Luni,
26.09.2022
Cer Senin
Acum
18°C

„Vă aflați în situație de criză financiară”: Răspunsul Guvernului la solicitarea unei sume de bani pentru Copșa Mică

„Vă aflați în situație de criză financiară”: Răspunsul Guvernului la solicitarea unei sume de bani pentru Copșa Mică

Considerată una dintre cele mai poluate localități din România, Copșa Mică se află în pragul unei crize financiare, din cauza faptului că nu poate finaliza finanțarea unui proiect de reabilitare a sistemului de apă și canalizare. Cel puțin asta constată guvernul într-un răspuns dat Consiliului Județean Sibiu și Prefecturii Sibiu, în care cele două instituții solicită elaborarea unui proiect de hotărâre de Guvern pentru acordarea banilor din fondul de rezervă.

În luna iunie, primarul orașului Copșa Mică, Daniel Mihalache, a trimis o scrisoare ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, în care îi solicita să propună Guvernului să adopteun proiect dehotărâre pentru acordarea unei sume de bani din fondul de rezervă. Este vorba despre suma de 701.000 de lei, bani care „fac diferenţa între stagnare şi dezvoltare”, menționa edilul. Cu alte cuvinte, aceștia sunt necesari pentru a debloca proiectul de reabilitare a sistemului de canalizare și apă din localitate.

Mihalache atrage atenția uneia dintre problemele mari ale orașului care rămâne nerezolvată de mai mulți ani – reţeaua de apă şi canalizare, pe care autoritățile locale au încercat să o rezolve prin implementarea unui program guvernamental preaderare. Acest proiect s-a dovedit a fi „păgubos pentru oraş”, așa cum menționează primarul, „prin sincopele de finanţare şi ulterior prin blocarea totală a finanţării, fapt care a generat la rândul lui cheltuieli suplimentare suportate de către bugetul local”. „Constructorul a dat în judecată oraşul şi a câştigat în instanţă penalităţi de plată cauzate de sistarea lucrărilor şi implicit a finanţării la acest proiect”, a adăugat edilul.

Daniel Mihalache a amintit că pentru a atrage atenţia asupra acestei probleme, în anul 2017 a parcurs pe jos distanţa Copşa Mică – Bucureşti, într-un pelerinaj sub motto-ul: “Dreptul la apă, Dreptul la viaţă!”. „În acest moment bugetul oraşului este grav afectat prin plata acestor penalităţi către constructor, drept urmare am iniţiat un Proiect de Hotărâre de Guvern prin care solicităm acordarea unei sume de 701 mii lei din fondul de rezervă a guvernului. Această sumă, infimă pentru bugetul tării, dar uriaşă pentru oraş, face în acest moment diferenţa între stagnare şi dezvoltare. Vă rog să ne sprijiniţi, prin toate mijloacele legale de care dispuneţi în calitate de parlamentar, ca acest Proiect de Hotărâre de Guvern să devină Hotărâre de Guvern”, a mai scris în răvașul său primarul orașului Copșa Mică. Solicitarea sa a fost susținută și de președintele CJ Sibiu, și de prefectul județului Sibiu.

Recent, ministrul Dezvoltării Regionale, Vasile Daniel Suciu, le-a răspuns șefilor celor două instituții. Acesta spune că solicitarea din Copșa Mică poate fi realizată doar în baza unei proceduri și în funcție de disponibilitățile din fondul de rezervă, recomandând-ule autorităților județene să aibă în vedere că „la elaborarea bugetului de venituri și cheltuieli, autoritățile administrației publice locale sunt cele care stabilesc prioritățile în finanțarea cheltuielilor publice locale, iar fundamentarea și aprobarea acestora se efectuează în strictă corelare cu posibilitățile reale de încasare a veniturilor bugetelor locale, estimate a se realiza”. Mai mult decât atât, ministrul sugerează că ordonatorul de credite, adică primarul, este cel care asigură în totalitate cheltuielile secțiunilor de funcționare a bugetelor și că „nerespectarea acestor prevederi constituie contravenție și se sancționează conform legii”.

„De asemenea, în cazul în care apreciați că starea patrimoniului unității administrativ-teritoriale este caracterizată prin existența unor dificultăți financiare, prin lipsa acută de disponibilități bănești, ce conduce la neachitarea obligațiilor de plată, lichide și exigibile, pe o anumită perioadă de timp (...), vă aflați în situație de criză financiară și aveți obligația de a înștiința autoritatea deliberativă în vederea adoptării unei hotărâri și de a elabora un proiect de plan de redresare financiară”, se arată în răspunsul ministrului către șefii CJ și Prefectura Sibiu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

1 comentarii

S

Acum 2 ani

Ar trebui sa fie guvernul Ardealului, ăla ar avea mai multa grija de Copșa noastră, nu ca miticii dezinteresați.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus