Luni,
16.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Focar de pestă porcină africană confirmat în comuna Micăsasa. A fost instituită o zonă de protecție de minimum 3 km

Focar de pestă porcină africană confirmat în comuna Micăsasa. A fost instituită o zonă de protecție de minimum 3 km

Un focar de pestă porcină africană (PPA) a fost confirmat într-o gospodărie din localitatea Chesler, comuna Micăsasa, transmite Prefectura. Autoritățile spun că au stabilit un plan de măsuri pentru limitarea răspândirii bolii.

Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu, sub conducerea prefectului Mircea Dorin Crețu, a aprobat miercuri, 21 mai 2025, planul de măsuri pentru controlul focarului de PPA, după confirmarea bolii în urma analizelor efectuate de LSVSA Sibiu.

Boala a fost semnalată în dimineața zilei de 20 mai, când medicul veterinar împuternicit de la CSV Micăsasa a fost notificat de proprietarul unei exploatații despre moartea bruscă a unui porc de cinci luni. Simptomele observate la alți trei porci – hipertermie, apatie, scurgeri nazale și tulburări de coordonare a mișcărilor – au condus la recoltarea de probe, care au confirmat prezența virusului.

În exploatația afectată se aflau 72 de suine (tineret și porci grași). Toate animalele, inclusiv cadavrul porcului mort, vor fi neutralizate joi, 22 mai, sub supraveghere sanitar-veterinară, pentru a limita răspândirea bolii, e arată în comunicatul de presă transmis de Instituția Prefecturii Sibiu.

Autoritățile au instituit o zonă de protecție de minimum 3 km în jurul focarului, care cuprinde localitățile Chesler (Sibiu) și Făget (Alba), și o zonă de supraveghere de minimum 10 km, ce include localități din județele Sibiu (Micăsasa, Agârbiciu, Axente Sever, Valea Viilor, Copșa Mică, Târnăvioara, Târnava, Bazna, Boian) și Alba (Londroman, Tăuni, Văleni, Feisa, Tătârlaua, Crăciunelul de Sus, parțial Balcaciu și Jidvei).

În zonele afectate au fost interzise orice formă de transport de porci sau produse din carne de porc, târgurile și piețele cu animale din speciile vizate, inseminarea artificială și monta naturală, colectarea și circulația materialului seminal, pielii, organelor, cărnii sau dejecțiilor provenite de la porci.

În exploatațiile din zonele de restricție se aplică măsuri stricte de biosecuritate, inclusiv izolarea porcilor de alte animale, controale clinice riguroase și supraveghere sanitar-veterinară, dezinfectarea riguroasă a intrărilor în exploatații, controlul rozătoarelor și altor vectori (măsuri D.D.D.), ecarisarea cadavrelor în condiții reglementate.

Ridicarea restricțiilor va fi posibilă doar după minimum 15-30 de zile.

Foto: Arhiva TS

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus