Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
20°C

Intoleranța la gluten, testată gratuit la Sibiu. 1 din 600 de români suferă de celiachie

Intoleranța la gluten, testată gratuit la Sibiu. 1 din 600 de români suferă de celiachie

Caravana „România fără gluten” ajunge la finalul lunii august la Sibiu, fiind prima caravană de acest gen din țara noastră.

Karin Kober a înființat la Sibiu, în 1992, o asociație de celiachie, intoleranța la gluten fiind un diagnostic cu care se întâlnise deja de două ori până în 1989. Întâi tehnician de aparatură medicală, ulterior Karin a ales să urmeze cursurile școlii postliceale de asistente medicale, pentru a înțelege mai bine cum funcționează corpul uman. Asociația înființată de aceasta nu a avut succesul dorit, motiv pentru care a renunțat la ea, în favoarea ARIG - Asociația Română de Intoleranță la Gluten, care este de doi ani membră a Asociației Europene a Asociațiilor de Celiachie. Acum Karin primește cu bucurie la Sibiu o caravană care va testa gratuit doritorii pentru prezența celiachiei, cu prezența medicului Alina Popp, de la Centrul de management a bolii celiace în România.

Caravana este o premieră la nivel național și va avea trei componente: va ajuta la diagnosticarea celor care ar putea suferi de boală celiacă, va oferi sprijin și informații celor care deja se confruntă cu această afecțiune și va livra un curs autorizat de educație medicală continuă pentru profesioniștii medicali. La Sibiu ajunge pe 30 august, începând cu ora 9:00, la Hotel Parc.

„1 la 600 de români suferă de boala celiacă, dar mult mai puțini sunt diagnosticați, din păcate. Pe județ nu avem o statistică momentan. Problema este că se pune foarte puțin diagnosticul în Sibiu, mai mult se pune la Cluj, Târgu Mureș și București. La Sibiu, doamna doctor Ana Bran este cea care poate să pună acest diagnostic, la Polisano. Va fi și ea prezentă la caravană”, arată Karin Kober.
Testarea oferă rezultatul în 10 minute, presupune o simplă înțepătură în deget și nu necesită o pregătire prealabilă. Vor fi testate exclusiv persoanele care nu țin o dietă fără gluten.

Karin Kober explică faptul că oamenii nu știu prea multe lucruri despre această boală. „Dacă vă uitați la simptome, poate fi cu ușurință confundată cu o anemie cronică, o lipsă repetată de calciu, probleme cu digestia, la femei tinere sterilitate, cad dinții de timpuriu, la fel și părul. Mai sunt și boli asociate: copilul care are diabet de tip I s-ar putea să aibă și celiachie. Dacă ești adult și ai diabet dar nu reușești să îți reglezi nicicum cantitatea de insulină, e posibil ca această boală să fie de vină. De asemenea, celiachia este asociată cu bolile de tiroidă, depresie și multe altele. Trebuie menționat și că este o boală ereditară, deci pot fi mai mulți celiaci într-o familie, fără ca toți să fie diagnosticați”, arată aceasta.

Teste pentru a descoperi intoleranța la gluten ar trebui să se găsească și în anumite farmacii, mai spune Karin Kober. Din păcate, pentru că oamenii nu cunosc aceste informații, stocurile pentru teste nu sunt atât de mari sau, în anumite locuri, nu se găsesc deloc. Totuși, la Sibiu există anumite farmacii în care se pot găsi de cumpărat, iar prețul este unul accesibil.

FB_IMG_15663131158195265

Evenimentul poate fi găsit pe Facebook, AICIPublicul larg se poate înscrie la eveniment folosind formularul de AICI.

Cursul pentru profesioniști este gratuit și creditat de CMR. Înscrierile pentru curs se fac la adresa [email protected], în limita locurilor disponibile, cu minim 24 de ore înaintea evenimentului.

Caravana este sponsorizată de lanțul de supermarketuri Kaufland.

Sursa foto

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

Klaus

Acum 4 ani

I'm pretty sure this figure is closer to 1 in 100, once doctors in romanian know how to diagnose properly.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus