Vineri,
30.07.2021
Cer Senin
Acum
20°C

VIDEO Mangalița - rasă de porc sau serial de comedie la Antena 1? Crescătorii se revoltă: „Ne afectează imaginea”

VIDEO Mangalița - rasă de porc sau serial de comedie la Antena 1? Crescătorii se revoltă: „Ne afectează imaginea”

„De 28 de ani numele Mangalița se leagă de un singur om (...)”. Așa începe un promo al unui nou serial de comedie, prezentat de postul de televiziune Antena 1. Este vorba despre un film în care principalele acțiuni au loc în localitatea fictivă, numită „Mangalița” (cu accentul pe i). După apariția imaginilor de prezentare, Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna s-a autosesizat și cere modificarea denumirii serialului, premiera căruia a fost anunțată pentru această duminică, 29 septembrie.

https://www.youtube.com/watch?v=cZLHyhO6GSg

„Mangalița, un nou serial de comedie, începe din 29 septembrie, de la ora 20:00, la Antena 1. Serialul de comedie Mangalița îl are în centrul atenției pe Stelian Manole, primarul aflat în fruntea orașului de peste 20 de ani. Primarul orașului Mangalița a câștigat toate alegerile de până acum cu unanimitate de voturi. În prezent, Stelu trage sforile să obțină cel de-al optulea mandat consecutiv”, se menționează în descrierea noii producții tv.

Mai mulți crescători de porci de Mangalița din România s-au arătat revoltați de acest spot și după ce s-au sfătuit, le-au scris celor de la Antena 1 să schimbe denumirea filmului.

„Ei fac un serial destul de la mișto. Pe noi ne deranjează faptul că nici nu ne-au consultat. Totuși, e o rasă românească și au asociat numele emisiunii cu rasa porcului, plus că au mai pus și un porc acolo, în prezentare. Am vorbit cu colegii și din numele asociației am cerut să schimbe denumirea serialului. Nu avem încă un răspuns, acum 2-3 zile am văzut și am trimis scrisoarea. Noi am vorbit și la Academia Română, am făcut principalele demersuri. Credem că va afecta imaginea crescătorilor - prima dată unii dintre ei s-au sesizat și de acolo a pornit toată treaba”, a spus Ioan Cleja, președintele Asociației pentru Turnul Sfatului.

„Rasa de suine Mangalița reprezintă mândria României, sub nici o formă nu reprezintă furt, lipsă de respect, păcăleală, muncă puţină cu profit maxim, dezinteres”, subliniază membrii asociației în documentul transmis postului de televiziune, citat de Paginademedia.

„Ei nu au făcut o treabă curată. E cu tentă, aluzie și chiar porcul nu avea ce căuta în promo. Nu au făcut-o fără să știe despre ce e vorba”, ne-a mai spus Cleja.

Reprezentanții Antena 1 au precizat pentru Paginademedia.ro că marca „Mangalița” este înregistrată la OSIM, în categoria de „telecomunicaţii, difuzarea de programe radio şi/sau TV”.

În România sunt aproximativ 1.000 de crescători de porci de Mangalița, dar în cadrul Asociației Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna sunt înscriși aproximativ 160 de crescători. Populația totală a porcilor de Mangalița în țară este de 10.000.

În Sibiu sunt mai mulți crescători de porci de Mangalița, doi dintre care fac parte din asociație - Daniel Limbășan (Racovița) și Lucian Scumpu (Bazna). Telefonați de noi, Limbășan ne-a spus că preferă să se abțină de la comentarii, dar Scumpu - că nu e la curent.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

4 comentarii

Eu sibianul de 54 de ani

Acum 1 an

Știre de știre... . Capodoperă a jurnalismului sibian.
Raspunde

Ironim

Acum 1 an

1.'Totusi,e o rasa romaneasca'.Zau? Rasa de porc domestic Mangalița este de proveniență sîrbă și maghiară. Ea este protejată de lege în Ungaria și considerată ca făcând parte din patrimoniul național maghiar. Wikipedia 2.Ce sensibili sunt...Ar trebui ca si cei din Fierbinti sa ceara schimbarea denumirii serialului Las Fierbinti?
Raspunde

Pisti

Acum 1 an

Asociația Crescătorilor de Suine Autohtone Mangalița și Bazna s-a autosesizat și cere modificarea denumirii serialului Propun "Porci nostrii", sudul e plin de ei.
Raspunde

Deiu

Acum 1 an

In loc sa "profite" de "reclama" gratuita si sa incerce o colaborare cu creatorii/producatorii serialului asociatia de crescatori se simte lezata? Uoooof ca nu ne mai facem bine...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus