Duminică,
08.09.2024
Cer Senin
Acum
12°C

VIDEO Beethoven, în interpretarea „ultimei mari doamne a școlii sovietice”, la Sibiu

VIDEO Beethoven, în interpretarea „ultimei mari doamne a școlii sovietice”, la Sibiu

Sibiul găzduiește în aceste zile o nouă ediție-extensie a Festivalului Enescu, care reunește șapte recitaluri de gală susținute de artiști și ansambluri de talie mondială. Luni seara, la Sala Thalia, admiratorii muzicii clasice au putut să o asculte pe Elisabeta Leonskaia, celebră pianistă de origine georgiană considerată „ultima mare doamnă a școlii sovietice”, interpretând  pentru prima dată în fața publicului sibian sonate celebre ale compozitorului Ludwig van Beethoven.

Leonskaia a debutat la Festivalul Enescu acum 62 de ani, la vârsta de 11 ani. În 1964 a fost laureata concursului internațional. Pianista a fost decorată de președintele României pentru promovarea internațională a muzicii enesciene în anul 2009.

elisabeta leonskaia

În ediția din acest an Elisabeta Leonskaia a fost invitată în România pentru a participa la un recital maraton, interpretând sonate celebre ale lui Ludwig van Beethoven mai întâi la București, luni seara - la Sibiu, iar astăzi urmând să încânte publicul din Cluj-Napoca. Iată de ce la Sibiu, Elisabet Leonskaia a pregătit un recital „pe care și-a dorit să nu-l întrerupă”, pentru că după acesta urma să plece la Cluj.

Înainte de a veni pe scenă, pianista a fost prezentată ca fiind un artist devotat muzicii. „Astăzi, fiecare apariție a sa pe scenă aduce cu sine și miile de ore de concerte pe care le-a susținut de-a lungul carierei. Devotamentul său față de muzică a rămas neschimbat de-a lungul carierei, iar publicul a simțit legătura ei puternică cu muzica”.

În prezent, Elisabeta Leonskaia locuiește la Viena, unde s-a stabilit la sfârșitul anilor 1970 după ce a simțit  că locul ei nu e în Uniunea Sovietică. „În URSS mi se interzicea să mai ies din ţară, am fost repartizată la Filarmonica dintr-un orăşel de provincie după absolvirea studiilor. Mă simţeam ca o corabie în plin ocean, dar fără vânt. Mama mea fiind evreică, am decis să emigrez în Israel, având o viză de tranzit prin Viena. Acolo fusesem oricum invitată să concertez şi am avut norocul să primesc viza chiar cu puţin timp înaintea acelui concert. Cum am ajuns la Viena, am alergat la repetiţii pentru concertul cu orchestra simfonică vieneză de a doua zi. Aşa a început un nou capitol din viaţa mea şi am rămas până astăzi la Viena”, a declarat pianista într-un interviu pentru Deutsche Welle în debutul concertului dela Sibiu.

La Sala Thalia din Sibiu, Leonskaia a interpretat ultimele trei sonate compuse de Beethoven - nr. 30, 31 și 32, compuse în anii 1820-1822. La București, a interpretat Concertul Nr. 5 pentru pian de Beethoven, supranumit „Imperialul”, ultimul concert pentru pian al comozitorului, compus la Viena între 1809 și 1811.

„Nu mi-am dorit să fie aşa, dar nu se putea altfel. După ce se stabilise deja programul Festivalului Enescu, am fost invitată să cânt în data de 12 septembrie, tot cu ansamblul vienez, la Castelul Esterházy din Eisenstadt, Austria - acelaşi program şi în aceeaşi formulă ca la Bucureşti, şi nu aveam altă soluţie. Cum reuşesc? Nu stau mult pe gânduri şi spun da”, a comentat pianista în același interviu, precizând că „aceste lucrări beethoveniene îmi sunt foarte aproape de suflet şi mi s-a părut o selecţie potrivită pentru Festivalul Enescu”.

Festivalul Enescu de la Sibiu a debutat cu succes, marți 3 septembrie, cu un recital al ansamblului Monte Piano Trio, după care a urmat recitalul pianistului canadian Charles Hamelin, joi, 5 septembrie.

Calendarul următoarelor evenimente

Marți, 10 septembrie – Concert La Grande Chapelle Madrid

Miercuri, 11 septembrie – Recital vioară și pian David Grimal & G. Asmaryan

Joi, 12 septembrie – Recital pian Nobuyuki Tsujii

Vineri, 13 septembrie – Concert Filarmonica de Stat Sibiu

Sâmbătă, 14 septembrie – Concert Kremerata Baltica

Festivalul Enescu de la Sibiu este organizat de Asociația Culturală Play, fiind un eveniment-extensie a Festivalului Internațional George Enescu, desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. Evenimentul este cofinanțat de Primăria Sibiu, Consiliul Județean Sibiu și AFCN. Partenerii sunt Filarmonica de Stat Sibiu, Romgaz, Cramele Salina, Audi.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus