Duminică,
05.12.2021
Cer Senin
Acum
1°C

Senatul dă liber la vânat urși. Doi sibieni au votat pentru

Senatul dă liber la vânat urși. Doi sibieni au votat pentru

Un proiect de lege privind modificarea Legii Vânătorii a fost votat ieri în Senat, astfel încât după noua formă urșii sunt scoși din lista animalelor protejate. Din 81 de senatori prezenți ieri în plen, 67 au votat pentru, 13 s-au abținut, iar unul nu a votat deloc. Au votat în favoarea proiectului 44 de senatori PSD, câte șapte de la PNL și UDMR și nouă neafiliați. S-au abținut de la vot toți senatorii USR,  Alina Gorghiu de la PNL și doi senatori neafiliați - Gabi Ionașcu și Ion Popa.

”Ce e pe primul loc în țara asta: omul sau animalul?„

Doi senatori sibieni, Mircea Cazan (PNL) și Nicolae Avram (PSD) au votat și ei pentru includerea urșilor pe lista animalelor care pot fi vânate. ”Am votat pentru că în România sunt peste 7000 de urși, pentru că trebuie refăcut echilibrul zoologic, pentru că sunt ursul se plimbă pe Bălcescu, pentru că trezești cu ursul în curte, și asta am pățit-o eu, personal, pentru că e momentul să avem grijă de populație”, spune senatorul liberal Mircea Cazan. În plus, senatorul spune că acest proiect prevede ca perioada de timp în care ursul poate fi vânat se întinde pe doar cinci ani.

Celălalt senator de Sibiu care a votat în favoarea legii este social-democratul Nicolae Avram. ”Nu s-a întâmplat mare lucru, s-au mutat urșii din anexa 2, în anexa 1. Asta nu înseamnă că vor fi omorâți toți urșii din România. Ministerul Mediului va face o inventariere a lor, în funcție de asta se vor face cote de vânătoare, pe fiecare zonă. S-a mai stabilit și că în caz de forță majoră, un urs care atacă poate fi ucis printr-un ordin al prefectului”, a explicat Avram. Atât Cazan, cât și Avram au motivat votul spunând că este nevoie de protejarea oamenilor. ”În ultima perioadă se vorbește numai de cazul Caracal. E o tragedie, indiscutabil, dar în această vară au murit trei persoane omorâte de urși. Despre ei nu a zis nicio televiziune, nimic. Ce e pe primul loc în țara asta: omul sau animalul?”, întreabă Nicolae Avram.

”Bucuria vânătorilor!”

Senatorul USR, Allen Coliban, susține pe de altă parte că parlamentarii au folosit în motivarea proiectului de lege un ”discurs manipulativ”. ”Discuțiile au fost pe același discurs manipulativ cu problemele care țin de urși, de atacuri, de nevoia de intervenție. Or, lucrurile acestea sunt rezolvabile, sunt prinse și în actuala formă a Directivei, prin acele proceduri de derogare. Deci pentru orice atac, orice problemă există o procedură la minister, se aprobă din cota de intervenție și acționăm practic ca în cazul oricărei specii protejate - eliminăm doar comportamentele agresive și cele care produc pagube. Or, ce s-a întâmplat acum prin mutarea din Anexa 2 în Anexa 1 elimină ursul de pe lista speciilor protejate pe o perioada de 5 ani de zile. Bucuria vânătorilor!", a declarat Allen Coliban, citat de Ziare.com.

Proiectul de lege merge în Camera Deputaților, care va avea rol decisiv în aprobarea lui.

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

16 comentarii

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

IOO

Acum 2 ani

In sfarsit! Trebui sa inceapa odata...
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Free ag

Acum 2 ani

Și dacă tot încep, ce ar fi sa înceapă cu indivizi ca și tine
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Cris

Acum 2 ani

Nicolae Avram a fost conceput pe planeta Pământ înaintea urșilor si alte animale. Bine-nțeles ca el este foarte important pentru planeta in comparație cu urșii sau alte animale. Ce ușurare sufleteasca sa știu ca Nicolae Avram si alții care au votat așa ceva , o sa dispare de pe planeta Pământ așa cum toți vom dispărea odată pentru ca nimeni nu trăiește o vesnicie si probabil vom fi mâncare pentru viermi si poate chiar pentru ursi ...cine știe ce ne rezerva viața si viitorul :-)) Trăiască Ursus berea si urșii !
Raspunde

parlamentaru

Acum 2 ani

Nu va suparati, parlamentarii in ce anexa sunt trecuti?
Raspunde

ursul brun

Acum 2 ani

senatorii si deputatii ar trebui rariti ! Nu zic exterminati ci doar dati afara din casa poporului, sa ramana maxim 300 cum a dictat poporul suveran. Pagubele produse de ei sunt infinit mai mari. iar daca Cazan (cacofonie intentionata) are casa la Fantanele sa-i intrebe pe cei mai batrani de cand e ursul in padurile din zona ? Pune-ti pusca in cui , nu poti omori tot ce nu-ti convine.
Raspunde

@ Nicolae Avram

Acum 2 ani

tov. Avram, stim ca sunteti psd-ist si ca o aveti in sange, dar nu mai mintiti. In vara, in Harghita un ins baut a vrut sa intre in barlog la o ursoaica sa-i ia puii. Si-a cautat-o si si-a gasit-o (iar ursoaica nici macar nu a fost impuscata pt ca a fost provocata.) Probabil ceilalti 2 de care vorbiti doreau tot asa, un selfie cu ursul. Stiti cati romani mor anual in accidente rutiere (majoritatea din cauza infrastructurii deficitare) ?? 1.951 de oameni in anul 2017. in 2008, 3.000 de oameni au murit pe drumurile ce le gestionati. Mii de oameni morti pe sosele si nu faceti nimic pt asta,
Raspunde

ileana v

Acum 2 ani

astia primesc vani de la ceva fonduri de vanatoare... hai sa punem de un flashmod ceva ca ursii nu au nici o vina ca le taiem padurile...
Raspunde

Andrei M.

Acum 2 ani

“Bucuria vanatorilor” adica bucuria criminalilor de ursi, oricand posibilii criminali de oameni. Tre sa ai probleme psihice ca sa faci asa ceva! PS: puscariile sunt pline de oameni, Nu de animale!
Raspunde

Leonard

Acum 2 ani

In ultimul an au murit 3 oameninatacati de urs si peste 30 omorati de politicieni, VIP uri sau beizadele. Nu ar fi o dovada de spirit civic din partea gubernantilor sa inceapa cu eliminarea raului mai mare???
Raspunde

S

Acum 2 ani

Scuze, nu am citit partea cu ce presupune legea. Am fost prost la faza aia. Da, totul depinde de cât de discreționar și pe ce baze sunt stabilite cotele alea de intervenție. Și normal ca dacă am avea mai mulți ursi ar cam trebui o tinere sub control a numărului dar... Asta nu se poate face și prin exportul lor în tari care vor să-l reintroducă?
Raspunde

Liviu

Acum 2 ani

Pai sa o luam cu inceputul Tovarasi: Pe vremea impuscatului erau un singur Geniu al Carpatiilor (Tov. Ceausescu + membrii Comitetului Central PCR - vanatori); In Regia Padurilor inca mai erau specialisti, care mai faceau teren si mai raportau cifre mai aproape de realitate privind populatia de urs carpatin. (7000 – 8000 exemplare la niv. national – cea mai mare concentrare fiind in arealul Gurghiu-Hargita + fiind cea mai mare populatie de urs din Europa. Paduriile erau inca in picioare, iar hrana naturala a ursului (omnivor – vegetala+animala), inca nu era decimata. A venit anul de gratie 1989 Toti barosanii au devenit dintr-o data vanatori ( devenise un trend si totodata o rusine sa fii barosan fara sa fi in acelasi timp si vanator). A aparut Turismul International Cinegetic pentru Romania, unde diversi barosani si-au tras imediat firme de profil incasand valuta forte din acest carnagiu la moda. Nu oricine isi permite sa ofere sume uriase pentru un trofeu. Asa ca strainii ucigasi au dat iama prin padurile tarii cu sprijinul autoritatiilor statului, creionand si un cadru legal totodata, si diminuând efectivele. A aparut si Romsilva (întreprindere de stat daunatoare mediului), care sub patronajul PSD-ului ani de zile (Craciunescu – personaj notoriu), a oferit licente de exploatare tuturor furnizorilor romani frate cu codrul pentru a decima odata pentru totdeauna habitatele si oferindu-le spre prelucrare si export asa zisilor investitori strategici (Schweighofer, Egger şi Kronospan adusi in tara de Guvernul Nastase). Noii specialisti din Romsilva si altii apropiati domeniului au inceput sa umfle raportarile din birou nu din teren in vederea cresterii cotelor. Da membrii Garzii Forestiere fiind acceasi oameni din sistem au trecut si la vegherea atenta asupra conservarii habitatelor, fiind miopi la disparitia padurilor si salbaticiunilor precum si a fructelor de padure care tot la export se duc. Asa ca bietul animal ajuns fara casa s-a facut gunoier, s-a mutat in habitatul omului si a intrat in conflict cu acesta. Noi considerandu-ne superiori si inaintea lui pe Pamant, am trecut la umflare efectivelor, la un lobby agresiv a sportului cu arma care nu stiu ce mai cauta in sec. XXI, si la relocari idioate in zone populate cu oameni, pentru al condamna definitiv la moarte prin derogari de la lege. Acum suntem in UE si NATO (Directiva Europeana Habitate), degeaba tot tovarasi am ramas iar in functii tot idiotii conduc. Asa ca soarta Ecosistemelor din Romania, Europa si Lume se pare a fi pecetluita pentru ca nu ne place armonia si respectul intre specii. De aceea elitele, educatia si sistemele de invatamant fac atat de rau unei lumi care se vrea involuta.
Raspunde

Andrei

Acum 2 ani

Tovarășe Liviu, vezi că Uniunea Europeană are propria organizație a vânătorilor: FACE, compusă din reprezentanți ai asociațiilor de pescuit și vânătoare din Europa: Ungaria, Franța, GB, Italia, inclusiv AGVPS. Ei nu cred că umflă rapoartele, cum fac ai noștri ;)
Raspunde

Liviu

Acum 2 ani

Domnule Andrei in primul rand nu sunt tovaras, si in al doilea rind si ei au dobitocii lor
Raspunde

Spirea

Acum 2 ani

Vad ca va place sa urlați. Din păcate ursul coboară din cauza pădurilor defrișate sau ați uitat asta?? Sa va vad și eu cum e sa stați fără casa asa e și ursul nostru. Va dați cu părerea dar habar nu aveți care e problema reala
Raspunde

Doina

Acum 2 ani

Azi, in mileniul 3, vanatorii (si sustinatorii lor) NU pot fi DECAT PSIHOPATI. Dupa cum se vede, MUUUULTI sunt in parlamentul Romaniei. ( au ocrotit distrugerile masive de paduri,...cu consecintele pe care le vedem).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus