Miercuri,
10.08.2022
Innorat
Acum
18°C

Un ardelean merge pe jos până în Tibet. Azi a ajuns la Sibiu: „Îmi e tare drag orașul acesta”

Un ardelean merge pe jos până în Tibet. Azi a ajuns la Sibiu: „Îmi e tare drag orașul acesta”

Un clujean de 52 de ani și-a luat lumea în cap. Aproape la propriu. Bărbatul a decis că munca de zi cu zi nu mai este pentru el și că își dorește să treacă printr-o călătorie inițiatică. Așa că a plecat, pe jos, spre Tibet. Azi a ajuns la Sibiu și încă nu își arată oboseala.

După ce a lucrat nu mai puțin de un deceniu într-o firmă care se ocupă cu studii de piață, Pengő Zoltán, un gazetar din Cluj, a decis că a venit momentul să treacă printr-o călătorie inițiatică, o experiență unică în viață – va merge pe jos aproximativ 7.000 de kilometri, având ca destinație ținutul tibetan Ladakh, din India. Astăzi a făcut un popas la Sibiu și am reușit să aflăm povestea sa. L-am întrebat de ce a pornit în acest periplu prin lume și ne-a spus că mai multe motive au stat la baza deciziei sale.

„În primul rând, pentru că mă simțeam plafonat. Am lucrat zece ani într-o firmă care se ocupă de studii de piață și am simțit nevoia să fac altceva, o schimbare drastică în viața mea. Apoi, acesta a fost un vis al tinereții mele și am zis că acum e momentul”, spune Zoltan.
A plecat duminică din Aiud și speră să ajungă la destinație undeva prin luna mai a anului 2020. „Va dura nouă luni. Cam cât o sarcină”, a spus râzând. Desigur, călătoria va fi presărată cu pauze mai scurte sau mai lungi. „O să fac popasuri în diferite locații. În principiu mi-am propus să fac o oprire de o zi odată pe săptămână, iar în locurile care mi se par deosebite sau interesante o să petrec chiar două-trei zile. În principiu, aș vrea să merg cam 25-35 km pe zi. Totul depinde de modul în care voi rezista fizic și psihic”, explică acesta.

Reconstituie traseul unui om de știință din Ardeal

Inspirație pentru această călătorie i-a fost un om de știință care a trăit acum 200 de ani. În noiembrie 1819, tânărul erudit ardelean, absolvent al universității din Göttingen, cunoscător al 18 limbi, Alexander Csoma de Kőrös (născut în satul Chiuruș, județul Covasna) a pornit de la Aiud într-o lungă călătorie spre Est. Parcurgând pe jos mii de kilometri, după aproape patru ani de peregrinări a ajuns în ținutul Ladakh al Tibetului.

„Eu încerc să reconstitui traseul urmat de un vestit cărturar ardelean. În urmă cu 200 de ani a pornit în călătoria care l-a dus până în Tibet, unde a studiat în condiții extrem de vitrege o perioadă îndelungată, iar rezultatul studiului a fost primul dicționar tibetano-sanscrito-englez, mai multe tratate despre cultura și limba tibetană, fiind considerat fondatorul Tibetologiei. Copil fiind, am citit o biografie a lui și m-a inspirat”, explică Zoltan.

Acesta spune că deși traseul va fi parcurs pe jos în cea mai mare parte, evitând astfel alocarea costurilor pentru drum, banii îi vor fi necesari până va ajunge la final.

„Trebuie să dau bani pe hrană, pe alocuri și pe cazare, dar încerc să rezolv cazarea în așa fel încât să fie gratuită sau costurile să fie minime. Pentru orice eventualitate, am luat cu mine și un cort, iar la întoarcere voi plăti pentru transport pentru că nu vin acasă tot pe jos”, spune el.
În bagaj nu are prea multe. Și-a luat strictul necesar și cortul la purtător, iar restul le va achiziționa după nevoie, de pe drum.

IMG_20190903_131040

Sibiul, oraș drag sufletului său

Azi a ajuns la Sibiu, vesel, zâmbitor și cu încă ceva energie rămasă. Spune că se bucură că a ajuns la noi în oraș și că nu este prima dată când poposește aici.

„Sibiul este un oraș îndrăgit de mine. Am fost în repetate rânduri și mă bucur că pot să petrec și acum câteva ore aici”, arată Zoltan.
Despre gazda sa, găsită prin „couchsurfing”, are numai cuvinte frumoase. La noapte stă la o sibiancă ce trăiește la bloc, în cartierul Terezian. Au povestit în această seară despre călătorii, iar femeia este încântată de ideea lui Zoltan. „A spus că îmi va urmări traseul și povestea în continuare”, mărturisește bărbatul.

Până la Sibiu l-a însoțit un prieten care, deși ar fi vrut să meargă mai mult cu el, măcar până în Istanbul, drumul l-a obosit și a decis să rămână aici, după 100 de kilometri. „Știa și Zoli că pe un drum așa lung era dificil să mergem amândoi, pentru că după 200-300 de km oboseala și alte minunății schimbă omul. Aș fi vrut să merg mai mult, dar asta e. Oricum e călătoria lui și trebuie să îl lăsăm să o facă singur”, spune Silye Lorand, companionul temporar al lui Zoltan.

Nu este singurul. Mai mulți prieteni i-au spus că le-ar plăcea să îl însoțească pe anumite porțiuni ale drumului, undeva în Asia.

IMG_20190903_131211

„Am o teamă generală, de necunoscut”

Întrebat care sunt temerile sale pe măsură ce avansează, Zoltan a povestit că Afghanistanul îl sperie puțin. În rest, este o teamă generală, aceea de necunoscut.  

„Nu am niște temeri foarte concrete. Sunt conștient de faptul că va trebui să traversez zone de-a dreptul periculoase și aici mă gândesc la Afghanistan. Acolo mă voi deplasa cu un mijloc de transport în comun, nu am de gând să mă sinucid. Este o experiență absolut necunoscută pentru mine, nu am idee cum va fi. Poate pe alocuri va fi extraordinar, apoi poate va fi un coșmar, va fi o experiență fluctuantă. Am o teamă generală, dar e teama de necunoscut”, spune acesta.

De la Sibiu mâine pornește spre Valea Oltului, mergând apoi prin Rm. Vâlcea, Pitești, București și Giurgiu, după care va ieși din țară.

 

IMG_20190903_131102

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Cristina Bălău

de Cristina Bălău

Eveniment, Cultură 
Telefon:
0770 962 946
E-mail: cristina[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

Daniel salmen

Acum 2 ani

Mult succes admiri idea de amerge pe jos . Eu am mers pe jos din Heilbronn Germania pina la Sibiu 1423 de km in 42 de zile.
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Cel mai lung drum al meu pe jos a fost de la Sibiu din zona centrala pana la Selimbar , dar a doua oara nu m-as mai incumeta :))
Raspunde

Calin

Acum 2 ani

Aia 3 care au dat dislike la comentul meu , cred ca au mers mai mult :)))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus