Marţi,
17.05.2022
Acum
0°C

Iordănescu. Cel neales. Dar care conduce

”Mercenarul”. Așa s-a complăcut în descriere Eugen Iordănescu atunci când am avut prima întâlnire cu el. Era prin 2004, parcă, în urma unor sesizări ale unor foști șefi ai Camerei de comerț, industrie și agricultură din Sibiu, care se plângeau de stilul managerial al lui Eugen Iordănescu. Era bucătăria lor internă, plângerile s-au stins cum au apărut, Iordănescu și-a văzut de Camera de comerț ca de firma proprie.

În ultimii ani, însă, persoana lui Eugen Iordănescu a început să influențeze tot mai vizibil și administrația publică locală. Persoanele din fruntea acesteia, mai precis. Sub pretextul unui ”purtător de cuvânt” al mediului de afaceri local, cu un limbaj elevat și precis, Eugen Iordănescu a devenit umbra și sfătuitorul multor șefi pe care sibienii și i-au ales prin vot. A început cu Ioan Cindrea, președinte al Consiliului Județean Sibiu, pe care l-a convins să investească într-un soi de seminarii perfecte, în sensul că în afară de vorbărie și rezultate necuantificabile nu a mai rămas nimic. Apoi au mai fost și discuții despre dezvoltarea Păltinișului, alte inițiative la care Iordănescu a apărut printre promotori, dar care n-au mai apucat a fi aplicate având în vedere intempestiva întrerupere a mandatului lui Cindrea.

Apoi, la conducerea Consiliului Județean a venit Daniela Cîmpean. O veche cunoștință, înțeleg, în biroul căreia Eugen Iordănescu nu a lăsat doar sfaturi, ci și o cerere de concesiune a unui teren pe lângă aeroport. O concesiune gratuită, căci, Eugen Iordănescu, după cum spuneam, ”are vorbele la el”. Concesiunea terenului pe care Iordănescu să facă și să dreagă nu știu ce hub IT - povești pe care le-am mai auzit tot în zonă, când cu Incubatorul de afaceri de acum mai bine de 15 ani - nu este încă decisă. Dar a fost decisă și pusă în aplicare prima responsabilitate publică a lui Eugen Iordănescu – aceea de a gestiona, într-un fel, programul Sibiu – Regiune Gastronomică Europeană. Un eșec aproape deplin dacă vom pune în balanță acțiunile girate de Eugen Iordănescu și ceea ce, de fapt, înseamnă programul Regiune gastronomică europeană. În loc de sustenabilitate, am avut doar ”cei mai mari” tauri la proțap, spre exemplu.

Iordănescu nu a ratat nici prezența în contractul de întocmire a planului urbanistic zonal pentru noul spital județean și de pediatrie, după cum nu a ratat nici apropierea de Astrid Fodor, primarul Sibiului. Alături de care Eugen Iordănescu a început să apară public încă de la acele dezbateri premergătoare alegerilor din 2016, mă refer la ”dezbaterile pe cartier” pentru a fi decise viitoarele proiecte ale orașului. Iar de la întocmirea strategiei de dezvoltare a municipiului Sibiu, la susținerea sau combaterea celor care primesc sau nu bani din bugetul municipiului Sibiu, pentru Eugen Iordănescu nu a mai fost decât un pas.

Eugen Iordănescu nu mai este, de mulți ani, doar directorul CCIA Sibiu sau doar cadru universitar. Prin sistemul de relații pe care și l-a construit în jurul celor aleși de sibieni, Eugen Iordănescu este în preajma deciziilor celor mai importante. Iar pentru asta Iordănescu nu a fost ales de nimeni și nimeni nu a candidat cu el alături. Iordănescu nu s-a prezentat niciodată sibienilor ale căror destine le influențează.

De aceea este important să aflăm dacă Eugen Iordănescu a colaborat sau nu cu Securitatea. De aceea, iarăși, ar fi bine ca procurorii DNA să își facă treaba cu acel dosar disjuns din dosarul Maricuța, mă refer la cel cu Parcul Industrial Șelimbăr, dosar pentru care au efectuat percheziții la sediul în care funcționa și Camera de comerț condusă de același Iordănescu.

Nu de alta, dar la anul sunt iarăși alegeri locale.

NOTĂ În urma publicării acestui editorial, conducerea Consiliului Județean Sibiu a transmis că nu s-a pus niciodată în discuție acorarea cu titlu gratuit a vreunui teren pentru CCIA Sibiu, în zona Aeroportului. Chiar dacă în solicitarea CCIA Sibiu pentru concesiune este amintit în mai multe locuri că există posibilitatea legală de a primi teren și construcții în mod gratuit, reprezentanții CJ Sibiu spun că nu au luat niciodată în considerare această variantă. 

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

zzz

Acum 2 ani

foarte bine, nu il slabiti pe nemernic
Raspunde

Câte...

Acum 2 ani

Proprietăți ar avea știe cineva?
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

A trebuit sa treacă Aprilie 30 de ani pana sa vedeți că Împăratul e gol (ca ziaristul de “ opoziție “ de la RADICAL )
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus