Sâmbătă,
18.05.2024
Cer Senin
Acum
13°C

Directorul Liceului „Constantin Noica”, despre reparații și pregătirea elevilor: „Noi încercăm să ne schimbăm, la nivel național e mai greu”

Directorul Liceului „Constantin Noica”, despre reparații și pregătirea elevilor: „Noi încercăm să ne schimbăm, la nivel național e mai greu”

După inaugurarea lucrărilor de modernizare la Liceul Betania, structură a Liceului „Constantin Noica” din Sibiu, l-am rugat pe directorul instituției, Mihai Ordean, să ne răspundă la câteva întrebări.

În luna iulie Primăria anunța că începe modernizarea clădirii Liceului Teoretic „Constantin Noica” pentru eficientizare energetică și că lucrările din interiorul clădirii să fie finalizate pe cât posibil pe parcursul vacanței de vară. La ce etapă se află proiectul?

Proiectul este, ca și contract, pe 10 luni. Până la data de 9 septembrie (data când a început anul școlar - n.n.) era garantat să se termine etajul doi și o parte să meargă la Școala 21, că nu avem ce face. Un pic s-a întârziat. În momentul în care se finalizează și etajul unu se va putea face ore în locația de pe str. Oștirii. Un pic lucrările sunt întârziate, dar este ok.

Dar ce mai trebuie făcut în interior?

Nu avem deocamdată corpurile de iluminat și mai trebuie schimbate ușile. Partea care s-a făcut - sunt zugrăvite clasele, aranjat cât de cât, dar nu e finalizat cu totul. Și mai este și exteriorul. Eu cred că până la sfârșitul lunii noiembrie va fi finisat, inclusiv internetul, că am insistat să ni-l pună.

În cadrul Liceului „Constantin Noica” din Sibiu învață 900 de elevi
Din datele pe ultimii 10 ani ale IȘJ Sibiu, liceul pe care îl conduceți e în lista celor 151 de instituții școlare din județul Sibiu care au beneficiat de reparații capitale. Cât de mult au ajutat aceste lucrări pentru funcționarea școlii?

În ultimii 10 ani s-a făcut reabilitare capitală, dar în etape - adică geamurile erau doar de lemn, s-au renovat; am renovat toate laboratoarele după 2010, când ne-am mutat (În 2010 Liceul „Constantin Noica” a înglobat Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Sibiu și s-a mutat de pe str. Dealului pe str. Oștirii - n.n.). Da, dacă o luăm așa, este o reabilitare capitală pe 9 ani de zile. Plus exteriorul care se face acum.

Când ne-am mutat am avut un număr de elevi mai redus - în jur de 650-700. Datorită lucrărilor, au crescut clasele pregătitoare, la gimnaziu aveam unele clase cu o clasă, altele cu două pe nivel, iar la primar am crescut - acum avem12 clase. Deci, a crescut numărul de elevi, dar și rezultatele școlare.

Apropo de rezultate, cum vedeți pregătirea elevilor din ultimii ani - învață mai bine, mai rău?

Eu consider că am avut o îmbunătățire. Și aici, la „Betania”, unde procentul nu a fost poate chiar de sută la sută, dar avem rezultate foarte bune. Sper să ne menținem.

În acest an din cei opt elevi cu media 10 la Evaluarea Națională, unul era de la „Noica”. 

Da, Vlad Andreea Maria - foarte bună eleva.

De ce doar un elev?

Am avut doar o clasă de a VIII-a. Acum vom avea câte două clase. Spun că la o clasă, totuși, e un rezultat destul de bun.

Liceul „Noica” este în primele zece școli conform mediei de admitere și a ratei de promovabilitate la BAC. Prin ce este bun liceul față de alte școli?

În primul rând, e o școală foarte complexă, care e destul de greu de manageriat - pentru că avem de la clase pregătitoare până la școala postliceală sanitară. E foarte greu, dar consider că este vorba de calitatea elevilor care intră la liceu, dar și de calitatea profesorilor, clar. O mare parte din profesori se implică foarte mult în rezultatele elevilor și se vede, se simte.

La admiterea din acest an s-au ocupat toate locurile din prima etapă, ceea ce sugerează că e solicitat liceul. Cât de mare e concurența? Vă întreb în contextul în care în oraș mulți părinți își fac domiciliul flotant ca să-și dea copiii la o anumită instituție.

La acest capitol putem să discutăm doar la clasa pregătitoare, pentru că acolo funcționează criteriul de domiciliu. Acolo am avut două clase și de 2 ani avem deja trei clase. Într-adevăr, e solicitat, dar îmi este greu să zic că într-adevăr unii se mută în zonă doar pentru noi, cum se știe că procedează unii. Dar este vorba despre zona adiacentă - Cartierul Arhitecților etc. O parte din copii vin de acolo, deci creșterea e pusă și în baza domicillor din zonă.

Dar prin ce atrage cel mai mult liceul - profesori buni, taxe mici etc.?

