Joi,
18.04.2024
Parțial Noros
Acum
8°C

Peste 200 de copii sibieni au bani în conturi deschise de stat

Peste 200 de copii sibieni au bani în conturi deschise de stat

Peste 200 de copii din județul Sibiu au bani în conturi deschise de stat. Părinții acestora au ales să contribuie în Contul Junior - o formă de economisire pentru copii, lansată de Guvern - cu o sumă totală ce depășește 250.000 de lei până acum. Nu este cea mai mare sumă din țară.

În total, aproape 23 de milioane de lei au fost depuse anul acesta în 16.343 de conturi Junior deschise de stat pentru copii la Trezorerie, potrivit informațiilor Profit.ro.

Contul Junior este o formă de economisire pentru copii, lansată de Guvern, în cadrul căreia dacă părinții depun minimum 1.200 de lei într-un an în contul respectiv, statul acordă o primă de 600 de lei, precum și dobândă de 3% pe an pentru suma depusă. La cele peste 16.000 de conturi se adaugă alte circa 35.000 de conturi deschise de stat pentru copii instituționalizați. Pentru aceștia, Guvernul are planificată anul acesta plata unei sume de peste 40 de milioane de lei.

Amintim că programul a debutat cu întârziere, după ce președintele Klaus Iohannis a promulgat legea în luna iulie, inițial contestând actul la Curtea Constituțională. Șeful statului a reclamat că programul respectiv încalcă prevederile Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR), dar și dreptul la proprietate, cum este definit în Constituție și Convenția Europeană a Drepturilor Omului. Curtea Constituțională a respins însă sesizarea. Reprezentanții Guvernului susțineau încă în primăvară că, în ciuda sesizării lui Iohannis, au fost deja deschise circa 10.000 de conturi și că nu există județ care să nu aibă deja 100-200 conturi, la câteva luni de la lansarea programului.

Potrivit datelor Profit.ro, interesul cel mai ridicat a fost în București, Hunedoara, Bihor, Argeș, Constanța, Cluj, Bacău, Prahova, Dolj și Vâlcea. Doar bucureștenii au pus la dispoziția Guvernului prin acest program peste 4 milioane de lei în 2.162 de conturi, pe locul al doilea fiind Hunedoara, cu peste 1 milion de lei în 732 de conturi.

În județul Sibiu, au fost deschise până acum 231 conturi Junior cu o valoare totală de 275.155 lei - locul 33 în clasamentul județelor după numărul de astfel de conturi, conform acelaiași surse.

Precizăm că program este argumentat prin nevoia asigurării unei rezerve financiare pentru studii sau cheltuieli legate de sănătate. Acesta nu prevede însă restricții pentru cheltuirea banilor la momentul la care minorul ajunge la 18 ani și poate retrage fondurile. Trebuie precizat și că, deși părinții vor putea depune bani de la momentul deschiderii conturilor copiilor la Trezorerie, statul va vira efectiv sumele datorate ca prime și dobânzi doar la momentul la care copilul împlinește 18 ani. Pe numele copilului va fi deschis un singur cont individual de economii Junior, automat la Trezoreria statului, fără a fi necesară o cerere din partea unuia dintre părinți, a împuternicitului acestora sau a reprezentantului legal al copilului. În cont pot depune bani și alte persoane decât reprezentantul legal al copilului. Modalitățile de depunere sunt virament, mandat la oficiile Poștei Române sau numerar la sediile Trezoreriei.

Sumele anuale depuse în cont nu pot depăși 100.000 de euro (echivalent lei).

CITIȚI ȘI: Câți sibieni aleg să-și economisească banii la stat. Cea mai mare sumă – 5 milioane de lei

.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Ion Surdu

de Ion Surdu

Redactor

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus