, care dădea pe afară. Am întrebat angajata de ce nu a venit nimeni după ele iar ea a răspuns dezamăgită că nici nu știe dacă cineva a anunțat că becurile și bateriile ar trebui colectate", spune ea revoltată.

 

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

4 comentarii

Doru

Acum 2 ani

Daca ii intrebi, mai toti sibienii vor spune ca-si doresc o tara ca afara. Acum au si posibilitatea sa colecteze selectiv, dar n-o fac: lenea si lipsa educatiei fiind pricipalele cauze. Cosul de gunoi este oglinda tarii pe care o merita: o tara balcanica cu pretentii, ramasa in urma si unde regulile nu sunt respectate.
Raspunde

Dom

Acum 2 ani

Dar la voi în redacție cum este? Spuneți adevărul și apoi începeți cu jigniri caracteristice angajaților pe care ii aveți.
Raspunde

Iooo

Acum 2 ani

E bine ca noue ne impun, ne maresc taxele, dar ei nu respecta. Vorba romanului, pestele de la cap se impute. Din cauza spatiului, este destul de incomod ca intr-un apartament sa ai 4 sau 5 recipiente diferite pentru a recicla. Chiar si asa, reciclez, dar este trist cand ajung la ghena si vad ca in tomberonul de biodegradabile gasesti tot alte deseuri. Mare esec reciclarea in judetul Sibiu.
Raspunde

MARIA ELENA MILEA

Acum 2 ani

pOT SA INCEP ASA IN FATA GEMURILOR MELE SUNT CONTAINERELE DE GUNOI IN SPATIUL AMENAJAT , SEPARAT DE CELE SELECTIVE DE STICLE, PLASIC SI CARTON.IN FIECARE DIMINEATA APARE UN ANGAJAT DE LA SALUBRITETE CARE FACE ,,CURAT", IN SENSUL CA ADUNA TOATE ,,GUNOAIELE MARI", AM VAZUT O CADA DE BAIE CU MASCA DIN FATA, SAU PARTI DE MOBILIER , PE CARE UNII DINTRE LOCATARI LE LASA PE LAGA GARDUL CARE IMPREJMUIESTE SPATIUL DEDICAT GUNOAIELOR MENAJERE, .ACEST SALARIAT PUNE TOT CE GASESTE INTRUN-UL DINTRE CONTAINERELE MENAJERE , APOI APRE MASINA CARE INCARCA TOT CE E LA CELE MENAJERE ,DA CELE PE CARE SALARIATUL LE-A INGHESUIT ACOLO, SI APOI TREABA E GATA ...SI PLECA. LOCATIA STRAND LAGA STATIA DE GAZ , STRAZI -DOLJULUI CU OLTENIEI
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus