Miercuri,
14.04.2021
Innorat
Acum
8°C

Sute de oi sunt sacrificate în Sibiu. Focare de scrapie în mai multe localități din județ

Sute de oi sunt sacrificate în Sibiu. Focare de scrapie în mai multe localități din județ

Într-o singură localitate au fost sacrificate până acum peste 200 de oi bolnave de scrapie. Pentru altele se așteaptă analizele de sânge. ”La noi a fost un singur focar până acum. S-au sacrificat 235 de animale adulte, la care se adaugă mieii lor. S-au luat analize de sânge de la tot efectivul din comună, însă încă nu ne-au sosit rezultatele”, spune doctorul veterinar Ioan Mandea din Porumbacu de Jos.

Scrapia este o boală mortală, care nu are tratament, singura soluție fiind uciderea întregului efectiv la care este confirmată scrapia și păstrarea doar acelor animale care sunt rezistente la boală.

Primele focare de scrapie ar fi izbucnit anul acesta, în județul Sibiu, în luna mai, în localitățile Porumbacu de Sus, Presaca și Gusu, anunță site-ul AgroInfo. Doar la Porumbacu de Sus s-au sacrificat  deja 234 de ovine. În total, ar fi fost ucise, până acum, aproximativ 800 de ovine din acest județ, din totalul de 600.000. Focarul de la Presaca ar fi fost stins în luna mai după ce s-au sacrificat ovinele bolnave, dar, între timp, au izbucnit alte focare, în alte localități, la alte ferme de ovine.

Conform datelor obținute de AgroInfo, până în acest moment, în Sibiu sunt 7 focare active de scrapie în Armeni, Loamneș, Porumbacu de Sus.  Este vorba de șapte exploatații de ovine. În total, până acum s-au sacrificat până în 800 de ovine, însă sunt alte sute de analize care urmează să confirme sau infirme alte animale bolnave. ”Nu este o situație alarmantă, sunt focare care apar și de care avem grijă să le eradicăm, însă este o situație care apare de la an, la an”, a declarat șeful DSVSA Sibiu, dr. Șerban Țichindelean.

Ce este scrapia?

Scrapia este o boala degenerativă și fatală, care afectează sistemul nervos central al oilor și caprelor. Boala este asociată cu prezența unor proteine anormale, denumite prioni și face parte dintr-un grup de afecțiuni neurologice cunoscute sub denumirea

de encefalopatii spongiforme transmisibile.

Apariția acestei boli și gradul ei crescut de periculozitate pentru efectivele de animale aflate în exploatare a determinat instituirea unor reglementări legislative pentru controlul bolii și oprirea răspândirii acesteia.

În România, baza legală este Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European și al Consiliului din 22 mai 2001 de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie

spongiformă.

Scrapia este cunoscută în lume de peste 200 de ani, dar în România este prezentă numai din anul 2002, când a fost confirmată oficial de LNR-EST din cadrul Institutului de Diagnostic și Sănătate Animală. (sursa AgroInfo)

Despăgubiri pentru ciobani

Proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animal distruse în cazul în care prezența unei forme de EST este suspicionată sau confirmată oficial. Aplicarea măsurilor de control și eradicare a bolii presupune acordarea de despăgubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara asigurărilor și plăților recuperate prin valorificarea produselor și subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise, în condițiile legii.

Medicul veterinar de liberă practică împuternicit care își desfășoară activitatea în raza dumneavoastră vă va îndruma asupra procedurii ce trebuie urmată, în conformitate cu prevederile legale in vigoare.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

LaFlemme

Acum 1 an

"Proprietarii primesc despăgubiri pentru pierderea animalelor sacrificate sau a produselor de origine animal distruse în cazul în care prezența unei forme de EST este suspicionată sau confirmată oficial. Aplicarea măsurilor de control și eradicare a bolii presupune acordarea de despăgubiri proprietarilor de animale pentru animale sacrificate, ucise sau altfel afectate, în afara asigurărilor și plăților recuperate prin valorificarea produselor și subproduselor de la animale sacrificate, moarte sau ucise, în condițiile legii." Se pare ca nu e niciun risc sa fii cioban.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus