Miercuri,
05.10.2022
Ceata
Acum
3°C

Cadoul de adio al Vioricăi Dăncilă, pentru Sibiu: 128 milioane de lei. 9 primării PSD și 3 PNL

Cadoul de adio al Vioricăi Dăncilă, pentru Sibiu: 128 milioane de lei. 9 primării PSD și 3 PNL

Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI) este un fel de Program Național de Dezvoltare Locală. Guvernul alocă bani prin Comisia Națională de Strategie și Prognoză pentru proiecte venite din teritoriu. Dacă de PNDL vorbește toată lumea în ultima vreme, prin FDI s-au alocat în ultimele săptămâni aproape 10 miliarde de lei. Județul Sibiu este pe la sfârșitul listei, cu 12 proiecte acceptate, în valoare de 128,38 milioane de lei. Stă mult mai prost decât Olt (745 milioane), Buzău (716 milioane), Dolj (634 milioane) și Teleorman (428 milioane de lei), însă mult mai bine decât județele din zona secuiască – Harghita 2,6 milioane de lei, Covasna – 20,5 milioane de lei.

9 primării PSD, 3 PNL

Scopul FDI este de a finanța comunitățile locale și universitățile. Deși pentru anul 2019 plafonul fusese stabilit inițial la 2,73 miliarde lei, la rectificarea bugetară Guvernul a decis să ajungă cu finanțarea la aproape 10 miliarde lei către primării, în acest an.

Din acești bani, în județul Sibiu, cei mai mulți bani ajung la primăriile conduse de primari social-democrați. Din cele 12 proiecte acceptate, nouă aparțin unor primării conduse de primari social democrați: Poplaca, Moșna, Loamneș, Laslea, Șeica Mică, Merghindeal, Hoghilag, Șura Mare și Cârțișoara. Alte trei localități sunt conduse de primari liberali: Rășinari, Slimnic și Arpașu de Jos.

”Eu nu prea pot să-mi fac acum niciun plan”

Chiar și după ce a apărut lista proiectelor selecționate, primarii nu sunt convinși că vor vedea banii pe aceste proiecte. Primarul din Merghindeal, Aurel Ioan Țerbea, spune că nu știe dacă vor mai veni banii, acum după demiterea Guvernului Dăncilă. ”Eu știu ce se întâmplă? Știu eu dacă viitorul guvern va mai finanța aceste programe? Eu nu prea pot să-mi fac acum niciun plan, decât să stau și să aștept, să vedem ce se întâmplă. Aștept să văd vreun semn de la Comisie dacă semnăm sau nu contractul. Pentru o comună mică cum e a noastră dacă nu ar fi aceste fonduri chiar nu am putea face nimic. M-am tot chinuit să accesez fonduri europene, dar suntem prea mici pentru asta. Primarii PNL nu au de ce să fie geloși, pentru că PNDL 2, primarii PNL din Sibiu au primit mai multe fonduri decât primarii PSD. Sunt mulți primari liberali care vor aceste fonduri pe FDI. Chiar cred că vor avea mari surprize cei de la centru, pentru că în teritoriu mulți liberali susțin aceste măsuri care văd că e o modă să fie criticate la nivel național”, spune Aurel Ioan Țerbea.

”Vă spun: PNDL a fost aur”

Primarul din Poplaca, Vasile Budin, spune că fără PNDL 1 și 2 și fără FDI, în comună nu s-ar fi putut realiza nimic. ”Chiar nu știu ce va fi. Dar eu zic că un contract semnat trebuie respectat. Noi îl avem semnat. Dar vă spun, dacă nu exista PNDL și FDI noi nu puteam face nimic în comună, nu puteam accesa niciun fond. Vă spun: PNDL a fost aur. Noi tocmai ne pregătim pentru recepția lucrărilor la drumuri, să veniți să vedeți cum arată!”, a declarat Vasile Budin.

Primarul din Rășinari este liberal și spune că cel mai probabil a avut noroc pentru că a proins finanțarea prin FDI. ”Sunt UAT-uri care au contractele semnate și nu cred că au cum să nu respecte un contract semnat. Noi nu-l avem încă semnat, documentația e la verificare, dar nu cred că sunt probleme. Noi am avut noroc cu această finanțare, pentru că aveam toată documentația făcută, cu extrase CF, cu tot, pentru că voiam să lansăm licitația. Am depus dosarul în prima săptămână de la lansarea programului, nu aveau cum să nu-l primească”, a declarat Bucur Bogdan

Lista proiectelor acceptate în Fondul de Dezvoltare și Investiții în județul Sibiu

Rășinari (PNL) - Înființare sistem de distribuție a gazelor naturale - 20.194.488

Poplaca (PSD) - Înființare rețea distribuție gaze naturale în Com. Poplaca - 15.982.354

Moșna (PSD) - Modernizare drumuri de interes local - 17.990.690

Loamneș (PSD) - Reparații și dotări șscoli și grădinițe în comună - 3.959.536

Laslea (PSD) - Reparații DC25, DC26 și Strada sub vale - 6.908.143

Șeica Mică (PSD) - Reparații și dotări la Școala cu clasele I-IV - 396.319

Slimnic (PNL) - Modernizare strada Lungă și strada Rușilor - 4.811.040

Merghindeal (PSD) - Sistem de canalizare menajeră în localitățile Merghindeal și Dealu Frumos -13.931.148

Hoghilag (PSD) - Modernizare drumuri comunale DC 24 și DC 24A în comună - 20.268.915

Arpașu de Jos (PNL) - Extindere conductă cu branșamente gaze naturale - presiune redusă - 289.680

Șura Mare (PSD) - Reabilitare străzi în satul Hamba - 20.910.109

Cârțișoara (PSD) - Construcție grădiniță cu program normal și prelungit în comună 2.746.467

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

10 comentarii

Iuly Receu

Acum 2 ani

Sa se taie! Trebuie sa fim de dreapta, orice om sa isi faca daca ii trebuie, nu sa steie cu mana intinsa sa ii deie statul!
Raspunde

doctrinarul

Acum 2 ani

Conform doctrinelor politice, PNL este partid de centru dreapa iar USR si PLUS sunt partide de centru. In Romania partidele de dreapta sunt neparlamentare. Despre ce dreapta vorbim ?
Raspunde

sibianul realist

Acum 2 ani

Daca guvernul era liberal, n-ar fi dat oamenilor lor mai multi bani?! Sa fim drepti, realisti, nu carcotasi!
Raspunde

Sibianul

Acum 2 ani

De ce nu spuneti tot!!! Aceste fonduri vin la pachet si cu firmele de casa PSD-iste de la centru.. Un mare jaf PNDL-ul . O sifonare de fonduri de la buget.
Raspunde

Comentariu ascuns din cauza ratingului negativ. Dacă totuși doriți să citiți comentariul, click aici.

Iuly Receu

Acum 2 ani

Sa se desfiinteze! Daca vrea omul canalizare sau wc in casa, sa puie mana si sa lucre!
Raspunde

Alzara 1918

Acum 2 ani

Korekt ! La Poplaca lucrările sunt executate de firma fantomă a lui Teldrum : STRABAG !!!
Raspunde

Der Konig

Acum 2 ani

Pe zona Saliste, firmele de casa sunt NSA si cele ale eternilor benzinari. Primaria e la PN(D)L, nu la PSD. Se sifoneaza banii exact la fel, se sapa fundatia unei stradute mai ceva ca la autostrada si se arunca banii total aiurea! Dar na, astia de dreapta sunt sfintii Sibiului. Cu mici exceptii, se pot da catraliarde de euro primarilor romani si tot vor exista wc-uri in curte si mizerie!
Raspunde

Till Eulenspiegel

Acum 2 ani

Gradinita din Cartisoara are cumva heliport ? Peste 500000 euro o gradinita cu after-school?
Raspunde

konrat

Acum 2 ani

Aceste proiecte ar trebui realizate cu Fonduri Europene nu cu bani de la Guvern...PRIMARI PUTUROSI
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus