Miercuri,
10.08.2022
Light Intensity Drizzle
Acum
19°C

Satul românesc în lumea modernă, discutat la Muzeul ASTRA. „Greu găsim o casă tradițională”

Satul românesc în lumea modernă, discutat la Muzeul ASTRA. „Greu găsim o casă tradițională”

Respectul, tradiția și credința sunt valorile spirituale pe care trebuie să le cauți cu lumânarea în satul românesc modern. Modernitatea a venit cu bune și cu rele, iar astăzi cu greu poți să găsești o casă tradițională, crede primarul comunei Sadu, Valentin Ivan, tot el și președintele Asociației Comunelor din România. Acesta a ținut astăzi un discurs la deschiderea unui simpozițion național organizat de Mitropolia Ardealului în incinta Muzeului ASTRA.

„Anul satului românesc: între tradiție și mdoernitate” este tema primei zile a simpozionului național organizat de Mitropolia Ardealului în Muzeul ASTRA din Sibiu. Evenimentul va continua mâine la Păltiniș, unde pe lângă satul românesc, teologii invitați vor vorbi și despre activitatea traducătorilor de cărți bisericești.

În deschiderea simpozionului a vorbit ÎPS Laurențiu Streza, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. Acesta a atras atenția că în prezent satul românesc continuă să se confrunte cu depopularea.

simpozion satul romanesc 1

„Noi am trecut printr-o perioadă în care doctrina de stat era să dispară deosebirea dintre sat și oraș. Și a fost o perioadă în care satele s-au golit - au plecat toți la oraș. Acum însă situația este mult mai gravă, pentru că n-au plecat undeva aici, aproape, ci unii au plecat sus la Domnul și nu se mai întorc, alții au plecat în depărtări, peste Ocean și nu se știe dacă se vor mai întoarce. Poate unii dintre ei se vor întoarce, dar mulți dintre copiii lor nu se vor mai întoarce și vor rămâne acolo departe, legați doar de acel dor - dorul de casă”, crede mitropolitul Ardealului.
Acesta a amintit că s-a născut, a copilărit și și-a început activitatea pastorală la sat. „Cel mai important obiectiv dintr-un sat este biserica, pentru că fiecare localitate s-a edificat în jurul bisericii”, a adăugat ÎPS Laurențiu Streza.

Înainte de sesiunea de comunicări au mai vorbit prorectorul ULBS Ioan Țiplic, primarul de Sadu, Valentin Ivan, și Mirela Crețu, director Muzee Pavilionare din cadrul CNM ASTRA. La eveniment era așteptat și cineva din conducerea Consiliului Județean.

Valentin Ivan a ținut să explice (foto principală) cum vede el din postura de primar, dar și ca absolvent de teologie, modul în care modernitatea a influențat evoluția satului românesc: „Satul și oamenii din el s-au schimbat, lumea s-a schimbat și vrând-nevrând satul românesc a trebuit să țină pasul cu schimbarea”.

„În unele sate modernitatea a reușit să acapareze tot ce era tradițional. În alte sate modernitatea și tradiția au reușit să îngemâneze și să își găsească fiecare locul în viața oamenilor. Facilitățile zilelor moderne au intrat în toate casele - fiecare casă este conectată la tehnologia modernă. Traversăm o perioadă de transformare a gospodăriilor tradiționale în case moderne asimilate condițiilor hoteliere. Greu sau aproape deloc găsim uneori locul unde se păstrează căldura casei tradiționale a bunicilor, unde respectul, tradiția și nu în ultimul rând credința erau valorile spirituale cele mai de preț și își găseau loc de frunte în viața de zi cu zi.

Astăzi nu mai sunt multe case în care se păstrează tradiția. Când spun tradiție mă refer la obiceiurile casei, familiei, rândurielile de peste ani. Modernitatea a venit cu bune și cu rele. Facilitățile, infrastructura, locurile de muncă, toate acestea au făcut ca oamenii să se axeze mai mult pe câștigurile materiale și mai puțin pe adevăratele valori - familia, credința și tradiția.

Societatea modernă cu tentațiile ei hedoniste, întâlnite la tot pasul, a creat fenomenul de individualizare în care omul se îndepărtează de om și uneori chiar de Dumnezeu”, a spus Ivan în discursul său.

Printre vorbitorii care urmau să susțină comunicări pe tema satului românesc se numără decani ai facultăților de teologie din țară.

simpozion satul romanesc 2

Spre exemplu, Cristinel Ioja, decanul Facultății de Teologie Arad a pregătit o prelegere pe tema „Parohia rurală – metamorfozele prezentului si incertitudinile viitorului”, iar decanul Facultății de Teologie din Alba Iulia, Mihai Himcinschi, - despre „Misiunea Bisericii în mediul rural”. Preotul Constantin Necula de la Facultatea de Teologie „Andrei Șaguna” din Sibiu va relata despre „Vatra satului- vatra mântuirii noastre”. Tot de la facultatea din Sibiu, Sebastian Moldovan va încerca să răspundă la întrebarea „Ce este un sat si cum ar putea Biserica contribui la regenerarea sa?”.

Tot astăzi va fi prezentată o carte de rețete din mănăstirile Arhiepiscopiei Ortodoxe Sibiu, dar și va fi organizat un tur al obiectivelor bisericești din Muzeul ASTRA pentru preoții participanți la eveniment.

Mâine, pe 24 septembrie, evenimentul se va muta în Centrul de Conferințe ”Sfântul Andrei Șaguna” din Păltiniș. De data aceasta, se va vorbi despre traducătorii de cărți bisericești.

Precizăm că Patriarhia Română a declarat 2018 anul dedicat Unității de Credință și Neam și anul comemorativ al făuritorilor Marii Uniri, iar anul 2020 va fi anul omagial „al pastorației părinților și copiilor și anul comemorativ al filantropilor ortodocși români”.

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus