Luni,
10.05.2021
Cer Senin
Acum
7°C

Mediașul va avea troleibuze noi. Investiție de 10 mil. de euro

Mediașul va avea troleibuze noi. Investiție de 10 mil. de euro

Un contract de finanțare de modernizare a sistemului de transport public în Mediaș a fost semnat în 5 septembrie. Primarul, Gheorghe Roman împreună cu directorul general al ADR Centru, Simion Crețu și președinta Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean au semnat contractul de aproximativ 10 milioane de euro, finanțare cu fonduri nerambursabile. Perioada lucrărilor este de 33 de luni.

Proiectul contractat, cu titlul "Modernizarea, reabilitarea şi extinderea traseelor de transport public electric" are o valoare totală de 57.178.530 lei, din care valoarea finanțării nerambursabile alocate este de 44.805.105 lei, respectiv 98,00% din valoarea eligibilă a proiectului, aproximativ 9.795.000 euro.

"Transportul reprezintă un sector cu efecte semnificative asupra calităţii aerului, iar la nivelul municipiului Mediaş s-a evidenţiat în ultima perioadă un trend de creştere a emisiilor poluante rezultate din trafic auto, care reprezintă principala sursă de emisii poluante. Pentru cei peste 47.000 de locuitori ai municipiului, dorim să îmbunătățim eficiența transportului public de călători, frecvența și timpul parcurs, accesibilitatea și transferul de la transportul privat la cel public. Vom dezvolta astfel un sistem de transport atractiv și eficient pentru călători, cu troleibuze electrice. Vom moderniza rețeaua de transport în comun, vom asigura condițiile pentru diminuarea traficului rutier cu autoturisme proprietate personală și, implicit, știm că vor scădea emisiile de dioxid de carbon în municipiul Mediaș", a declarat primarul municipiului domnul Gheorghe Roman.
Lucrările prevăzute în proiect includ înlocuirea celor aproximativ 19 kilometri de linie de contact uzată cu un fir de contact din cupru special pentru troleibuze. Precum și extinderea liniilor de troleibuze pe o distanță de aproximativ 15 kilometri. Se vor instala panouri de informare a călătorilor privind timpul de așteptare și numărul liniei de transport în comun, precum și instalarea camerelor de supraveghere pentru creșterea siguranței. Se vor instala automate de vânzare a biletelor de transport în două dintre stații.

sursa: mirceahodarnau.ro sursa: mirceahodarnau.ro

Vor fi achiziționate trei troleibuze necesare pentru extinderea rețelei și se vor moderniza podurile și pasajele situate pe ruta troleibuzelor. Crearea unui sistem de management al traficului prin înlocuirea echipamentelor din intersecții și trecerile de pietoni semaforizate. Integrarea sistemului de ticketing, realizarea unor noi intersecții și implementarea unui sistem de camere video de monitorizare.

"Promovarea mobilităţii urbane prin modernizarea şi extinderea traseelor de transport public electric, dar şi implementarea unui sistem integrat de trafic, vor susţine obiectivele Primăriei Municipiului, ce vizează îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea poluării. Cetatea Mediaşului a fost reabilitată anii trecuţi tot din fondurile POR, în perioada 2007-2013, şi a atras deja un număr mai mare de turişti, iar posibilitatea de deplasare cu troleibuzul va fi un punct de atracţie suplimentar atât pentru turişti, cât şi pentru locuitori. În plan secundar, pentru cetăţenii utilizatori de troleibuz se vor adăuga alţi 2000 de noi călători, care vor putea ajunge la destinaţie mai rapid, mai confortabil, mai sigur, atât prin prelungirea traseului, dar şi prin modernizarea staţiilor şi noile troleibuze achiziţionate prin proiect", a declarat domnul Simion Creţu, director general ADR Centru.
Termenul de finalizare a proiectul este estimat pentru data de 31 mai 2022.

Sursa foto principal: mirceahodarnau.ro

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

2 comentarii

2cents

Acum 1 an

Ce "ghinion" pe voi mediesenii ca nu aveti primari ca in Sibiu, care sa dezafecteze reteaua de troleibuze inutile si inestetice (si probabil prea poluante) si in loc sa lase doar autobuzele si parfum de motorina arsa iar in autobaza sa faca cineva un nou proiect imobiliar profitabil...
Raspunde

sibian

Acum 1 an

Cum ? nu se poate !!! ce incopenti lucreaza in primaria medias ? auzi tu acolo !! modernizarea sistemului de transport electric IN MEDIAS !!! BAH !!! vedeti ca specialisti din sibiu au constat ca nu este rentabil, ceva nu merge bine in medias. am citit de 2 ori articolul !!! BRAVOS PNL !!! ne-ati distrus orasul !!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus