Duminică,
22.06.2025
Cer Senin
Acum
12°C

Val de procese ale Prefecturii Sibiu împotriva primăriilor din județ pentru 700 de lei în plus la salariu. Primar: „Asta ne mai lipsea acum”. Prefectul: „Nu ne facem singuri legea”

Val de procese ale Prefecturii Sibiu împotriva primăriilor din județ pentru 700 de lei în plus la salariu. Primar: „Asta ne mai lipsea acum”. Prefectul: „Nu ne facem singuri legea”

22 de primării din județul Sibiu au fost chemate în fața judecătorilor pentru anularea hotărârilor prin care au fost stabilite salariile de bază ale funcționarilor și personalului contractual. În timp ce unele procese au fost câștigate pe fond, în cazul altora a fost admisă sesizarea Curții Constituționale a României, fapt care determină unii primari să compare situația cu cea a magistraților: „Ei au beneficiat fără probleme de majorări”.

La jumătatea lunii mai a anului trecut, Instituția Prefectului Sibiu a chemat în instanță 22 de primării de comune din județul Sibiu, solicitând anularea acelor hotărâri de consiliu local adoptate la finalul anului 2023 prin care s-au stabilit salariile de bază ale funcționarilor și personalului contractual. De luna trecută, Tribunalul Sibiu – instanța pe rolul căreia au fost înregistrate procesele – a început să emită hotărâri pe fond, doar că – deocamdată – situația nu este unitară: în cazul a 14 primării, instanța a respins intervenția în procese a Sindicatului național al comunelor și orașelor din România (SCOR) și a dat câștig de cauză Prefecturii. 

„Admite acţiunea în contencios administrativ formulată de reclamantul Prefectul Judeţului Sibiu (...) în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local Al Comunei Vurpăr (...). Anulează HCL Vurpăr nr. 60/7.11.2023 pentru stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile publice şi contractuale din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vurpăr, judeţul Sibiu, începând cu luna noiembrie 2023. Anulează HCL Vurpăr nr. 61/7.11.2023 pentru stabilirea salariilor de bază pentru funcţiile publice şi contractuale din cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vurpăr, judeţul Sibiu, începând cu 1 ianuarie 2024. Cu recurs în 15 zile de la comunicare”, este un astfel de exemplu de hotărâre, conform minutei date publicității de Tribunalul Sibiu.

Până acum, conform datelor publicate pe portalul instanțelor de judecată, în afară de exemplul de mai sus, al comunei Vurpăr, au mai pierdut procesele deschise de prefectură primăriile din Bruiu, Alțîna, Moșna, Alma, Ațel, Loamneș, Hoghilag, Brateiu, Merghindeal, Cârțișoara, Moșna, Bârghiș, Apoldu de Jos și Sadu.

În cazul celorlalte procese, lucrurile sunt diferite: instanța a admis ca SCOR să devină intervenient în proces și a admis sesizarea Curții Constituționale a României (CCR). „Admite cererea de sesizare a Curții Constituționale formulată de pârâtul Consiliul Local al Comunei Mihăileni şi intervenientul accesoriu Sindicatul Naţional al Salariaţilor Comunelor şi Oraşelor din România-SCOR, în cauza privind reclamantul Prefectul Judeţului Sibiu (...) în contradictoriu cu pârâtul Consiliul Local al Comunei Mihăileni (...). Sesizează Curtea Constituțională în vederea soluţionării excepţiei de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art. I alin. 4 din OUG nr. 168/2022 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, prin raportare la art. 15 alin. (1), art. 16 alin. (1), art. 41 alin. (2), art. 44 alin. (1)-(3) şi (8); art. 47 alin. (2), art. 56 alin. (1) şi (3); art. 115 alin.(4) si alin. (6) din Constituţia României. Dispune înaintarea către Curtea Constituţională a unei copii a prezentei încheieri însoţită de copii ale înscrisurilor depuse de părţi în susţinerea excepţiei”, este un astfel de exemplu de abordare diferită. În această din urmă situație, în afară de Primăria Mihăileni, mai sunt administrațiile din Șura Mare, Poplaca, Șeica Mică, Axente Sever și Sadu.

Doar că sesizarea CCR nu presupune și suspendarea proceselor: în cazul comunei Apoldu de Jos, judecătorul a admis sesizarea Curții Constituționale la termenul din 25 martie, după care, în 8 aprilie 2025 s-a pronunțat, admițând cererea prefecturii.

În cazul Biertanului, cea de-a 22-a primărie aflată în proces cu Prefectura pe acest subiect, procesul are un parcurs diferit: din octombrie 2024 instanța tot așteaptă după o hotărâre a Înaltei Curți de Casație și  Justiție a României, care ar avea legătură cu această speță.

„Discrepanța dintre orașele mari și restul crește”

Din discuțiile purtate de către redactorul Turnul Sfatului cu mai mulți reprezentanți ai primăriilor chemate în judecată, majorările care se cer anulate „sunt de aproximativ 700 de lei de persoană, pe lună”.

„Cum să nu plece oamenii buni? La noi, un funcționar cu studii superioare primește aproximativ 4.000 de lei pe lună. Acum, conform hotărârii din primă instanță, ar trebui să dea înapoi banii primiți de la începutul anului trecut. Dacă lucrurile rămân așa, vă dați seama: dau banii înapoi și pleacă de la noi. Cum să accesăm fonduri europene cu care să dezvoltăm comuna cu oameni pe care îi plătim cu 3.000 de lei pe lună? La noi, la primărie, sunt 14 angajați, cu tot cu muncitori, deci nu suntem o armată”, arată Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag. Potrivit lui, situația este una generată de o discrepanță majoră a remunerației acordată în funcție de mărimea localității. „Trăim în două Românii: cea săracă, a comunelor și orașelor mici, și cea bogată, a marilor localități. Cu astfel de acțiuni în instanță probabil că asta se dorește: mărirea discrepanței”, mai spune primarul Nicolae Lazăr, pentru cititorii Turnul Sfatului. 

Nicolae Lazăr, primarul comunei Hoghilag 

Potrivit primarului din comuna Ațel, Ioan Ovidiu Aldea, discrepanțe există și între angajații administrațiilor locale. „Vă dați seama că e durere cu hotărârile astea: să dea oamenii banii înapoi pentru atâta timp... Este păcat, pentru că sunt bani pe care îi dădeam pentru oamenii cu facultăți, avem angajați și cu două facultăți. Iar acum, dacă ne întoarcem la ce era, oamenii ăștia vor câștiga aproape cât femeia de serviciu”, declară primarul Aldea. Spune că va discuta cu secretarul Primăriei pentru a vedea dacă se impune formularea unui recurs în procesul câștigat pe fond de Prefectură.

Maria Greavu, primarul comunei Loamneș, mai scoate în evidență un aspect al acestei situații. „Prin hotărârea contestată de Instituția Prefectului noi am majorat cu 760 de lei salariile funcționarilor, acestea erau sumele cu care trebuia indexate. Văd că am fost dați în judecată, noi am pierdut: dar magistrații, judecătorii, au beneficiat de indexare a salariilor pe exact aceleași prevederi legale. Cum de la ei s-a putut?”.

Maria Greavu, primarul comunei Loamneș. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

Prefectul Sibiului: „Există o legislație”. Cea nouă întârzie de un an

Mircea Crețu, prefectul Sibiului, arată că procesele au fost deschise doar împotriva acelor primării unde consilierii locali au votat hotărâri care nu respectă legea. „De ce unii se pot încadra în legislație, iar alții nu? Avem o lege, trebuie să o respectăm cu toții, cum au făcut majoritatea primăriilor din județ. Să știți că, de exemplu, în cazul demnitarilor veniturile nu s-au modificat din 2019, nu au crescut nici cu 50 de bani, măcar”, spune prefectul Sibiului, Mircea Crețu, pentru cititorii Turnul Sfatului.

Pe de altă parte, reprezentantul Guvernului în teritoriu admite că este nevoie de o nouă lege în domeniu. „Este nevoie de o nouă lege a salarizării care să țină cont de toate aspectele actuale, de performanță, volum de lucru, eficiență și așa mai departe. Că va fi o nouă legislație mai repede sau în termen mediu, vom vedea. Până atunci, însă, nu ne facem singuri legea, nu este corect”, mai arată prefectul Crețu.

Prefectul Mircea Crețu. Sursa foto: Silvana Armat / Turnul Sfatului

O nouă lege a salarizării bugetare este o reformă asumată de România prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Trebuia implementată până în luna iunie a anului trecut, dar a fost amânată repetat în contextul „super-anului electoral”. Și este amânată în continuare: zilele trecute, Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a declarat presei centrale că reforma legii salarizării unice va fi amânată în continuare, fără să dea alte termene.

Foto principală: întâlnire a Asociației Comunelor și Orașelor din România, filiala Sibiu

Sursa: Asociația Comunelor și Orașelor din România, filiala Sibiu

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Ilie Elena

Acum 1 lună

Acest domn prefect, de ce nu procedeaza la fel si cu sporul de 30%, acordat angajatiilor din prefectura pentru "lupta cu covidul". In conditiile in care, daca te duceai la prefectura, nu erai lasat in sediu. Imi si imaginez cu s au luat la tranta angajatii cu virusul, inclusiv secretarele, saracele de ele. Norac ca l au biruit, nenorocitul de virus. Cat de legal a fost acel spor, nenea prefectu?
Raspunde

Calomnie

Acum 1 lună

daca esti neam cu Ilie, ai pe cine sa intrebi, ca mai stii colegi acolo. Cate luni s-a dat sporul de covid? Cine a stat in covid la serviciu fara spor?
Raspunde

Emil

Acum 1 lună

De parca nu le era suficient cat substituie de la populatie. Le trimite Simion toata spalatoria in Siberia cu licheaua CCR Gheorghe Stan manager iar golancele Mateescu, Nicolaescu, Negoita, spalatorese sefe.
Raspunde

Rot

Acum 1 lună

No avem si perfect ! Cum sa maresti cu 50 bani veniturile unora care muncesc de 2 bani (majoritatea ).Dati - le totusi doar ati lovit pensionarii,cresteti birurile vreti sa paraseasca tara si primarii cu echipa ,si ramanem fara politicieni centrali si locali ! Va legati de prevederile legale ale magistratilor si judecatorilor ? (doar cu cei "mari " egalitate vrem ! ). COMPETENTA NU APARTENENTA POLITICA ! REGIONALIZARE !!!
Raspunde

Scandal in Paradis

Acum 1 lună

Asta in traducere analfabeta inseamna: paaaaaa voturi la ordin!!!!!
Raspunde

Newman

Acum 1 lună

De ce nu se procedeaza si la noi ca in perioada anterioara instalarii comunismului sau cum este in prezent in Franta, Germania si restul tarilor normale unde primarii nu sunt salariatii primariei ,functia fiind onorifica.Sunt angajati doar cosilierii iar primarul este platit simbolic pentru participarea la sedintele de consiliu.Acolo primarii au o meserie si o slujba care le asigura traiul.Astfel comunitatea va alege oameni onesti si gosposari care sa conduca localitatea.
Raspunde

UE

Acum 1 lună

Draga colegule, la noi primarii sunt puși/impusi, "alesi" prin diferite mecanisme, ptr ca "centrul" sa absoarba voturi din teritoriu, pe spagi sa implementeze anumite proiecte cu anumite firme, si apoi parte din spaga sa o redirectioneze la centru, sunt pusi ptr a avea mai mult control in teritoriu.... De aceea acum cand acest control nu a mai putut fi stapanit, s-au precipitat si au jignit....ca altceva nu mai au ce face.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Aci Duțu

Acum 1 lună

Las că vine jiorjică și jiorjel și vă dă
Raspunde

Alzara 1918

Acum 1 lună

Între timp lucrurile s-au liniștit în TOATE comunele : vicepreședintele PNL dep Dr Alexandru Muraru a declarat că “ opțiunea aur de a desființa 1300 de primarii comunale este neconstituțională .” Nu putea să zică asta înaintea alegerilor parlamentare ? Astfel fascistul a rămas singurul susținător al prostiilor din PNRR : regionalizare pe model polonez ( nomina odiosa ) , deducerea numărului UAT , reducerea numărului bugetarilor ( foștii grași din spinarea slabilor ) .
Raspunde

Asa zice dansul!?

Acum 1 lună

D constitutionalist din Executiv se substituie Legislativului si Puterii judecatoresti? Plin de pareristi. Grav e ca omul asta reprezinta Romania , nu e unoarecare Ca si altii care n-au auzit de separarea puterilor in Stat si fac din asta Campanie. Scrie in Constitutie 3000 de comune !? Scrie ca trebuie sa fie 11 salariati la Primarie la o Conuna cu 160 de locuitori de facto?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus