Sâmbătă,
31.07.2021
Partial Noros
Acum
18°C

Teodorovici vrea închisoare pentru cei care au datorii la stat: până la 7 ani

Teodorovici vrea închisoare pentru cei care au datorii la stat: până la 7 ani

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, vrea ca cei care au datorii la stat să fie arestați pentru o perioadă de maxim 7 ani, în funcție de prejudiciul adus bugetului.

O inițiativă legislativă a fost înregistrată vineri la Senat, în acest sens. Autorul acesteia, ministrul Teodorovici, propune modificarea Legii pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale, prin completarea sau modificarea a patru articole.

Astfel, se propune reintroducerea articolului 6 al legii, care să aibă următorul conținut: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 an la 6 ani reținerea și neplata, încasarea și neplata, ori, după caz, nereținerea sau neîncasarea, în cel mult 30 de zile de la termenul de scadență prevăzut de lege, a impozitelor și/sau contribuțiilor prevăzute în anexa la prezenta lege”.
Trebuie menționat faptul că în mai 2015 Curtea Constituțională a constatat ilegal articolul 6 din această lege, în care se menționa - „constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la un an la 3 ani sau cu amendă reţinerea şi nevărsarea, cu intenţie, în cel mult 30 de zile de la scadenta, a sumelor reprezentând impozite sau contribuţii cu reţinere la sursa”. De data aceasta, minsitrul Finanțelor consideră că prin decizia magistraților de acum 4 ani „a dispărut un mijloc legal de protejare a bugetului de sat și de protecție a persoanelor cărora li s-au reținut impozitele cu diferite destinații, dar nu au fost virate bugetului, situație în care nu își vor putea dovedi și solicita diferite drepturi de care se leagă plata acestor impozite și contribuții, în practică întâlnindu-se cazuri în care, spre exemplu cu ocazia pensionării, unele persoane aflate în această situație constată că le-a fost stabilită o pensie mai mică decât cea cuvenită (...)” - după cum argumentează oficialul în expunerea de motive.

Pentru articolul 8 se propune următorul conținut: „Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 2 ani la 7 ani și interzicerea unor drepturi stabilirea cu rea-credință de către contibuabil a impozitelor, taxelor sau contribuțiilor, având ca rezultat obținerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat”.

În textul actual al legii se menționează că această infracțiune se pedepseşte cu închisoare de la 5 ani la 15 ani, însă Teodorovici spune că „prevederea nu este corelată cu modificările aduse de Codul Penal privind infracțiunea de constituire a unui grup infracțional organizat (...)”.

În textul propunerii legislative se mai menționează că printre faptele pentru care se propune închisoare de la 2 la 7 ani se numără ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile; omisiunea totală sau parțială a evidnețierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate; evidențierea în actele contabile a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale; alterarea, ascunderea sau distrugerea unor acte contabile etc.

Astfel, Eugen Teodorovici propune că dacă prejudiciul adus statului este mai mare de 100.000 de euro, în echivalentul monedei naționale, „limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime”, iar dacă prejudiciul depășește suma de 500.000 de euro, atunci pedeapsa se majorează cu jumtăate.

Singurul caz în care se paote aplica o pedeapsă cu amendă este atunci când prejudiciul cauzat prin infracțiune este până la 100.000 euro. „Faptele nu se pedepsesc dacă prejudiciul cauzat prin infracțiune este de până la 10.000 de euro, iar în cursul urmăririi penale sau al judecății, până la citirea actului de sesizare, suspectul sau inculpatul acoperă integral prejudiciul”, mai propune ministrul Finanțelor.

Anexa pe care o atașează Teodorovici la inițiativa legislativă, cu privire la tipurile de impozite și contribuții care intră sub incidența pedepselor propuse, cuprinde 19 tipuri de impozite. Proiectul poate fi consultat aici.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

3 comentarii

U

Acum 1 an

Si poporul vrea ca Teodorovici sa fie inchis pe viata pentru indatoreare Romaniei.
Raspunde

Calin

Acum 1 an

Nu sunt locuri in puscarii pentru toti aia cu datorii la stat ... nu sunt locuri nici pentru multi din cei care chiar ar trebui sa fie acolo
Raspunde

Wadim Korneliu

Acum 1 an

Mai bine confiscati averea la hotzii care au praduit tara mai nevlegilor! Toti falsi fariseii care se dau rotunzi si indobitocesc prostimea, cati ati scos de la varan? Zero pana la urma. De la draknea? Toti milionari in euro, stau un pic la mititica si apar dupa 6 luni mai grasi si mai odihniti!!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus