Luni,
20.09.2021
Cer Senin
Acum
10°C

Lupta pentru un loc la grădiniță în Sibiu: „Din apartament privim clădirea portocalie, dar accesul copiilor noștri e imposibil”

Lupta pentru un loc la grădiniță în Sibiu: „Din apartament privim clădirea portocalie, dar accesul copiilor noștri e imposibil”

Conducerea grădiniței din cadrul Școlii gimnaziale nr. 1 Sibiu este acuzată că nu a ținut cont de criteriul de proximitate în perioada de înscriere a copiilor pentru anul școlar 2019-2020.

George N., unul dintre părinții care a dorit să-și înscrie în acest an copilul în grupa mică la grădiniță (a preferat să-și păstreze anonimatul - n.n.), a sesizat mai multe instituții printre care Inspectoratul Școlar Județean Sibiu, Primăria Sibiu, dar și Ministerul Educației Naționale, descriind acest caz.

„Anul trecut ne-a bucurat vestea că se va deschide o nouă unitate de învățământ, Grădinița Școlii gimnaziale nr. 1 Sibiu, pe str. Hațegului. Perfect pentru noi, că domiciliem vizavi, iar băiețelul merge anul acesta în grupa mică. Măcar atât, dacă nu avem creșă în cartier. Însă surpriză: cererea de înscriere nr. 752/29.05.2019 este respinsă! Din apartament privim grădinița portocalie, suportăm aglomerația mașinilor dimineața, dar accesul copiilor noștri la aceasta se pare că e imposibil”, scrie părintele în scrisoarea deschisă adresată autrităților și transmisă și pe adresa Turnul Sfatului.

gradinita scoala nr 1 sibiu 2

Părintele se întreabă cum este posibil ca un copil să nu poată fi acceptat la o unitate de învățământ aflată la 15 m de locuința sa. „De ce grădinitele trecute la opțiunile 2 și 3, pe cererea de înscriere, au afișat și ținut cont de criteriu specific de proximitate, iar aceasta nu?”, a adăugat acesta.

„Conform proiectului legislativ promulgat de președinte anul acesta, învățământul preșcolar devine obligatoriu: grupa mare din 2020, grupa mijlocie până în 2023, iar grupa mică până cel târziu în 2030. Constituția noastră și Carta UE prevăd că învățământul de stat este gratuit, iar dreptul la învățământ, garantat. Cum veți reuși să asigurați acest lucru, din moment ce în prezent locurile nu sunt nici pe departe suficiente? Veți trimite părinții la muncă în străinătate pentru a plăti cheltuielile învățământului privat?”, a mai întrebat părintele sibian.

Întrebat de noi care au fost motivele invocate de adminsitrația grădiniței atunci când a aflat că cererea de înscriere a copilului său a fost refuzată, părintele ne-a spus că a fost vorba despre un răspuns „sec”: „Inscrierea prescolarilor la gradinita unitatii noastre de invatamant, pentru anul scolar 2019-2020 s-a realizat cu respectarea Legii Educatiei Nationale nr.1/2011 si a Notei MEN nr. 30367/11.04.2019. Aplicarea in cadrul procesului de departajare, a criteriilor generale prevazute de Nota MEN nr. 30367/11.04.2019, nu i-a permis prescolarului obtinerea unui loc din cele 15 alocate pentru grupa mica in anul scolar 2019-2020”. „Foarte curios este ca aceasta gradinita este singura din cele 3 optiuni ale noastre care nu a avut un criteriu specific de departajare (doar cele generale)”, a mai adăugat acesta.

În final, copilul a fost acceptat la altă grădiniță - cea menționată în opțiunea a doua din cerere - Grădinița nr. 28, de pe Aleea Filozofilor. „Dar am aflat abia mai târziu, totul fiind pus pe o bâlbă a utilizării softului de repartizare automată”, a precizat bărbatul. Acesta mai spune că până acum în urma trimiterii e-mail-ului spre minister, inspectorat și primărie, a primit doar un mesaj de la Primăria Sibiu, precum că s-a înregistrat petiția. „Fac acest demers cu gândul că poate alți părinți nu vor mai trebui să suporte asemenea situație”.

Conducerea instituției a refuzat să ne ofere o reacție la acuzațiile părintelui care spune că și-a dorit să-și înscrie copilul la grădinița de pe strada Hațegului. Directorul nu a dorit să discute la telefon. Nici la e-mailul dictat de secretară (adică cel de pe site) nu a răspuns nimeni.

Amintim că imobilul în care astăzi se află grădinița a fost construit încă din anul 2007 și finalizat în perioada 2016-2017. În 2015 instituția a fost preluată de Primăria Municipiului Sibiu de la Ministerul Educației. Capacitatea grădiniței este de 120 de locuri.

Nu este primul scandal care are loc la grădinița ce aparține Școlii gimnaziale nr. 1 din Sibiu. Acum 2 ani, un părinte s-a plâns că „domnul director nu mai vrea să facă secție germană”.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

16 comentarii

mamici si tatici

Acum 2 ani

E bataie si pe gradinita de la Sibiel unde copiii mananca numai verdeturi, deoarece carnea-i scumpa, si hoinaresc prin padure...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 2 ani

Acolo ai facut si tu gradinita de stii exact meniul si cum se desfasoara orele de recreatie ?
Raspunde

parenting

Acum 2 ani

O alta solutie pt. copii ar fi gradinita canadiana, atat de laudata! 1000 pt. programul de 4-5 ore...
Raspunde

dancp2

Acum 2 ani

euro dolari canada sau usd?RON?????????cam mult pt ca min subventioneaza vreo 50-60% din cheltuieli zice-se!
Raspunde

Traky_vera

Acum 2 ani

pe aia ii intereseaza banii, nu educatia...nu merci
Raspunde

......

Acum 2 ani

Daca nu ai pile nu ai nici o sansa in Sibiu la cresa sau la vreo gradinita mai buna. . Dar nimeni nu intervine sa verifice situatia... am inscris copilul la 2 crese si a fost respins... la fel, una dintre crese la 50 m de locuinta noastra...
Raspunde

LaFlemme

Acum 2 ani

Pentru ca e plin de selimbareni si arhitecti care isi duc copii la gradinitele din cartierele parintilor, bunicilor, etc.
Raspunde

Parinte

Acum 2 ani

Buna ziua, este o bataie de joc nemarginita, dar ca sa va dati seama de incompetenta acestui asa zis director priviti curtea scolii si in special cele 2 panouri de la cosurile de baschet si veti intelege gradul de implicare a acestui politruc. Vai de capul lui, dar cine sufera: copii si parintii. Numai bine si nu va lasati, locul copilului d-voastra este la aceasta gradinita, apoi relatiile directorului. Pe incompetentul asta ar trebui sa l schimbe si rezultatele elevilor pe la capacitate sau alte concursuri. Dar asta inseamna bun simt si nu face casa buna cu incompetenta. Numai bine
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Calin

Acum 2 ani

De ce nut e duci peste el si i bagi mana in gat "Parinte" ? Ti frica de Militie ? :) Daca era copilul meu acolo , crede-ma ca nu veneam si ma plangeam pe forumuri , ci incercam sa discut cu acel director sau ce mama masii e .
Raspunde

Aa

Acum 2 ani

La crese a fost criteriu de departajare varsta cica. Noi am fost pe locul 100 si ceva din ~200 de inscrisi. Guess what, am aflat dupa o vreme ca sunt copii inscrisi mai mici cu jumatate de an decat al meu...
Raspunde

Iooo

Acum 2 ani

Am crescut in Vasile Aaron, cartie in care sunt doar doua gradinite. Pana la sfarsitul anilor '80 am fost la gradinita in una dintre cele doua unitati. Desi fac parte din generatia "boom natalitate" toti copii din cartier "prindeau" un loc la gradintele din zona. In zilele noastre, copiii sunt poate intre 15-30% din cat eram noi atunci si ce sa vezi, nu mai sunt destule locuri.Si acum, ca si atunci, invatamantul era/este garantat si gratuit :) Pe langa faptul ca o mare parte din copii din Selibar sunt adusi in Sibiu cred ca si proprietarii de gradinite private sunt "privilegiati" de catre inspectorat.
Raspunde

profu

Acum 2 ani

Asa e > Jumatate dintre elevii de sarsta scolara din Selimbar vin la Sibiu. isi fac parintii mutatie sau flotant pe la neamuri si aduc copiii la scoli celebre unde sunt intre 32 si 26 de copii in clasa. Daca ar ramane la Selimbar in clase de 20-22 de elevi, mai multe ar invata si ar scapa si parintii de zdroaba transportului.
Raspunde

Florin

Acum 1 an

Inspectoratul școlar județean Sibiu face anchetă de mântuială școala generală Nr 1 din Ștrand.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus