Sâmbătă,
24.02.2024
Cer Senin
Acum
11°C

Cât de medieval este Festivalul Medieval din Sibiu: „Vrăjitoarele nu au nici o legătură cu medievalitatea”

Cât de medieval este Festivalul Medieval din Sibiu: „Vrăjitoarele nu au nici o legătură cu medievalitatea”

Festivalul Medieval „Cetăți Transilvane” din Sibiu este unul dintre cele mai importante evenimente de acest tip din Transilvania. Anul acesta tematica aleasă este „Blestemul Vrăjitoarei”, care nu are legătură cu Evul Mediu, fiind strâns de legat de inchiziție și finalul perioadei renascentiste. Cu toate acestea, în Sibiu este un festival care păstrează spiritul cavaleresc și rememorează epoca vie.

În Europa, perioada medievală se încheie la începutul secolului XIII, conform definiției istoriografilor de la începutul secolului XX.  În România situația este mai complicată, în primul rând din cauza perioadei comuniste când istoria a fost scrisă anapoda și din cauza diferențelor temporale dintre cele trei țări, Transilvania, Moldova și Țara Românească. În Transilvania, perioada medievală se încheie la sfârșitul secolului XVI, astfel Sibiul se poate raporta la evoluția europeană. Prin urmare Festivalul Medieval din Sibiu ar trebui să înglobeze perioada medievală clasică, adică secolele XIV-XV.

„Un festival medieval trebuie să scoată în evidență anumite elemente ale evului mediu, precum obiceiuri, război, gastronomie, cultura sau religia. Cu toate acestea Festivalul Medieval se limitează foarte mult din cauza ofertei de pe piață, în Transilvania nu poți organiza la ora acesta un festival medieval care să se centreze pe secolele XI-XII pentru că există o cunoaştere foarte mică a acestei perioade. Din acest motiv toate festivalurile medievale se duc în secolele XV-XIV. Problema cea mai mare este că încearcă să devină atractiv și se transformă într-un spectacol, care poate deveni ieftin”, explică Răzvan Pop, cercetător al Bibliotecii ASTRA Sibiu.
Un festival medieval este o introducere în epoca medievală, iar Sibiul oferă clădirile, care sunt constituite majoritatea în această perioadă. Poate să aducă în prim plan oamenii care ar fi putut trăi la un anumite moment dat în oraș și se poate deprinde care era viața de zi cu zi. Festivalul Medieval de la Sibiu este printre singurele care aduce tematici și care organizează prelegeri cu istorici medievali.

festivalul medieval

„Cel mai mare minus este să este organizat în Piața Mare, unde este cumva amuzant să vezi cavaleri care se luptă în fața clădirilor baroc. Până la urmă aici este scena cea mai mare din oraș, piața în sine. Piața Aurarilor sau Piața Mică respectă mult mai mult arhitectura medievală. Problema cu „Blestemul Vrăjitoarei” este că vrăjitoarele nu au nici o legătură cu perioada medievală în Transilvania. Procesele vrăjitoarele încep după perioada renascentistă. Ele apar în basme și povești într-un cadru medieval dar nu au reprezentat un epicentrul cultural al acelei perioade”, detaliază Răzvan Pop.festival medieval

Spiritul medieval în Sibiu este ușor de susținut pe tot parcursul anului, perioada de ev mediu a reprezentat pentru oraș o perioadă de aur. Este perioada în care s-a construit cetatea medievală, renumită pentru faptul că nu a fost distrusă de otomani. În aceeași vreme istorică au existat personalități importante care au o legătură puternică cu Sibiul.

„Pentru ca Festivalul Medieval să își păstreze identitatea ar trebui să se lege de un anumit eveniment critic al orașului. Anul 1366 este un exemplu foarte bun, este anul în care Sibiul a fost atestat ca oraș. Evident acest lucru înseamnă ca oameni să fie îmbrăcați ca în perioada aceea și armele să respecte anul, dar este greu. Până la urmă Festivalul Medieval este mai mult un spectacol”, spune fostul viceprimar.
festival medieval

Renascentismul este o perioadă mult mai ofertantă pentru spectacol. În Renaștere a apărut cavaleria de paradă, oamenii erau mult mai bogați, în opoziție cu evul mediu, când populația era obligată să se concetreze pe propria supraviețuire și apoi pe lux sau festinuri. Obiceiurile și tradițiile prezentate sunt strict legate de trupele de reconstituire medievală care participă în cadrul festivalului.

„Avem două exemple bune în  județul Sibiu, una dintre ele în Mediaș care este puțin mai evoluat, având cavalerie și în Sibiu, o trupă concentrată pe spade. Din nefericire există și alte trupe care nu au nici o legătură. O trupă medievală din străinătate este foarte scumpă, lucrăm cu ce putem până la urmă. Eu zic că în următorii zece ani vom putea vorbi despre niște festivaluri mai bine organizate”, conchide Răzvan Pop.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

8 comentarii

...

Acum 4 ani

Prea luati in serios un kitsch
Raspunde

mb

Acum 4 ani

În Europa, perioada medievală se încheie la începutul secolului XIII??? De unde ati mai scos si prostia asta? Perioada medievala, sau Middle Ages, se incheie in Europa de Vest la sfarsitul sec. XV. In Europa de est a tinut mai mult cu aproximativ un secol, Sunt chestii elementare de istorie
Raspunde

periscop

Acum 4 ani

În Evul Mediu ”vrăjitoarele” dovedite erau arse pe rug. N-am avea de ce să facem mare festival mare cu asemenea orori.
Raspunde

periscop

Acum 4 ani

@răzvan pop Sibiul, Mediașul, Brașovul, Sighișoara și celelalte 3 cetăți ce constituiau Siebenburger-ul au fost ridicate de sași. Care, fiind îndeosebi negustori și meseriași, în mod logic n-aveau ranguri nobiliare, așadar nu erau cavaleri, domnițe, conți, marchizi etc.
Raspunde

Adrian

Acum 4 ani

Articolul începe semidoct, "fenomenul vrăjitoriei" ARE legătură cu Evul Mediu! Confuzia majoră și gravă se face intre Evul Mediu, care este o epocă istorică, ce a ținut -conform majorității istoricilor - pana la sf sec XVII (după unii pana la Revoluția Franceză), și Renaștere, care este o mișcare culturală, ce a ținut intre sec. XIV -XVI! Ultima persoana executata pt vrăjitorie a fost în Elveția, în 1782, unde nu cred ca a călcat Inchizitia, asa cum sigur, sigur nu s-a întâmplat nici în Coloniile Americane... Pt amatorii de statistici, cca 60000 de persoane au fost executate în Europa pt vrăjitorie, în Evul Mediu, din care cca 25000 numai în Germania...
Raspunde

Pepe

Acum 4 ani

Vrăjitoarele din evul mediu sunt acum la conducere ! Exista multe cazuri , premier , primar si multe alte exemple.
Raspunde

axxy

Acum 4 ani

ar fi minunat daca nu ar mai exista "chinezarii" de vanzare la toate festivalurile din Piata Mare. si in general, daca s-ar respecta tema evenimentului de catre comercianti. oricum fata de acum 7-8 ani, festivalul medieval de la Sibiu s-a diluat foarte mult... iar trupa din Sibiu nu a mai aparut vreo 4-5 ani...
Raspunde

CX

Acum 4 ani

...medievale se duc în secolele XV-XIV. De ce 15-14 este in ordine descrescatoare. Vorbim de secole inainte de Hristos? Vai de capu' nostru cine ne conduce?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus