Produsul „Telemea de Sibiu”, care este protejat la nivel național din vara anului trecut, se află la un pas de a primi acceptul autorităților de la Bruxelles pentru a deveni produs cu Indicație Geografică Protejată la nivelul Uniunii Europene.
În prezent, România are cinci produse agroalimentare înregistrate la Comisia Europeană pe sisteme de calitate: Salam de Sibiu - IGP, Telemea de Ibănești - DOP, Novac afumat din Țara Bârsei - IGP, Magiun de prune Topoloveni - IGP și Scrumbie de Dunăre afumată - IGP. Unde IGP înseamnă Indicație Geografică Protejată, iar DOP - Denumire de Origine Protejată.
De asemenea, la Bruxelles se mai află depuse documentațiile a șase produse pentru dobândirea protecției europene: Cârnați de Pleșcoi - IGP, Telemea de Sibiu - IGP, Cașcaval de Săveni - IGP, Salata cu icre de știucă de Tulcea - IGP, Salata tradițională cu icre de crap - STG (Specialitate Tradițională Garantată) și Plăcintă dobrogeană - IGP. Primele două produse - cârnații de Pleșcoi și telemeaua de Sibiu - se află în faza de opoziție europeană: din 29 mai, respectiv din 17 iunie 2019. Celelalte patru produse - în faza de analiză.
Ce înseamnă faza de opoziție europeană pentru Telemeaua de Sibiu?
Ionuț George Diaconeasa, consilier al ministrului Agriculturii, Petre Daea, a explicat pentru Turnul Sfatului că în faza de opoziție, statele membre își pot exprima poziția vis a vis de autenticitatea produsului pentru care se solicită înregistrarea, de veridicitatea apartenenței din arealul geografic solicitat, dar și vis a vis de denumirea sub care se va produce și comercializa acest produs.
„Perioada de opoziție europeană durează 3 luni de la data publicării, deci aceasta se va încheia până pe 17 septembrie anul acesta. Dacă nu vor fi contestații, iar până acum nu sunt, mai durează aproximativ 30 de zile până se va traduce documentația în toate limbile UE, deci undeva în cursul lunii noiembrie Telemeaua de Sibiu va fi înregistrată în Jurnalul oficial al UE și va deveni produs cu Indicație Geografică Protejată”, ne-a spus Ionuț Diaconeasa.Potrivit consilierului ministrului Agriculturii, proiectul prin care a fost elaborată și depusă la Bruxelles documentația necesară pentru a proteja Telemeaua de Sibiu pe tot continentul european „a avut un parcurs excelent”, iar dosarul „a fost întocmit foarte corect de către grupul aplicant cu suportul profesioniștilor din Direcția de Agricultură a Județului Sibiu - doamna inginer Luminița Eneotescu de la DAJ Sibiu s-a implicat foarte mult, a fost și este în continuare foarte aproape de producători. Adică dosarul nu a avut nicio problemă la comisie”.
http://www.turnulsfatului.ro/2019/03/08/producatorii-de-telemea-de-sibiu-vor-sa-duca-branza-in-magazinele-din-bucuresti/
La nivel național sunt zece producători din județul Sibiu a căror telemea este protejată de lege. Opt dintre ei sunt producători individuali (doi din Șura Mare, doi din Marpod și câte unul din Vurpăr, Moșna, Sadu și satul Burgard, comuna Șelimbăr), o întreprindere familiară din comuna Jina, precum și SC Lacto Com SRL din comuna Sadu. Cantitatea de telemea produsă de cei zece producători, este de aproximativ 150-200 de tone pe an
Precizăm că la nivelul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Regionale au mai fost analizate două documentații pentru dobândirea protecției europene pentru Specialitate Tradițională Grantată la produsele Parizer și Mușchi țigănesc, doar că acestea au fost înaintate grupului aplicant pentru finalizarea lor.
De asemenea, România are înregistrate la nivel european ca indicații geografice și nouă denumiri de băuturi spirtoase: cinci denumiri la categoria Rachiu de vin (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea și Vinars Segarcea) și patru denumiri la categoria Rachiu din fructe (Pălincă, Țuică Zetea de Medieșu Aurit, Țuică de Argeș și Horincă de Cămârzana).
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Șura Mare , Petre Daea , Uniunii Europene , Țara Bârsei , Județului Sibiu , Comisia Europeană , Turnul Sfatului , Origine Protejată , Dezvoltării Regionale , Ionuț Diaconeasa , Medieşu Aurit , Indicație Geografică Protejată , Lacto Com , Ionuț George Diaconeasa , Luminița Eneotescu , Ministerului Agriculturii , Directia Agricola Jud Sibiu , Specialitate Tradițională Gran , Vinars Murfatlar , Vinars Târnave , Vinars Vaslui , Vinars Vrancea , Vinars Segarcea , Țuică Zetea
Vizualizari: 1594
Ultimele comentarii
Acum 33 minute
Emil
Acum 41 minute
Matei
Acum 1 oră
Slanina
Acum 1 oră
S
Acum 1 oră
Parinte de la Peda