În general, noi de ani de zile nu colectăm bani, n-am avut fonduri, cum se plâng la unele școli. Am încercat să ne descurcăm, avem sala de sport mare - contează și aia, unele școli nu au. Deci, avem dotări. Dar, repet, calitatea profesorilor - inclusiv la primar avem învățători foarte buni. Contează acest lucru.

Aveți suficienți profesori, învățători, nu vă confruntați cu lipsă de personal?

Da, avem suficienți. E bine.

Cum vedeți, în general, susținerea venită de la autoritățile locale, județene pentru învățământul din Sibiu?

Din punct de vedere material, poate ne puteam plânge acum 4-5 ani. Acum, ținând cont de tot contextul acesta legat de investiții și proiectul european, nu pot să spun că putem să mai invocăm probleme materiale, fiindcă, într-adevăr, s-a investit destul de mult. Deci, în urmă cu 4-5 ani existau anumite discuții, dar la ora actuală se investește. Suntem mulțumiți. Într-un an de zile vom fi la un nivel ridicat, clar, și cu sediul acesta (clădirea în care activează Liceul Betania - n.n.) și cu sediul de dincolo (de pe strada Oștirii).

În calitate de director al unui liceu dintr-un cartier al Sibiului, ce probleme credeți că rămân în actualitate în învățământ?

La nivel mare, consider că există profesori și în anumite școli care nu se implică suficient. Este o scădere a calității elevilor prin procesul de învățare, pentru că nu mai învață suficient, din păcate. Se invocă partea asta de strategii și metodică, precum că ar fi învechită. Parțial, este adevărat, parțial - nu, fiindcă în școlile mai bune, inclusiv la noi, profesorii încearcă să se schimbe: suntem implicați în proiecte europene și profesorii au învățat și învață metode noi și încercăm să le schimbăm. La nivel național, e mai greu. E clar că schimbarea e mai lentă.

Mulțumesc pentru discuție.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

daniel

Acum 4 ani

Primaria îl scoate la tabla pe directorul de la Noica sa ne arate ca si ei lucrează. question: de ce nu au făcut 2 licitații una pentru lucrări interior si alta pt exterior. termenul de 10 luni e pt bloc construit de la fundație la gri la interior. cat de îngrămădit să fi sa plimbi elevii la alte școli ca nu esti in stare sa schimbi 10 usi si sa pui 10 lămpi. Săracul director trebuia sa faca imagine bună primăriei si reuseste doar sa ne reconfirme incompetenta, reavointa si dilentantismul instituțiilor statului. Cunoașteți vreo lucrare făcută de primărie sau alta institutie a statului la care executantul sa aiba termene si conditii contractuale care sa nu puna in dificultate cetățenii? Să luăm ca exemplu giratoriul nou de pe Balea ? deștepții din primărie puteau specifica ca lucrarile sa fie gata înainte de începerea școlii. Nu va place exemplul asta haideți să ne uităm la cum a fost executat giratoriul nou de la autostrada către Sura Mare. Cate zile moarte , ore, nopți. constructorul a făcut ce au vrut mușchii lui. nu tu polițist, nu tu reprezentant al primăriei, nimeni de la autostrazi sa constate ca NSA căra pământ pe roti pe autostrada. daca ce va scriu cu se par SFuri urmăriți lucrarile la Mallul de la podul Gării. Isi permite o companie privată sa lălăie lucrarile la o investitie ?Nu prea . Doar statul si functionarii lui își permit să risipească bani pe lucrări supraevaluate si sa creeze disconfort cetățenilor si in cazul de față elevilor.
Raspunde

Johnny

Acum 4 ani

Cel mai tare Profesor si acum si Director din Invatamantul Sibian.
Raspunde

ALTUL ALTFEL

Acum 4 ani

………...Nu pot sa spun decat atat - este inadmisibil sa se desfasoare astfel de lucrari in timpul anului scolar - Ce s-a facut pe perioada vacantei? - este o lipsa crasa de respect fata de elevii acestui liceu - este "o crima intelectuala" sa aduci copii de clasa a XII a la scoala in intervalul orar 12.00 - 18.00 NU FACETI EXPERIENTA PE VIITORUL COPIILOR NOSTRI !!!!!! Atat vreau sa va spun
Raspunde

wut

Acum 4 ani

Daca se face, de ce se face "asa"...daca nu se facea, de ce nu s-a facut. Eu am fost in Noica pe vremea cand activa in fosta cladire de pe "Dealului", fost internat de "maicute" franciscane...sa vezi acolo conditii. Si sala de sport in fosta capela a cladirii. Dar voi trebuie sa va plangeti ca odrasele voastre trebuie sa mearga la scoala pana la ora 18:00...care e problema? Nu mai au timp sa o arda la 'shto in Starbucks dupa ore? M-am saturat de voi parintii "emancipati", sunteti la fel ca aia de la "Regina Maria" care au protestat din cauza ca au clasa la demisol. Parca ati crescut toti in palate regale. Ia hâsh de aici, pui de hipsteri!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus