Joi,
17.06.2021
Cer Senin
Acum
23°C

VIDEO Protest la Școala Regina Maria: „Copiii noștri învață într-un beci”. Răspunsul directoarei

VIDEO Protest la Școala Regina Maria: „Copiii noștri învață într-un beci”. Răspunsul directoarei

Zeci de părinți au protestat azi dimineața în fața Școlii „Regina Maria” din Sibiu, cerând condiții mai bune pentru copiii lor care învață în clasa I. Aceștia spun că primul an de școală al copiilor lor a început într-o sală care „seamănă mai mult cu un beci, nu cu o sală de studii”. În replică, directoarea instituției spune că în Școala „Regina Maria” sunt șapte săli aflate la demisolul clădirii și că acestea sunt condițiile de care dispune un imobil istoric. Totodată, aceasta a atras atenția că situația e de mai mulți ani și că se întâmplă inclusiv pentru că sunt mulți părinți care au viză de flotant în circumsripția în care se află școala.

Azi dimineața la ora 8, clopoțelul de la Școala „Regina Maria” din Sibiu anunța începerea primei ore, însă nu pentru toți elevii. În fața instituției părinții a 25 de copii din clasa I „B” au decis să nu-i lase pe aceștia să intre în sală.

protest regina maria 2

Au decis să protesteze astfel față de condițiile oferite de conducerea școlii care a ales sala în care elevii acumulează primele lor cunoștințe la școală. Este vorba despre o sală de curs aflată la demisolul clădirii și care are două ferestre mici.

„Suntem foarte nemulțumiți din cauza faptului că a fost aleasă o clasă pentru copiii noștri foarte improprie, este practic într-un beci al clădirii. Sunt doar două geamuri mici, poate au în total un metru pătrat. Nu este lumină naturală. Aerisirea este de asemenea defectuoasă, se simte miros de igrasie. A fost aruncată o zugrăveală pe perete, dar este igrasie. Nu sunt condiții proprii pentru a face ore în această clasă. De asemenea, este foarte îngrămădită. Nu este spațiu destul, încât băncile nu sunt orientate astfel încât copii să stea cu fața către învățătoare. Sunt două rânduri de bănci pe margini perpendiculare. Cum poate un copil să stea cu capul strâmb? Am făcut demersuri oficiale, la IȘJ, direcțiune, Primărie. Cei e la Inspectorat au spus că e problema școlii, de la direcțiune inițial ne-au refuzat, spunând că au toate avizele. Ulterior, la propunerea noastră, i-am rugat să facem măcar un sistem de rotație, ca să nu stea doar acești copilași un an întreg școlar acolo. Până vineri au spus că ne dau un răspuns, dar n-am primit nimic, ceea e iarăși ne revoltă”, a declarat Marius Ciobanu, unul dintre părinți.

protest regina maria scari

 

Un alt părinte a completat: „Copiii noștri intră separat față de ceilalți copii și asta înseamnă discriminare față de copiii noștri. Nu s-a luat nicio măsură față de situația care ne nemulțumește. Nu ne imaginam vreodată că există o clasă la subsol. Nu pot s-o numesc clasă, e subsol acela. A fost un depozit acum câțiva ani pe vremea lui Ceaușescu, acum o folosesc ca o clasă obișnuită. În spatele nostru e o clădire nouă, frumoasă, noi de ce nu putem învăța în partea cealaltă? Copiii se pot îmbolnăvi, pentru că nici aerisire nu este, iar vederea poate fi afectată. Noi stăm aici până situația se va rezolva”, a spus Maria Oprea.

 

protest scoala regina maria clasa

După prima oră, copiii au fost lăsați să intre în clasă, iar părinții au rămas să o aștepte pe directoare pentru explicații. Directoarea Școlii „Regina Maria”, Viorica Fekete, a acceptat să discute cu părinții în biroul său, după care a făcut declarații pentru presă.

„Efectivul clasei I „B” se află la demisolul clădirii. Este o clădire istorică din centrul orașului. O sală în care și în anii anteriori s-au desfășurat ore de curs - clase de primar, clase de gimnaziu. Acolo este arondată sala pentru desfășurarea orelor de curs. E suficient spațiu pentru 24-25 de elevi. În anii anteriori au fost două generații de clase primare.

După cum observați suntem în direcțiunea școlii - și noi suntem de la 8 dimineață cu lumină nenaturală, este o clădire istorică, sunt și alte săli la demisol și multe dintre ele funcționează cu lumină artificială. Este o clădire storică, suntem obișnuiți, suntem în centrul orașului”, a spus directoarea.

Potrivit lui Fekete, în instituție sunt șapte săli de clasă care funcționează la demisol, iar în trecut au mai  fost plângeri venite din partea părinților. „Dar sala este conformă, are aviz DSP, aviz sanitar”, a precizat aceasta.

viorica fekete director regina maria

Înghesuiala de la această școală s-a creat, ca și în cazul altor instituții, din cauza că mulți părinți își fac viză de flotant pentru a-și pputea înscrie copilul la o școală dintr-o circumscripție anumită. Viorica Fekete spune că inclusiv la clasa respectivă, în care părinții au decis să protesteze, majoritatea dintre ei au domiciliu de flotant: „mai mult de jumătate”.

„Anul acesta școlar și anul trecut școlar am fost nevoiți să suplimentăm clasele la ciclul primar, clasele pregătitoare, datorită faptului că au fost mult prea multe cereri de înscriere care îndeplineau condițiile de viză, de flotant. Dacă au o viză de flotant în circumscripția școlii, noi trebuie să-i primim. Anul acesta am avut 100 de locuri, dar s-au înscris 129 de elevi și a trebuit să sulplimentăm clasele, așa s-a format cea de-a cincea clasă”, a explicat directoarea.

Despre situația respectivă se știe și la Inspectoratul Școlar Județean, însă insituția spune că nu poate interveni. „Noi am aflat. Această problemă trebuie rezolvată de Consiliul de administrație al școlii, ținând cont de prevederile transmise de către Direcția Județeană de Sănătate Publică”, ne-a spus Constantin Dincă, purtătorul de cuvânt  al IȘJ Sibiu.

Viorica Fekete a dat asigurări că în această săptămână consiliul de administrație va discuta problema și va lua o hotărâre, lucru promis și părinților. „Ca și spațiu va fi tot sală de curs, însă ne gândim și la alte variante - cum ar fi schimbarea prin rotație. Ne uităm la efectivele claselor, pentru că mai sunt alte clase care au 25 de elevi, și încercăm, pe săptămâni, pe luni, să stabilim un calendar”, a precizat directoarea Școlii „Regina Maria” din Sibiu.

Exact cu un an în urmă a mai avut loc un protest la Școala „Regina Maria”. Mai mulți părinți erau nemulțumiți că elevii vor fi mutați la alte instituții în perioada lucrărilor pentru mansardarea școlii.

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

25 comentarii

Andrei

Acum 1 an

Veșnic nemulțumiți. Dacă nu-i primeau, nu era bine. Dacă i-au primit, iar nu-i bine.
Raspunde

Cornelia

Acum 1 an

Cea mai buna solutie in acest moment pentru parintii respectivi este sa isi mute copiii la alte scoli daca nu pot accepat sala disponibila, mai ales ca directoarea zice ca peste jumate din parinti au flotant. Acei parinti cu flotant sa ii mute pe copii in zonele de care apartin real (adica unde locuiesc defapt), iar restul copiilor care raman (si care locuiesc in zona) sa fie impartiti la restul claselor de 1-a, iar sala respectiva poate fi transporfata in sala depozitare sau altceva. Mi se pare un pic de tupeu sa comentezi in aceasta situatie, in acelasi timp mi se pare si ca scoala a gresit acceptand sa inscrie copii prea multi astfel incat o sala fara geamuri sa fie ocupata de copii. Trebuia sa ii refuze pe ultimii inscrisi si asta e. Asa, sala aia ar fi ramas goala si problema era rezolvata.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Alin

Acum 1 an

Faptul ca parintii acelor copii au flotant sau nu este irelevant. Nu este nimic ilegal. In plus, poate chiar au domiciulul temporar in zona. In schimb faptul ca in Romania anului 2019 exista asemenea conditii improprii desfasurarii orelor de curs este trist si ingrijorator.
Raspunde

...

Acum 1 an

Școală de fițe, părinți pe măsură... Oare câți dintre protestatari și-au schimbat ILEGAL adresa pentru a-și înregistra copii la Școala 5 ?
Raspunde

Scridon Elena

Acum 1 an

Cer celui care s-a recomandat dr Scridon sa isi ceara scuze public si sa isi dezvaluie falsa identitate. Nu e la prima fapta de furt de identitate. Maine voi cere sprijinul celor de la turnul sfatului pentru identificare . Urmatorul pas este o reclamatie la politie mai ales ca nu este prima data cand se intampla acest lucru.
Raspunde

Cosmin

Acum 1 an

poate ii trimite iara in Strand ca sa nu mai stea la subsol :))
Raspunde

Klaus

Acum 1 an

Intr-adevar, printre protestatari se afla parinti care locuiesc in Orlat sau Selimbar, dar s-au "mutat" in acte pe langa Scoala Regina Maria. Vad aici doua solutii: 1. fie parintii din toate clasele isi muta copiii la scolile unde sunt arondati pe drept, iar restul din aceasta clasa sunt distribuiti in celelalte clase (=> se elibereaza sala) / 2. fie toti copiii ai caror parinti au domiciliu de flotant langa aceasta scoala sunt mutati in sala de clasa de la demisol (=> conditii speciale pentru parinti "speciali")
Raspunde

wut

Acum 1 an

Fite si mofturi de parinti emancipati...am fost in clasa a 4-a intr-o sala de la demisol la "Scoala 5" si nu am mai murit...nici macar nu s-a pus problema printre parinti de a protesta. Si conditiile erau atunci ca "in anii '90", nu cu sali renovate, nu cu banci relativ moderne, nu aia, nu aialalta. De fapt problema este ca, probabil plozii nu au semnal GSM acolo in subsol si nu pot sta pe FB in timpul orelor...hai sictir
Raspunde

dr scridon

Acum 1 an

Pariu ca-s parinti de copii din judetele limitrofe..Sali de clasa la demisol sunt de peste zece ani...Acu' v ati trezit? Trazni v ar capu'...Sa citez un clasic in viata..(de la Sp TBC mai precis).
Raspunde

Ion Ionescu

Acum 1 an

Asa se intampla cand de 30 de ani nu s-a construit nicio scoala noua in oras, insa avem concerte si circoteca multa pe centru finanțate din bani publici. Pentru distractia turistilor avem bani, pentru scoli si grădinițe, nu. De spitalul judetean cred ca nu are rost sa mai discutam. Ce e insa rușinos e ca lumea in general ia toate astea ca atare si continua sa mearga pe banii lor la toata circotecile fin piata.
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Degeaba construiești școli noi, ele nu sunt Regina Maria, Goga sau Bruk ;)
Raspunde

///

Acum 1 an

Cate izmeneli! Important e sa invete... Sa-i duca la Scola finlandeza!
Raspunde

Farcas

Acum 1 an

Mai părinți dragi, lăsați copiii sa învețe!! Voi, ii înnebuniți de cap, sincer! Când s a finalizat mansarda, ați comentat ca e prea cald acolo, cei care au terminat un ciclu gimnazial la demisol nu au comentat nimic! Duceți va copiii la școlile de care aparțin, asa ca, hai ****
Raspunde

kokos

Acum 1 an

Faza asta cu viza de flotant e o smecherie ieftina care nu ar trebui acceptata de scoli.Fiecare copil ar trebui sa mearga la scoala unde este arondat dupa domiciliul permanent. Daca parintii vor sa-l dea la alta scoala , sa o poata face doar daca au ramas locuri libere , nu sa se infiinteze noi clase din cauza fitelor parintilor.
Raspunde

Muc the little

Acum 1 an

Sala, exceptand ca e poate cam mica, arata chiar frumos. Nu prea cred ca sunt motive de proteste stradale... O duscutie cu conducerea scolii o rotatie a elevilor in sali poate mai suna a civilizatie dar cu proteste stradale ( dupa titlul articolului ma asteptam sa vad conditii ca in celula unde Horia,Closca si Crisan si au asteptat osânda ) cand colo , curatel,dragutel, minimalist ca la IKEA.....
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 an

Din incomensurabila stupiditate a Insoectoratului de Învățământ ( și nu numai ...) : pentru ca doua scoli sunt căutate de părinți ( Reguna Maria și Nicolae Iorga ) decidenții ( in stupiditatea lor comercial-infantilă ) au decis creșterea ofertei pe măsura cererii !!! Sunt prețuite cadrele didactice , nu pereții , iar profesorii nu pot fi multiplicați ! Se suprasolicita circulația in zone deja blocate ! Școala trebuie construită in apropierea locuințelor elevilor , nu la 5-10-15 km de ei !
Raspunde

m

Acum 1 an

Mergeti la Lazar, si acolo sunt clase la subsol (de multi ani) si nu are nimeni probleme. Parinti batuti in cap.
Raspunde

Dreptate socială!

Acum 1 an

Școala să facă o sesizare la Poliția Comunitară: 1. Verificat dacă la adresele flotante chiar locuiesc părinții cu pricina. 2. Verificat dacă părinții figurează la întreținere la Asociațiile de locatari. 3. Limitate nr. de locuri doar la clasele care sunt funcționale fără demisol. 4. Dacă vorbim de legalitate, ok...e legal să ai viză de flotant....clasa funcționează legal....școala nu se poate extinde peste noapte....deci undear mai fi problema?
Raspunde

Dreptate socială!

Acum 1 an

Later Edit pentru părinți! Stimați părinți(doar pentru cei leneși și neimplicați), toți cei care alegeți scoli de fițe datorită faptului că nu sunt condiții decente în scolile la care sunteți în mod normal arondați, nu mai fugiți cu copii cu tot de răspundere. IMPLICAȚI-VĂ, formați asociații de părinți, scrieți proiecte, mergeți peste directori, sprijiniți cadrele didactice să se perfecționeze! Ați avut o vară întreagă să găsiți soluții, să discutați unitar...în schimb ați ales să faceți mare tărăboi acum (în presă și pe facebook) pentru o sală de clasă care în opinia mea arată decent! Mai jos las câteva link-uri către proiecțele interesante din SUA, unde ghici, în ditamai Los Angeles-ul există clase la demisol/subsol și nu e nici o problemă atâta timp cât ele sunt amenajate bine atât extetic cât și funcțional. https://www.youtube.com/watch?v=LIQ1o9lm7uQ https://www.youtube.com/watch?v=y8hLPSJROhw
Raspunde

Un parinte

Acum 1 an

Ia stai tu acolo 4 ore pe zi numai o luna doua și mai vorbim... De fapt tu nu mai vorbești... Tusești.
Raspunde

BON

Acum 1 an

Deacord cu comentarul "Dreptate socială" şi mai vin cu o întrebare retorică: "Când învăţătorii şi diriginţii vor trebui să facă vizitele la domiciliul copiilor a căror părinţi au "flotant" în zonă, unde, la care domiciliu merg?" Inspectoratul Judeţean Şcolar trebuie să interzică pentru totdeauna această practică a vizelor de "flotant". Iar primăria să se implice mai mult în construirea de noi şcoli în noile cartiere care s-au dezvoltat.
Raspunde

Dreptate socială!

Acum 1 an

Stimate domn, Stimată doamnă BON.....Poliția comunitară are aceste atribuții de control nu diriginții și învățătorii(ei au de dus mai departe procesul didactic), și ar trebui verificate ambele adrese(aplicate și amenzi eventual) Eu am scris acolo 3 pași rapizi, nu de alta dar nu sunt consultant pro-bonno pentru toți inapții care s-au trezit peste noapte Inspectori, directori sau ...părinți(sunt și unii părinți dezaxați trebuie să recunoaștem)! :) Punctați foarte bine problema cu Inspectoratul Județean Școlar, însă acolo e toată pleava numită politic și nu e bine să supărăm alegătorii....automat dorm în papuci. Legat de școli noi....păi lucrurile stau așa: Atâta timp cât o mână serioasă de părinți nu se unesc într-un grup de inițiativă civică/asociație, și nu SOLICITĂ public acest lucru(adrese, prezențe în masă la Ședințele de Consiliu Local) Consiliul Local Sibiu NU VA CONSTRUI NIMIC și vă spun și de ce....ne place circul(agenda culturală) și pâinea(Sibiu Regiune Gastronomică și alte evenimente cu fum, mici și bere în Piața Mare organizate din bani publici dar la care se înregistrează profituri uriașe!!!!). Administrația Publică Locală este oglinda cetățenilor care o compun și a implicării lor în viața burg-ului!
Raspunde

Andrei

Acum 1 an

Părinții trebuie să învețe și să înțeleagă că mai există și alte școli în afară de Regina Maria, Goga, Bruk, Lazăr, Școala 6 și Școala 5....
Raspunde

parinte

Acum 1 an

in fiec an o clasa a fost mutata la subsol(diferenta intre subsol si demisol este ...la demisol sunt geamuri foarte mari iar aici sunt geamuri aproape ca nu le vezi.) noi am facut demersuri si nu s-a rezolvat nimic.eu ca parinte am avut copilul acolo si inteleg situatia chiar miroase si nu poti respira.am fost mutati in locuri unde sala de curs era goala.am auzit ca s-a facut gresala ca s-a infiintat o clasa de a 5 una in plus trebuia bine gestionat aceasta situatie.mergeti si vedeti ca asa este.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus