Vineri,
20.09.2024
Cer Senin
Acum
9°C

Membru în comisia Agendei Culturale: „E absolut necesar ca de la anul să se reînnoiască ofertele finanțate din banii municipalității"

Membru în comisia Agendei Culturale: „E absolut necesar ca de la anul să se reînnoiască ofertele finanțate din banii municipalității

Adrian Tibu, membru al comisiei pentru Agenda Culturală, a semnalat câteva probleme legate de Agenda culturală a orașului. Problemele majore subliniate de cel care conduce și Teatrul Gong sunt lipsa resurselor umane și a inițiativei în orașul Sibiu.

Adrian Tibu, managerul Teatrului „Gong” și unul dintre membrii comisiei de selecție a evenimentelor de pe  agenda culturală a orașului, trage un semnal de alarmă în ceea ce privește cultura și evenimentele aferente. În ceea ce privește proiectele depuse pentru agenda culturală a orașului, foarte multe par să aibă probleme. Fie nu sunt depuse cu toate documentele necesare, fie nu respectă formularul de proiect, fie au același conținut ca proiectul depus cu un an în urmă sau au chiar erori de redactare, arată Tibu. Problema pe care a subliniat-o Adrian Tibu este lipsa oamenilor noi care să întreprindă activități inovative în județul Sibiu, lipsă pusă pe seama mai multor factori dăunători.

„Uneori e frustrant pentru mine ca locuitor al orașului Sibiu să văd potențialul extraordinar pe care îl are orașul în oglindă cu lipsa de resurse umane. Care e un generală la nivel național, desigur. Uite, de exemplu, la Teatrul Gong facem angajări încontinuu în cadrul departamentului marketing cultural, în speranța că vom putea identifica specialiști în management cultural sau teatrologie care să fie bine pregătiți pentru proiectele noastre. Sunt atent, de asemenea, la Casa de Cultură a Municipiului, care a reluat cred de două ori anul acesta concursul pentru postul de PR, iar lipsa aceasta de oameni poate duce la blocarea unor proiecte importante, cum sunt cele ale Teatrului de Balet. Mă uit de asemenea la eforturile considerabile ale Consiliului Local și Primăriei Sibiu de a sprijini agenda cultural – sportivă și comunitară. Niciun alt oraș nu pune la dispoziția operatorilor din alte structuri peste 14 milioane de lei. Observ de multe ori că batem pasul pe loc, tocmai pentru că nu avem operatori culturali noi. Sunt sigur că agenda de evenimente finanțate din fonduri nerambursabile de la Municipiu ar putea beneficia mai mult dacă ar exista anual cel puțin un absolvent de la Teatrologie și Management Cultural care să vină cu noi abordări. Spre deosebire de alte orașe avem o Facultate de Teatru, dar din păcate sunt foarte puțini absolvenți practicanți care se implica în viața culturală a orașului. Este clar că undeva avem o problemă.”, explică Adrian Tibu.
Soluția pe care au implementat-o la Teatrul Gong este o inițiativă de colaborare cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.  „Nu îmi dau seama exact care este problema, poate că nu avem o masă substanțială de studenții cărora să le pese, poate că nu avem tot ce ne trebuie ca infrastructură educațională sau o bună motivare a studenților. Dar sunt absolut sigur că o serie de studenți bine pregătiți în timpul anilor de studiu, ar putea contribui la prosperitatea acestui oraș. Dintre foarte puținii absolvenți de Teatrologie și Management Cultural care depun proiecte pe agenta culturală, aceștia au făcut-o și înainte de a se înscrie la aceste cursuri, deci erau practicanți cu vechime. Noi nu prea avem noi operatori care contribuie la agenda culturală după ce termină facultatea de teatru. Probabil că nu sunt suficienți studenți, iar orașul are nevoie de profesioniști în scrierea de proiecte. Pentru Teatrul Gong soluția pe termen scurt este să căutăm parteneriate în alte orașe. Eu mă gândesc foarte serios că la anul va trebui să restrângem proiecte, dacă nu o să putem aduce tineri din alte orașe. De exemplu, lucrez la o propunere prin care să colaborăm cu Universitatea Babeș-Bolyai pe termen lung de la anul.”, detaliază Tibu.

tibu-adrian-gong

Prodecanul Responsabil cu Patrimoniu și Probleme Studențești, Florin Coșuleț, consideră ca inițiativa de a depune dosarul unui proiect ține de individ și nu are legătură cu universitatea absolvită.

„Cred că este vorba și de o voință personală. Nu este ușor să aplici pentru proiecte, am văzut personal cât de complicat poate deveni. Probabil că pentru studenți ar fi mai practic să învețe stând pe lângă cineva. Sunt studenții care lucrează în domeniu, deci nu îmi pot da seama dacă este vorba de sistemul educațional. Evident, sistemul are carențele lui dar cred că trece de asta. Până la urmă este vorba de determinare. După terminarea facultății nu o să te aștepte nimeni cu brațele deschide și mai ales într-o Românei tulbură”, spune actorul Florin Coșuleț.
Dezvoltarea culturală este forate importantă pentru dezvoltarea urbană a unui oraș, dar și celelalte aspecte sunt importante. Lipsa de inițiativă este un cumul a unei societăți marcată de probleme. Toate acestea ar putea fi remediate prin parteneriatele dintre ONG-uri, Universitate și inspectorate școlare. „Până la urmă autoritățile locale au făcut tot posibilul pentru a oferi o dimensiune culturală bună orașului Sibiu, atât financiar cât și logistic. Având în vedere limitele actuale, desigur, că altfel banii nu vor fi niciodată de ajuns. Avem unul dintre cele mai bune ghiduri de finanțare, la modul în care este construit dar avem nevoie ca aceste fonduri să fie absorbite la modul înțelept, cu discernământ. Ar trebui să putem crea proiecte care să vin cu idei noi, dar care să acopere goluri majore ale orașului nostru. Și noi ca teatru avem o problemă pentru că nu sunt practicieni sau absolvenți care să treacă testele de angajare. Posibilități de dezvoltare a orașului există, dar inițiativele trebuie să vină și de la noi ca locuitori și consumatori ai acestor programe. Noi deja facem instituțional tot ce este posibil pentru a ne dezvolta, dar trecem printr-o criză de resurse umane zguduitoare. Mi-aș dori ca proiectele pe de agenda culturală să aibă mai mult curaj. Să devină un laborator pentru experimente, să găsim noi metode de exprimare, de a deschide noi porți culturale ce vor aduce energia și efervescența în orașul Sibiu. Foarte multe alte orașe au înțeles că un motor bun de dezvoltare urbană este acest factor cultural de excelență, având ca model în primul rând FITS, iar competiția devine din ce în ce mai acerbă. Trebuie să continue acest pas alert și de pionierat, iar acest lucru se poate face doar prin parteneriat cu ONG-urile locale, cu zona universitară sau cu inspectoratele școlare”, conchide Adrian Tibu.

Primăria Municipiului Sibiu în 2018 a subvenționat 121 de proiecte cu o sumă totală de 7.968.362,18 de lei. „100 pentru România”, „Întâlnirea Internațională a Tinerilor Ortodocși - ITO - Sibiu 2018”, „Astra Film Festival 2018” și „Sibiu Music Fest” au atras cele mai multe fonduri, 285.000 de lei. În 2019 prin agenda culturală au fost finanțate 116 proiecte cu o sumă totală în valoare de 7.221.500 de lei. Cea mai mare sumă oferită de Primăria Sibiu este în valoare de 285.000 de lei oferită evenimentului „România Rocks”.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Denisa Laicauf

de Denisa Laicauf

Denisa Laicauf Reporter 0744196362

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus