Sâmbătă,
15.05.2021
Cer Senin
Acum
8°C

De ce procurorii nu protejează victimele-copii, mai grav publicând detalii de identificare?!

De ce procurorii nu protejează victimele-copii, mai grav publicând detalii de identificare?!

Tocmai când credeam că este vacanţă în oraș aflăm că un poliţist-instructor sportiv este urmărit penal, reţinut şi ulterior arestat la domiciu pentru fapte precum viol şi agresiune sexuală asupra unor minore, de 12 respectiv 17 ani. Declaraţia din partea poliţiei nu ne dă multe informaţii (cum e firesc) însă citesc comunicatul Parchetului de pe lângă Tribunalul Sibiu şi seara sunt surprins să aud la televizor însăşi vocea prim procurorului care oferea detalii specifice ale învinuitului, mai grav ale victimelor şi detalii ale agresiunii sexuale (cum s-a întâmplat).

Comunicatul ne explică din start că este vorba de o fată ”dublă campionă naţională la box”. În două secunde am identificat numele acesteia. Câte campione la box feminin poate avea Sibiul de această vârstă? Că este vorba de un club privat de antrenamente? Câte astfel de asociaţii pot fi într-un oraş micuţ ca Sibiu? Cu uşurinţă regăsesc ştiri în presa locală cu poze de la competiţiile anterioare. La sugestia unui cititor al Turnul Sfatului, caut pe portalul instanţei din Sibiu şedinţa şi mă şochez şi mai tare. Dacă în comunicat erau doar iniţialele inculpatului, aici văd numele complet, dar altceva este grav, văd numele victimelor (ambele minore) şi numele unui martor.

Cum e posibil ca însăşi o instituţie a statului să facă public numele complete ale victimelor unor fapte de natură sexuală expundându-le atât de larg înloc să se protejeze?

Tot la rubrica de comentarii din presă citesc reacţiile bărbaţilor care acuzau victimele, unii care sugerau că poate una a scăpat, dar sigur cea dea doua victimă a fost violată şi altele de o asemenea gravitate.

Fetele şi familiile acestora ar trebuie să fi fost protejate în toate cazurile. Acum se uită la ştiri şi află cum situaţia lor a devenit publică, rudele, vecinii, persoane din apropiere şi întreaga comunitate se vor raporta la ele ca fiind victimele poliţistului, vor fi asaltate de întrebări şi probabil ameninţări. Ba, vor auzi şi minciuni sau distorsiuni. Cum le-ar putea combate?  Vorba românului, cum ar mai putea ieși pe stradă ?

Având exemplele anterioare (Cazul Vaslui) vom avea şi o reacţie condamnabilă, rudele, prietenii şi susţinătorii inculpatului ar putea încerca să arunce vina asupra lor, să ameninţe, să şantajeze, etc. De fapt însuşi procurorul ne-a spus că învinuitul aflând că este anchetat a telefonat fetelor spunându-le să nu depună plângere că totul a fost o glumă. Deci pot exista presiuni acum şi pe termen lung. Unii dintre români încă empatizează cu agresorul şi acuză victima, ”dacă nu depunea plângere şi se împăcau, el nu ajungea să fie anchetat, reţinut, că doar ce le-a făcut, etc”

Ce mă şochează au fost detaliile faptelor deloc nepermise a fi publicate. Spre exemplu procurorul ne-a povestit că au fost ”atingeri ale picioarelor, feselor şi sânilor”, că ”le-a dezbrăcat de haine şi s-a urcat peste fetiţă, aceasta neavând nicio posibilitate să se apere” şi că ”toată noaptea şi-a petrecut-o în baie de frică..” Domne, cum e posibil să expui astfel de detalii când înţelegi că victimele au 12 şi 17 ani ?

Cunoaştem cât de greu le este victimelor să-ţi amintească trauma suferită în urma unui abuz sexual sau tentativă de viol într-un proces terapeutic. De mult ori, amână ani de zile, neagă, se apără, evită ori referire. Cunoaştem impactul pe termen lung. Reamintirea experienţei poate înseamna o retraumatizare.

Drept dovadă, în acest caz una dintre victime a fost agresată sexul la începutul anului 2018. Încurajată depune mărturie, declară cu greu faptele întâmplate, iar a doua zi procurorul spune în presă aceste detalii. Fetele de frică nu au spus părinţilor aceste fapte luni de zile. Acum cineva în care şi-au pus încredere spune tot, face totul public. Ori cunoaştem că trauma este afectată şi de impactul mediatic şi social.

Nu se putea oare comunica strict că un poliţist şi a agresat două minore pe care le antrena… la ce folos aceste detalii despre sportul specific (box), despre victime (campioană naţională), detalii care nu protejează deloc victimele? Cine sancţionează erorile procurorilor. O mamă scria că părinţii fetelor ar trebuie să dea în judecată procurorul şi să solicite prejudicii morale. A avut acordul părinţilor de a face public acest caz? La judecătorie săptămânal sunt analizate zeci de cazuri.

Cred că se impune o mai multă decenţă, o limită în declaraţiile publice şi o nepublicare a şedinţelor de judecată tocmai pentru a proteja victimele minore.

Acest caz mi-a amintit de o tragedie tot din Sibiu când o minoră de 15 ani a decedat accidental, iar în presă decesul a fost pus în legătură cu sinucidere ca urmare a unui joc numit ”Balena Albastră”. Nimic mai fals.

Acelaşi prim procuror s-a grăbit să se antepronunţe în mod eronat: fetiţa s-a sinucis, nu a fost o cădere accidentală, ea coresponda cu un „mentor” care îi dădea diverse însărcinări. Toate acestea în ciuda faptului că niciun martor nu a confirmat că ea a jucat Balena Albastră şi mai mult în ciuda declaraţiilor martorilor, adolescenţi care au văzut cum feţita a căzut accidental de pe bloc.

Gândiţi-vă ce impact a avut asupra părinţilor, familiei şi apropiaţilor o astfel de concluzie „fetiţa de 15 ani s-a sinucis” comparativ cu ”a murit căzând accidental”.

Dosarul a fost preluat de procurorii de la Braşov. Iar un an mai târziu adevărul se confirmă. Procurorii DIICOT Braşov care au anchetat 10 dosare similare, au clasat dosarul afirmând că nu sunt dovezi care să indice că decesele au fost provocate de cei care au legătură cu celebrul joc „Balena Albastră”.

Ba mai mult, comunicatul sublinia ceva extrem de important Este greu de cuantificat şi de justificat suferinţa prin care au trecut rudele minorilor, care, dincolo de durerea inerentă pierderilor suferite, au fost nevoite să facă faţă unor speculaţii nedrepte, ce păreau imposibil de înlăturat la momentele iniţiale.

Comunicatul a omis ceva, să-şi ceară scuze pentru că unii dintre autorii speculaţiilor cauzatoare de suferinţă au fost şi colegii lor procurori de la Sibiu.

În final, fără să intru în detalii, regăsesc în Codul de Procedură Penală că sunt prevăzute măsuri speciale de protecţie care pot fi luate faţă de persoana vătămată în cursul procesului penal şi una ar fi protecţia datelor de identitate. De ce nu s-a adoptat această decizie ?

Tot acolo am găsit alte măsuri pentru victime precum supravegherea şi paza locuinţei acesteia sau asigurarea unei locuinţe temporare, însoţirea şi asigurarea protecţiei persoanei vătămate sau a membrilor de familie ai acesteia în cursul deplasărilor, audierea/ascultarea acesteia fără a fi prezentă, prin intermediul mijloacelor audiovideo de transmitere, cu vocea şi imaginea distorsionate, atunci când celelalte măsuri nu sunt suficiente, nepublicitatea şedinţei de judecată pe durata ascultării acesteia. Toate pentru protecţia vieţii private sau a demnităţii acesteia.

Directiva 2012/29/UE de stabilire a unor norme minime privind drepturile, sprijinirea şi protecţia victimelor criminalităţii se asigură că persoanele care au fost victimele unor infracţiuni sunt recunoscute şi tratate cu respect şi beneficiază de protecţie, sprijin şi acces la justiţie , dreptul la protecţie şi sprijin pentru victimele traficului de persoane şi pentru copiii care sunt victime ale exploatării sexuale şi ale pornografiei infantile.

Repet, se impune o limitare în declaraţiile publice şi o nepublicare a şedinţelor de judecată tocmai pentru a proteja victimele minore.

Comentarii

3 comentarii

raspandache

Acum 1 an

Procurorii de la Sibiu (probabil și mulți dintre colegii lor din țară) sunt genetic imbecili. Pesemne au ajuns în aceste funcții prin “moștenire” de la părinți, că în magistratură cam așa funcționează lucrurile. Articolul este foarte bun, dar cred că mai erau multe de spus (de exemplu cazul crimei de la consulat, nerezolvat nici în ziua de azi. Cine, ce acoperă acolo?)
Raspunde

CX

Acum 1 an

Sau cazul lui Guib, care a omorat un om cu masina
Raspunde

Rob

Acum 1 an

Articol foarte bun, felicitări!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus