Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” din Sibiu este unul dintre cele mai importante evenimente de acest tip din Transilvania. Anul acesta tematica aleasă este „Blestemul Vrăjitoarei”, care nu are legătură cu Evul Mediu, fiind strâns de legat de inchiziție și finalul perioadei renascentiste. Cu toate acestea, în Sibiu este un festival care păstrează spiritul cavaleresc și rememorează epoca vie.
În Europa, perioada medievală se încheie la începutul secolului XIII, conform definiției istoriografilor de la începutul secolului XX. În România situația este mai complicată, în primul rând din cauza perioadei comuniste când istoria a fost scrisă anapoda și din cauza diferențelor temporale dintre cele trei țări, Transilvania, Moldova și Țara Românească. În Transilvania, perioada medievală se încheie la sfârșitul secolului XVI, astfel Sibiul se poate raporta la evoluția europeană. Prin urmare Festivalul Medieval din Sibiu ar trebui să înglobeze perioada medievală clasică, adică secolele XIV-XV.
„Un festival medieval trebuie să scoată în evidență anumite elemente ale evului mediu, precum obiceiuri, război, gastronomie, cultura sau religia. Cu toate acestea Festivalul Medieval se limitează foarte mult din cauza ofertei de pe piață, în Transilvania nu poți organiza la ora acesta un festival medieval care să se centreze pe secolele XI-XII pentru că există o cunoaştere foarte mică a acestei perioade. Din acest motiv toate festivalurile medievale se duc în secolele XV-XIV. Problema cea mai mare este că încearcă să devină atractiv și se transformă într-un spectacol, care poate deveni ieftin”, explică Răzvan Pop, cercetător al Bibliotecii ASTRA Sibiu.Un festival medieval este o introducere în epoca medievală, iar Sibiul oferă clădirile, care sunt constituite majoritatea în această perioadă. Poate să aducă în prim plan oamenii care ar fi putut trăi la un anumite moment dat în oraș și se poate deprinde care era viața de zi cu zi. Festivalul Medieval de la Sibiu este printre singurele care aduce tematici și care organizează prelegeri cu istorici medievali.
„Cel mai mare minus este să este organizat în Piața Mare, unde este cumva amuzant să vezi cavaleri care se luptă în fața clădirilor baroc. Până la urmă aici este scena cea mai mare din oraș, piața în sine. Piața Aurarilor sau Piața Mică respectă mult mai mult arhitectura medievală. Problema cu „Blestemul Vrăjitoarei” este că vrăjitoarele nu au nici o legătură cu perioada medievală în Transilvania. Procesele vrăjitoarele încep după perioada renascentistă. Ele apar în basme și povești într-un cadru medieval dar nu au reprezentat un epicentrul cultural al acelei perioade”, detaliază Răzvan Pop.
Spiritul medieval în Sibiu este ușor de susținut pe tot parcursul anului, perioada de ev mediu a reprezentat pentru oraș o perioadă de aur. Este perioada în care s-a construit cetatea medievală, renumită pentru faptul că nu a fost distrusă de otomani. În aceeași vreme istorică au existat personalități importante care au o legătură puternică cu Sibiul.
„Pentru ca Festivalul Medieval să își păstreze identitatea ar trebui să se lege de un anumit eveniment critic al orașului. Anul 1366 este un exemplu foarte bun, este anul în care Sibiul a fost atestat ca oraș. Evident acest lucru înseamnă ca oameni să fie îmbrăcați ca în perioada aceea și armele să respecte anul, dar este greu. Până la urmă Festivalul Medieval este mai mult un spectacol”, spune fostul viceprimar.
Renascentismul este o perioadă mult mai ofertantă pentru spectacol. În Renaștere a apărut cavaleria de paradă, oamenii erau mult mai bogați, în opoziție cu evul mediu, când populația era obligată să se concetreze pe propria supraviețuire și apoi pe lux sau festinuri. Obiceiurile și tradițiile prezentate sunt strict legate de trupele de reconstituire medievală care participă în cadrul festivalului.
„Avem două exemple bune în județul Sibiu, una dintre ele în Mediaș care este puțin mai evoluat, având cavalerie și în Sibiu, o trupă concentrată pe spade. Din nefericire există și alte trupe care nu au nici o legătură. O trupă medievală din străinătate este foarte scumpă, lucrăm cu ce putem până la urmă. Eu zic că în următorii zece ani vom putea vorbi despre niște festivaluri mai bine organizate”, conchide Răzvan Pop.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Festivalul Medieval , Ţara Românească , Razvan Pop , Piata Mare , Piața Mică , În Transilvania , În România , Evul Mediu , Piaţa Aurarilor , Cetăți Transilvane , În Renaștere , În Europa , Blestemul Vrăjitoarei
Vizualizari: 5743
Ultimele comentarii
Acum 2 ore
Emil
Acum 2 ore
Sibian
Acum 5 ore
Sibian
Acum 6 ore
Noboby
Acum 6 ore
Ole, oleee, oleeee, oleeeee!