Miercuri,
15.07.2020
Ploi Scurte
Acum
19°C

Populismul și România anilor 2019-2020

28 August 2019 22:44

Vom avea, anul acesta și anul viitor, evenimente electorale care vor proiecta pentru mulți ani tabloul evolutiv al țării. Ce s-a petrecut în țară și în societatea românească în urma alegerilor locale și parlamentare din 2016 este o probă și un avertisment despre ceea ce poate aduce cu sine un vot insuficient cumpănit, greșit asumat. A fost vorba de o gândire politică populistă la nivel de masă.

S-a schimbat ceva în optica electoratului în acești trei ani? Vom vedea acum în toamnă, dar cu deosebire în alegerile de anul viitor.

Aud zilnic acuze și reproșuri la adresa politicienilor, cum că totul ar depinde de ei. Sigur, ei trebuie să vină în fața electoratului cu soluții, iar dacă acestea sunt acceptate prin vot, să le pună în aplicare. Se cere aici condiția seriozității și sincerității, adică dacă una ai prezentat ca gândire și soluție strategică în campania electorală, aceeași să fie și în practica reală a guvernării. Asta însemnează ca politicienii să-și asume din capul locului răspunderea gestiunii politice propuse.

Vreau să subliniez însă cu tărie că răspunderea evoluției social-politice a țării revine cu aceeași putere, dacă nu chiar mai mult, și electoratului. Democrația însemnează puterea dar și responsabilitatea poporului. Într-o alcătuire constituțională corectă, această putere și răspundere trebuie exprimată prin vot, deci prin răspunderea pentru calitatea și valoarea celor aleși să guverneze. Dar guvernanții, oricare ar fi ei, nu pot face minuni, afară de cei neserioși. Un bun alegător trebuie să vadă și să știe care este stadiul de evoluție a societății,  ce mijloace îi stau la îndemână pentru a progresa, să-și controleze și să-și tempereze pretențiile la ceea ce și cum, în mod obiectiv, se poate realiza. Voi da ca exemplu tocmai situația în care ne aflăm la ora actuală.

Se știe, ca o teză general recunoscută, nicio societate nu poate progresa fără o economie calibrată la nevoile sale de dezvoltare. Ori România azi nu mai are practic economie, nici agricolă, nici industrială sau, ceea ce mai are este în totul neîndestulător. Un politician responsabil ar trebui să le spună românilor : haideți să refacem economia țării iar dacă pentru aceasta este nevoie de orientarea disponibilităților bugetare înspre investiții cu o temperare – temporară – a consumului, să ne-o asumăm cu toții, alegători și aleși. Au făcut-o cu brio alte popoare, în situații mult mai dramatice, cu rezultate extraordinare – ex. Germania, Japoia, Polonia.

Însă politicianul de până acum îmi va replica : dacă eu vin cu o astfel de idee în campania electorală pot pleca acasă. Va fi votat cel ce promite marea cu sarea, fără a se întreba, nici politicianul, nici alegătorul, de unde?  Așa trăim de 30 de ani: ne-am distrus economia și sursele de venituri și trăim din împrumuturi.

Da, o guvernare serioasă și responsabilă cere la rândul ei muncă și implicare la nivel social. Guvernarea trebuie să managerieze priceput, corect și cinstit aportul masiv al societății spre progres și bună stare. Politicianul responsabil va pune pe masa propagandei sale electorale în acest fel problemele, invitându-l și pe alegător la partea sa de răspundere.

Putem spera la o astfel de mutație la ora actuală?

După o guvernare calată pe interesele infractorilor care, în ultimele „ore” a luat și o alură naționalist-romantică, evenimentele par a lumina orizontul înspre această idee. Putem crede că toți politicienii serioși au învățat lecția usturătoare din exemplul guvernării ALDO- PSD-iste, impregnată până la refuz de populism. Odată cu succesiunea de generații, se observă, atât în rândul politicienilor cât și în cel al alegătorilor, un curent de împrospătare, de abordare realistă a problemelor, asumarea curajului de a le înfrunta pe față, cu sinceritate și răspundere. Aștept deci de la politicieni ca de exemplu cei din USR să spună : iată români, aceasta este situația țării la ora actuală, acestea sunt problemele grele care trebuie rezolvate,  cu dreptate și echitate, la care ne angajăm, dar cu înțelegerea și aportul dumneavoastră.

Deci, în loc de circ electoral, în loc de acuze, injurii, calomnii, în loc de exhibarea tumultuoasă și frenetică a pozelor și frazelor pompoase, spuneți românilor pe șleau, de unde plecăm și unde vrem să ajungem. Iar dacă o astfel de abordare, reală, concretă și, în situația actuală inevitabil grea - care reclamă costuri și răspunderi - nu va fi agreată de alegători și vor opta pentru cei ce promit în continuare luna de pe cer, lăsați-i în plata Domnului și pe unii și pe alții. Cărarea asta este bătătorită de 3o de ani încoace ș-i știm cu anticipație rezultatele.

De veți fi învinși deci, nu vă pierdeți cu firea. Politicianul veritabil nu se lamentează pentru o sinecură politică. Conștiința demnității, sincerității și seriozității valorează mult mai mult.

Comentarii

1 comentarii

ELENA BURLACU

Acum 10 luni

Bună ziua tuturor. Sunt aici pentru a împărtăși comentarii care vor fi minunate pentru cei care chiar au nevoie de un împrumut. Ma numesc doamna Elena Burlacu Sunt din orasul Ramnicu Valcea din Romania. Aici și aș dori să vă recomand ajutorul extraordinar pe care îl primesc de la doamna Esther Patrick, Cu tot respectul, mama doamnei Esther mi-a dovedit că „Cel care stă între tine și obiectivul tău este o poveste nerezonabilă pe care tu o spui tu de ce nu poți ajunge la ea” de Jordan Belfort are dreptate. După ani în care am căutat un împrumut, l-am obținut în sfârșit de la Esther Patrick. Deci, Oamenii mei, cred că este timpul să știm cine este corect, de înțeles și cine ne poate ajuta cu adevărat, astfel încât toți să ne atingem obiectivul de a găsi un împrumut din diverse motive. Contactați doamna Esther Patrick prin e-mail: (estherpatrick83@gmail.com) Astăzi pentru un împrumut și nu ezitați să-i spuneți iubitei dvs. o dată despre Esther Patrick pentru că este o mamă amabilă și îmi împrumută împrumutul pe care îl folosesc pentru a plăti facturile spitalului, puteți să mă contactați și prin acest e-mail: (elenaburlacu35@gmail.com). dacă aveți vreo îndoială. te rog, ea este singura persoană de încredere și de încredere. Când toate sunt spuse și făcute, se spune mai mult decât se face. Așa că trăiește adevărul. Dezvăluie-ți dragostea și vreau să-i mulțumesc prietenei mele, Gloria Johnson, care m-a prezentat doamnei Esther Patrick, așa că imediat îți entuziasmul și aplică-ți visele. Plimbă-ți discuția. Îmbrățișați-vă binecuvântările și lăsați-ne să facem ca această zi să merită amintită. Contactați doamna Esther Patrick prin e-mail: estherpatrick83@gmail.com Mulțumesc tuturor, Dumnezeu să vă binecuvânteze pe toți.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus